gazetda

Emekli memura bir yıl hapis cezası

Güncel

Şirketler Mukayyitliği’nde görev yaptığı dönemde evraklardaki damga pullarını söküp nakit para aldığı tespit edilen emekli memur Murat Tekman, bir yıl hapis cezasına çarptırıldı

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde “Kamu görevlileri tarafından sirkat, senet ve kayıtlara kasti hasar, vergi amaçlı kullanılan pulları hile ile çıkarmak ve tasarruf etmek” suçlarından yargılanan emekli memur Murat Tekman hakkındaki dava karara bağlandı.

Şirketler Mukayyitliğinde görev yaptığı 2005-2014 yılları arasında birçok kez evraklar üzerindeki pulları sökerek, marka tescil başvurusunda bulunan şahıslardan damga pulu alacağı yerde, nakit para alıp, söktüğü pulları yeni evraklar üzerine yapıştıran ve bu yolla 17 bin 400 TL para alan sanık, bir yıl hapse mahkûm edildi.

Kararı okuyan Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın, sanığın yargılandığı 4 davadan itham edildiğini ve suçlarını kabul ettiğini belirtti.

Sanığın işlediği kamu görevlileri tarafından sirkat suçunun 7 yıl hapis öngördüğünü kaydeden yargıç, diğer davaların da ciddi ve vahim suçlar olduğunu kaydetti. Yargıç, sanığın 2005-2014 yılları arasında defaten damga pullarını sökerek, sirkat ettiğini belirtti. Sirkat edilen miktarın çok yüksek olmamakla beraber 2005-2014 yılları arasında birçok kez işlenmiş olmasını bir anlık hatayla bu suçu işlemediğini gösterdiğini kaydetti. Yargıç, bu hususu sanık aleyhinde ağırlaştırıcı faktör olarak değerlendirdiklerini söyledi. Yargıç Barkın, meblağın yüksek olmamasını ve tüm parayı geri ödeyerek tazmin etmesini ise lehine değerlendirdiklerini ifade etti. Olayın polise 2024 yılında intikal ettiğini, sanığın ilk andan polise her şeyi anlattığını kaydeden yargıç, tahkikat ve dosya hazırlama safhasında gecikme olduğunu, sanığın uzun yıllar yargılanmayı beklediğini kaydetti. Davanın gecikmesinde sanığın hiçbir etkisinin olmadığını, buna rağmen uzun süre belirsizlik içerisinde beklediğini belirten yargıç, anayasaya göre herkesin makul bir süre içerisinde davasının görüşülme hakkına sahip olduğunu ifade etti. Yargıç Barkın, bu hususu da sanık lehine hafifletici etken olarak değerlendirdiklerini belirtti. Yargıç Barkın, tüm olguları değerlendirdikten sonra sanığı 1 yıl hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.