gazetda

"Zorlukların üstesinden geleceğiz"

Güncel

Maliye Bakanı Alişan Şan, “Bütçe açıklarının kapatılması ve ekonomik sıkıntıların aşılmasında Türkiye ile KKTC arasında imzalanan protokollerle Hükümetimiz bu zorlukların üstesinden gelmeye devam edecektir.” dedi

Maliye Bakanı Alişan Şan, Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşmelerine başlanan 2023 Mali Yılı Bütçesi üzerine sunuş konuşması yaptı.

“Şan, şöyle dedi:

Büyük bir belirsizlik ve artan riskin olduğu dönemden geçiyoruz. Bilindiği üzere, 2020 yılının ilk çeyreğinden bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının 2021 yılı sonuna doğru etkisi azalmakla birlikte 2022 yılı itibarıyla küresel düzeyde yeni riskler ve belirsizlikler ortaya çıkmıştır. Salgınla birlikte halihazırda artmakta olan başta enerji ve gıda olmak üzere küresel emtia fiyatları, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve artan navlun maliyetleri Rusya-Ukrayna savaşı ile hız kazanmış, yüksek enflasyon küresel düzeyde en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Tüm dünyada yaşanan bu gelişmeler 2022 yılının ilk altı ayında ülkemizde mali yıl bütçe uygulamalarını da etkilemiş ve oluşan ihtiyaç doğrultusunda 13 Haziran 2022 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından 2022 Mali Yılı ek bütçesi kabul edilmiştir. Ek bütçe ile giderler 6,040 milyar TL bütçe gelirleri ise 2,200 Milyar TL arttığından bütçe açığı 3,840 Milyar TL artırılarak 5,370 milyar TL olmuştur.

2021 yılının üçüncü çeyreğinden günümüze kadar meydana gelen olumlu gelişmeler nedeniyle gelirlerimizde meydana gelen artış giderlerimizde meydana gelen artışı karşılamayarak bütçe açığımızın oluşmasına neden olmuştur.

Gerek bütçe açıklarının kapatılması, gerekse ekonomik sıkıntıların aşılmasında Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan protokollerle Hükümetimiz bu zorlukların üstesinden gelmiş ve gelmeye devam edecektir. Her zaman yanımızda olan, her başımız sıkıştığında tüm imkanlarını önümüze seren Türkiye Cumhuriyeti ile Nisan ayı içerisinde imzalanan 4 milyar 250 milyon Türk Liralık İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’na ilaveten, yaşanan olumsuzluklardan dolayı Kasım ayı içerisinde Ek Protokol ile kamu maliyesi için 2 milyar 52 milyon Türk Lirası, TC kaynaklı projeler için ise 448 milyon Türk Lirası, toplam 2 milyar 500 milyon Türk Lirası aktarılmasına karar verilmiştir.

Kamu maliyesinin ana hedefi mali disiplinin sağlanması olup, sürdürülebilir kamu finansman dengesinin kurulması, gelir artırıcı tedbirler yanında harcama disiplini sağlanarak kamu kaynaklarının verimli kullanılabilmesi ile mümkün olabilecektir. Gelir artırıcı tedbiler yanında harcama disiplini sağlanarak sürdürülebilir kamu finansman dengesinin sağlanmasında ödün vermeden çalışmalar sürdürülecektir.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.