gazetda

İstiklal bombacısının elindeki gülün sırrı çözüldü

Türkiye

Taksim İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı gerçekleştiren teröristin kaçarken elinde 'kırmızı gül' olduğu görüldü. Gülün bir mesaj içerip içermediği araştırıldı. Merak edilen 'kırmızı gül'ün sırrı çözüldü

İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı düzenleyen 23 yaşındaki Suriye uyruklu Ahlam Albashir'in yakalandığı sırada üzerinde olan kıyafet ve kaçarken elindeki güller konuşulmaya devam ediyor. New York Üniversite'nin isminin yer aldığı kapüşonlu sweatshirt ve kırmızı güllerin mesaj içerdiği yorumları yapılıyor...
Terör zanlısı Albashir'in üzerindeki tişörtte, büyük harflerle "Newyork" yazıyor ve altında yuvarlak içinde bir logo yer alıyor. Bu yuvarlak logo, New York Üniversite'sinin kurumsal logosu.
Yuvarlak mühür, üzerindeki çizimler ve semboller üniversiteyi temsil ediyor. Logonun ortasında, bir kaideye defne çelengi yerleştirmek için koşan dört genç var. Bu çizim, eski Yunan kültürüne gönderme yaparken, bilgiye koşan öğrencileri ifade ediyor. Öğrencinin elindeki çelenk ise zaferi simgeliyor.
Koşan öğrencilerin üzerinde, üzerinde, ilerleme ve eğitimin sembolü olan bir meşale tutan bir el var. Koşucuların üzerindeki “NEW YORK UNIVERSITY” yazısı altında ise, "süreklilik ve gelişme" ihtiyacını yansıtan, karşılığı "Sebat etmek ve aşmak" olan "PERSTARE ET PRAESTARE" sloganı yer alıyor. Büyük bir defne çelengi tüm yazıları ve grafik öğeleri çerçeveliyor.
Üniversite logosu çok eski değil, 1965 yılında Xerox ve Chase Manhattan Bank'ın görsel kimliğinin temelini oluşturan ünlü Tom Geismar tarafından geliştirildi.
Sweatshirtin rengi üniversitenin kullandığı orjinal renk. Mor rengi okul bütün amblem ve bayraklarında kullanıyor.
Terör zanlısının üzerinde görülmesinin ardından logo ve semboller hemen dikkat çekti. Turistik amaçlı olarak üniversite kıyafetlerinin satıldığı biliniyor. Dünyanın her yerinde satılan bu sweatshirti Albashir'in özel bir amaçla seçip seçmediği ise şu an bilinmiyor. Muhtemelen sorgusu sırasında bu konuda da gündeme gelebilir. 
KIRMIZI GÜLÜN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
Terörist Ahlam Albashır'in olaydan sonra kaçarken elindeki güllerin de sırrı çözüldü. 
İstiklal Caddesi'ndeki banka oturan terörist Ahlam Albashir'i bankta otururken gören bir çiçek satıcısı Ahlam Albashir'in yanına gelerek çiçek satmak istedi.
Ahlam Albashir önce çiçeği satın almak istemedi. Çiçek satıcısı ısrarcı olunca hem çiçek satıcısını hızlı bir şekilde başından göndermek hem de kaçarken dikkat çekmemek için çiçeği satın aldı. Kırmızı Gül, kaçışı boyunca terörist Ahlam Albashir'in elindeydi.
Taksim İstiklal Caddesi'nde terör saldırısını gerçekleştiren Ahlam Albashir'in elindeki güllerden birini kendisinden aldığını öne süren çiçekçi, "Bana 50 lira verdi. Kendisine 10 lira para üstü verecektim ama kabul etmedi. Sonra Arapça konuştu benimle, 'Halas' dedi" diye konuştu. Taksim Meydanı'ndaki çiçekçinin polis ifadesini de aldığını öğrenildi.
TERÖRİSTİN YAKALANDIĞI EVİN SAHİBİ GÖZALTINDA
Öte yandan Taksim İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısın gerçekleştiren Suriye uyruklu Ahlam Albashır'in, olaydan sonra yakalandığı evin kaçmasına yardım edecek Ahmet Jarkas'ın annesine ait olduğu ortaya çıktı. Ahmet Jarkas kardeşleri ile annesinin de gözaltına alındığı öğrenildi.
Taksim'deki bombalı saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır'in 4 ay önce bir teröristle birlikte Türkiye'ye girdiği, 2 teröristin Esenler'de Suriye uyruklu bir kişinin evinde kaldığı, kimlikleri belli olmasın diye de karı-koca rolü yaptıkları ve bir tekstil atölyesinde çalıştıkları belirlendi. İstihbarat eğitimi alan 2 şüphelinin de eylemleri deşifre edilmesin diye dijital materyaller üzerinden iletişim kurmadıkları, eylem talimatı verenlerle de evlerinde kaldıkları şüpheliler üzerinden iletişim kurdukları öğrenildi. Polis, firari PKK/YPG üyesinin yakalanması için çalışmalarına devam ediyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.