banner26

1 yılda 15 bin yangın.... Vahşi yaşam için zaman karşı yarış

Dünya 19.09.2020, 12:26 19.09.2020, 12:31
149
1 yılda 15 bin yangın.... Vahşi yaşam için zaman karşı yarış
banner32

Brezilya'nın tropik Pantanal sulak alanlarında bu yıl şimdiye kadar 15 binden fazla yangın çıktı ve bu yangınlar vahşi yaşamda büyük bir yıkıma neden oldu. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (Inpe) tarafından toplanan verilere göre, 2019'un aynı dönemine gör bu yıl yangınlar üç katına çıktı.

Brezilya’da vahşi yaşamı kurtarmak için yangınla kıyasıya yarış - 2

ALEVLER 30 METREYE ULAŞTI

Inpe tarafından yayınlanan uydu haritasında alevlerin 30 metre yüksekliğe ulaştığı görülüyor.  

Bununla birlikte dünyanın en büyük tropik sulak alanına sahip olan Pantanal, dünyanın en çok zengin biyoloçeşitliliğe bölgerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak, Brezilya Ulusal Orman Yangınlarını Önleme Merkezi’ne göre şu ana kadar Pantanal'ın 2,9 milyon hektarı kül oldu. Bu da bölgenin yaklaşık yüzde 12’sinin yok olduğu anlamına geliyor.

Brezilya’da vahşi yaşamı kurtarmak için yangınla kıyasıya yarış - 3

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Öte yandan yangınlar nedeniyle, Brezilya’nın Mato Grosso do Sul ve Mato Grosso eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Çevre Bakanı Ricardo Salles, Devlet Başkanı Jair Bolsanoro’nun Pantana’daki ve Amozonlar’daki yangınların abartıldığını dair açıklamasına rağmen, yangınların "devasa boyutlara" ulaştığı uyarısını yaptı.

Brezilya’da vahşi yaşamı kurtarmak için yangınla kıyasıya yarış - 4

Pantanal havzası dünyanın en büyük jaguarlar popülasyonuna, piranhalara, kapuçin maymunlarına, yeşil anakondalara,yeleli kurtlara, jaburilere, mavi sümbüllere ve kapibaralara ek olarak 4 bin 500 bölgeye özgü hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bölgedeki canlı popülasyonu yüzbinlerle ifade ediliyor.

Brezilya’da vahşi yaşamı kurtarmak için yangınla kıyasıya yarış - 5

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR YANIYOR

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF) Pantanal'daki türlerin 36'sının nesli tükenme tehlikesinde bulunuyor. Fotoğrafta nesli tükenmekte olan bir kaymanın yangın nedeniyle hayatını kaybettiği görülüyor.

Brezilya’da vahşi yaşamı kurtarmak için yangınla kıyasıya yarış - 6

Brezilya'da tropikal Pantanal sulak alanları temmuzdan bu yana yanıyor ve uzmanlar kaçamayan hayvanlar için endişe duyduklarını söylüyor.  

Brezilya’da vahşi yaşamı kurtarmak için yangınla kıyasıya yarış - 7

banner36
Yorumlar (0)
banner6