banner26

Biontech corona virüs aşısı için üretim kapasitesini artırıyor

Dünya 19.09.2020, 12:08
105
Biontech corona virüs aşısı için üretim kapasitesini artırıyor
banner32

Almanya'da corona virüs aşısının geliştirilmesi için çalışmalar yürüten biyoteknoloji şirketi Biontech, aşının üretimi için İsviçreli ilaç şirketi Novartis'in Marburg'daki tesisini satın aldığını açıkladı. Birkaç hafta içinde aşı üretimine başlamayı planlayan Biontech, konuyla ilgili basın toplantısında satış işlemlerinin bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını duyurdu.

Mainz merkezli Biontech, gereken resmi izinleri alınması halinde, Marburg'daki tesiste 2021'in ilk yarısında 250 milyon doz aşı üretmeyi planlıyor. Tesisin tam kapasite ile çalışması durumunda şirketin yılda 750 milyon doz aşı üretebilmesi öngörülüyor. Tesis, Biontech'in üzerinde çalıştığı aşının temel maddesini oluşturan mRNA üretimi açısından Avrupa'daki en büyük merkez olacak.

Söz konusu üretim tesisinin ne kadara satıldığı konusunda Biontech de Novartis de bilgi vermedi. İki şirket arasında Çarşamba akşamı imzalanan sözleşmeye göre, üretim tesisinde görevli yaklaşık 300 çalışan, satış işlemlerinin tamamlanmasının ardından Biontech için çalışmayı sürdürecek.

TÜRKİYE'DE DE KLİNİK ÇALIŞMA PLANLANIYOR

Biontech ve ABD'li ortağı Pfizer, corona virüs aşı çalışmalarında önde gelen şirketler arasında yer alıyor. ABD, Brezilya, Arjantin ve Almanya gibi ülkelerde 129 merkezde yaklaşık 29 bin denek üzerinde temmuz ayında aşı denemelerine başlayan Biontech ve Pfizer, yakında Türkiye ve Güney Afrika'da da çalışmalar başlatarak denek sayısını 44 bine çıkartmayı planlıyor.

Geliştirilecek aşının etkisi ve muhtemel yan etkileri ile gereken dozun belirleneceği ikinci ve üçüncü faz klinik deneyler için etkin maddesi BNT162b2 olan aşı adayı seçildi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6