banner26

Bir kent böyle yok oldu!

Dünya 05.08.2020, 16:42 05.08.2020, 16:45
166
Bir kent böyle yok oldu!
banner32

Dün akşam saat 18.00'i birkaç dakika geçtiğinde Beyrut limanında meydana gelen yıkıcı bir patlama en az 100 kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken, binlercesini de yaraladı ve Lübnan başkentinin büyük bir bölümünü yerle bir etti.

Patlamanın sebebi hakkında yapılan birden fazla açıklama kafaları karıştırırken, gübre bombalarının ana bileşeni olan 2 bin 750 tondan fazla yüksek patlayıcı amonyum nitratın, altı yıl boyunca durduğu depoda çıkan yangının yayılmasıyla patladığı düşünülüyor.

ABD'li patlayıcı uzmanının kritik son dakika açıklaması kafaları karıştırırken, Lübnan Kızılhaçı, Beyrut'taki patlamada 100'den fazla ölü olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Lübnan’daki patlamada yaralanan vatandaş sayımız 6’ya yükseldi. 5’i hafif yaralı, ameliyat olan bir vatandaşımızın da durumu iyiye gidiyor. Aileleriyle de iletişim halindeyiz" dedi.

 Beyrut Valisi Mervan Abbud, Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını ve evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce kişinin, 2-3 aydan önce evlerine dönemeyeceğini söyledi. Görgü tanıklarının ifadeleri ise korkunç olayın yıkıcılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

 İşte tüm gelişmeler...

Dün akşam saatler 18.06'yı vurduğunda, dünyada birinci gündem maddesi haline gelen bir patlama meydana geldi. Lübnan'daki Beyrut Limanı yakınlarında meydana gelen patlama, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u deprem vurmuş gibi salladı.

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan'ın Reuters'a sabaha karşı yaptığı son açıklamaya göre, başkent Beyrut'u sarsan büyük bir patlamada en az 100 kişi hayatını kaybetti ve 4 bin 000 kişi yaralandı.

Şehrin liman bölgesinin ortasında meydana gelen patlamaya tam olarak neyin sebep olduğu hala tam olarak belli değil. Daha önce, patlamanın nedeninin bir havayi fişeklerin sebep olduğu bir yangın olabileceği açıklanmıştı.

Lübnan'a önemli ticaret rotalarını bağlayan sanayi limanı patlama nedeniyle tam anlamıyla yerle bir oldu.

Partalamanın ertesi günü, gününn ağarmasıyla ortaya çıkan üzücü görüntüler, vatandaşların evleri hasar gördüğü için umutsuzluk içinde olduğunu, duvarların tamamen yıkıldığını gözler önüne serdi.

Hastaneler gibi hayati önem taşıyan yapıların yanı sıra kilometrelerce uzaktaolmasıolmasına rağmen havalimanı bile zarar gördü.

Şoke edici görüntüler, şehirdeki mega patlamanın yaklaşık 300 bin kişiyi evsiz bıraktıktan sonra Lübnan başkentini uğrattığı yıkımın boyutunu ortaya koyuyor.

Kurtarma ekipleri, Lübnan başkentindeki tüm mahalleleri harap eden felaket sonrasında, hem gece boyunca hem de Çarşamba sabahı hayatta kalanları enkazlardan kurtarmak için çalıştı.

Yıkımın ölçeği o kadar büyüktü ki, dumanı hala tüten yangınlardan daha tamamen söndürülememişken, binlerce insan evsiz kaldı. Başkent bir deprem sahnesinden farksız görünüyordu.

Patlama nedeniyle elektrikler de kesildiği için, yaralılarla dolup taşan hastanelerde sağlık ekiplerinin çabaları çoğu zaman sonuçsuz kaldı.

Beyrut Valisi Mervan Abbud, "Patlama sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce kişinin 2-3 aydan önce evlerine dönmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut Limanı'ndaki patlamada 6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak ettiğini belirtti. Avn, patlamaya sebebiyet verenlerin ve tüm sorumluların en ağır bir şekilde cezalandırılacağı sözü verdi.
 

Yorumlar (0)
banner6