banner26

Covid-19 detektörü köpekler yetiştiriliyor

Dünya 08.12.2020, 10:36
91
Covid-19 detektörü köpekler yetiştiriliyor
banner32

Köpekler, virüs bulaşmış kişileri bulmak üzere eğitilerek Koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede kullanılabilir. Avustralyalı araştırmacılar, fizibilite çalışması kapsamında 14 köpeği eğitmeye başladı ve başarı sağlanırsa bu hayvanlar gelen ziyaretçileri tarama sürecinin parçası olabilir.
Daha önceki araştırmalar, köpeklerin, uçucu organik bileşikler (VOC'ler) olarak bilinen ve viral bir enfeksiyondan muzdarip insanların ürettiği belirli kokuları tespit edebildiğini göstermişti.
Adelaide Üniversitesi Hayvan ve Veterinerlik Bilimleri Okulu'ndan Dr. Anne-Lise Chaber, Adelaide'de ve Avustralya Sınır Gücü Ulusal Detektör Köpek Programı Tesisi'nde süren eğitimin, Koronavirüs bulaşan kişilerden alınan ter örneklerindeki VOC'leri tespit eden köpeklerin isabetini test edeceğini söyledi.
Araştırmada, test sonucu pozitif çıkan kişileri doğrudan koklayan köpekler yer almayacak.
Çalışmalar, uzmanlaşarak çalışan köpeklerin, virüsün kuluçka aşamasında olduğu veya semptom göstermeyen hastalardaki Covid-19 VOC'lerini tespit edebileceğini ortaya koyuyor. Kuluçka aşamasındaki virüs, PCR testiyle her zaman tespit edilemeyebiliyor.

banner36
Yorumlar (0)
banner6