banner26

Şimdi de Delta Plus çıktı! Şehirleri kapatmaya başladı

Dünya 23.06.2021, 17:23
378
Şimdi de Delta Plus çıktı! Şehirleri kapatmaya başladı
banner32

Hindistan’da endişe verici yeni bir "Delta Plus" corona virüs türü ortaya çıktı, yayılma hızına yetişilemeyen varyant,  9 ülkeye sıçradı

Koronavirüs salgınında yeni bir dönüm noktası yaşanıyor, yayılma hızına yetişilemeyen varyant, şehirleri kapatmaya başladı. Dokuz ülkede görülen 'Delta Plus' varyantı ise paniği tetikledi. Nüfusunun çoğunu aşılayan İsrail bile alarma geçti.

Çin'in 31 Aralık 2019 tarihinde dünyaya ilan ettiği koronavirüs salgını geride kalan bir buçuk yılda yaklaşık 4 milyon insanın hayatını kaybetmesine yol açtı, 180 milyon insana Covid-19 teşhisi konuldu.
2020'nin sonlarına doğru koronavirüs aşıları arka arkaya onay aldı, 23 Haziran 2021 itibariyle yeryüzünde 2,7 milyar kişi aşı oldu. Birçok ülkede karantina önlemleri gevşetilirken, büyük bir tehlike belirdi.

Sürekli mutasyona uğrayan koronavirüsün Hindistan'da ortaya çıkan yeni varyantı hızla dünyaya yayıldı, öyle ki daha sonra Delta varyantı adı verilen mutasyonun belirtileri önceki Covid-19 vakalarından bile farklıydı.
Delta varyantı da kendi içinde mutasyon geçirip 'Delta Plus' adlı yeni bir varyantın ortaya çıkmasına yol açtı.

Daha bulaşıcı olan 'Delta Plus' varyantı, yine Hindistan'da tespit edildi. Ülkedeki üç eyalette 22 vakaya rastlanırken, batıdaki Maharashtra eyaletinde 16 vaka kayıtlara geçti. Delta Plus aslında Haziran ayının başlarında tanımlanmıştı ancak bu kadar hızla yayılmasını bilim insanları beklemiyordu. Hindistan Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamayla durumun vehametini doğruladı.

Hindistan’da sağlık yetkilileri, ülkede endişe verici yeni bir "Delta Plus" corona virüs türünün her geçen gün daha da arttığını açıkladı. Ülkede şu ana dek 40 Delta Plus varyantı vakası görüldü. Federal sağlık sekreteri Rajesh Bhushan, Delta Plus'ın dünyada hızlıca yayılan Delta varyantına göre daha bulaşıcı olduğunu söyledi.

Hindistan’da görülen Delta mutasyonunun bir alt türü olan Delta Plus, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Beta varyantında görülen K417N isimli spike proteinin mutasyonuna sahip.

Bazı bilim insanları bu mutasyonun, Delta varyantında görülen diğer özelliklerle de bir araya geldiğinde bulaşıcılığı artıracağından endişe duyuyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Hindistan varyantının baskın tür haline geldiğini ve daha bulaşıcı olduğunu açıklamıştı. 

Yeni belirlenen Delta Plus varyantının ise Delta varyantından daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu düşünülüyor.

Delta Plus'la ilgili ürküten gelişme, diğer ülkelerde yaşandı. Yeni varyant ABD, İngiltere, Rusya, Portekiz, Çin, Japonya, Polonya, İsviçre ve Nepal'e ulaştı bile.

Yayılma hızına yetişilemeyen Delta varyantı İngiltere'de yüksek aşılama oranlarına rağmen, birkaç hafta içinde baskın hale geldi. Portekiz'in başkenti Lizbon, hafta sonu Delta mutantı nedeniyle kapatıldı.

Halihazırda İngiltere'den Rusya'ya birçok ülkede yayılan Delta varyantı, bazı ülkelerde karantina günlerine geri dönülmesine yol açtı. Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Haziran itibariyle yeni önlemler ilan edildi.

Moskova'da geçen yılki sokağa çıkma kısıtlamalarından beri alınan en sert önlemler hayata geçiriliyor. Buna göre, kafe, bar ve restoranlar sadece Covid-19'a karşı aşılanmış ya da hastalığı atlatmış kişilere hizmet verecek.

Kremlin vaka sayılarının fırlamasını Delta varyantına bağlarken, Şubat ayından bu yana en fazla günlük can kaybı 546 ölümle kayıtlara geçti. Rusya'da koronavirüs aşısı olmayanlar işlerini kaybedecek, restoranlara giremeyecek.

Nüfusunun çoğunu kısa sürede aşılayan ve Nisan ayında maskeleri çıkaran İsrail'de de, Delta varyantı etkisini gösterdi. Başbakan Naftali Bennett, vakalarda görülen artışla İsraillilerden zorunlu olmadıkça yurt dışına seyahat etmemelerini istedi.

Maharashtra'daki Hindistanlı sağlık uzmanlarına göre, Delta Plus ülkede üçüncü bir salgın dalgasını tetikleyebilecek.

Hindistan'da açıklanan son verilere göre toplam corona virüs vaka sayısı 30 milyon 28 bin 709'a ulaşırken corona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 390 bin 691 oldu.

Yorumlar (0)
banner6