banner26

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan raporda,  “Yaşayan Gezegen İndeksi”nde vahşi yaşam popülasyonlarının 50 yıldan kısa bir süre içinde yüzde 70’inin yok olduğu ortaya konuldu. Milyonlarca yıldır böyle bir azalışın görülmediğini belirten uzmanlar, durumun temel nedeninin aşırı tüketim ile insan faaliyetleri olduğunu ve yakın bir gelecekte insanların sağlığını ve ekonomik geçim kaynakları etkileyecek yeni tip corona virüs pandemisi gibi bir dizi felakete neden olacağı konusunda uyardı.

Dünya 11.09.2020, 11:51
81
Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu
banner32

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayımlanan yeni rapora göre, küresel hayvan, kuş ve balık popülasyonları, aşırı tüketim nedeniyle 50 yıldan kısa bir süre içinde üçte ikiden fazla azaldı.

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 2

İNSAN SAĞLIĞI VE GEÇİM KAYNAKLARI ÜZERİNDE CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

Çalışmada insan faaliyetlerinin, tüm karaların dörtte üçünüe ve dünya okyanuslarının yüzde 40'ınz ciddi şekilde zarar verdiği ve doğanın hızla yok edilmesinin insan sağlığı ve geçim kaynakları üzerinde ciddi sonuçları olduğu vurgulandı.

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 3

CORONA VİRÜS BENZERİ SALGINLAR ARTACAK

4 binden  fazla omurgalı türünün analiz edildiği,  “Yaşayan Gezegen Endeksi”nde  artan ormansızlaşma ve tarımsal genişle nedeniyle,  1970 ile 2016 yılları arasında vahşi yaşam popülasyonunda  ortalama yüzde 68'lik bir düşüşün gerçekleştiği belirtildi. Uzmanlar, insanların varlığını vahşi hayvanlarla daha yakın temasa geçecek şekilde genişletirken, devam eden doğal habitat kaybının gelecekte Covid-19 benzeri salgınların  riskini artırdığı konusunda uyardı.

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 4

"MİLYONLARCA YILA KIYASLA GÖZ AÇIP KAPAMA SÜRESİ"

WWF International Genel Direktörü  Marco Lambertini, AFP'ye yaptığı açıklamada, 1970'ten bu yana Dünya'nın biyoçeşitliliğinde yaşanan şaşırtıcı kayıptan bahsetti. Lambertini, “Bu, 30 yıldır izlediğimiz hızlanan bir düşüş ve yanlış yöne gitmeye devam ediyor. 2016'da yüzde 60'lık bir düşüş olduğunu belgeledik, şimdi yüzde 70'lik bir düşüş var. Tüm bunlar, gezegende birçok türün birlikte yaşadığı milyonlarca yıla kıyasla göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşti. Tarihteki yok oluşların hiçbiri bu denli hızlı olmadı” ifadelerini kullandı.

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 5

EN BÜYÜK NEDEN İNSAN FAALİYETLERİ

Son 50 yılda, doğal kaynakların küresel tüketimindeki bir patlama ile desteklenen eşi görülmemiş bir ekonomik büyüme görüldü.1970 yılına kadar insanlığın ekolojik ayak izi, Dünya'nın kaynaklarını yeniden oluşturma kapasitesinden daha küçükken, WWF artıki gezegenin kapasitesini yarısından fazlasının kullanıldığını bildirdi. Öte yandan WWF, kayıp türlerin artmasının en büyük nedenin endüstrileşme nedeniyle ormanların ve otlakların tarım arazilerine dönüşmesi, istilacı türler ve çevre kirliliği olarak açıkladı. 

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 6

DÜNYADAKİ TÜM KAYNAKLAR AŞIRI TÜKETİLİYOR

Dünyadaki tüm karasal alanın üçte birinin  ve tüm tatlı suyun dörtte üçünün gıda üretimi belirten araştırmacılar,  balıkların yüzde 75'inin aşırı sömürüldüğü deniz ve okyanuslardaki durumunda aynı derecede korkunç olduğunu belirtti.

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 7

TROPİKAL BÖLGELERDE AZALMA ORANI YÜZDE 94

Bunun birlikte, yaban hayatı hızla azalırken, türler bazı yerlerde diğerlerinden daha hızlı yok oluyor. Endeks, Orta ve Güney Amerika'nın tropikal bölgelerinde 1970'ten bu yana türlerde yüzde 94'lük bir düşüş olduğunu gösterdi.

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 8

Yaşayan Gezegen İndeksi, 40'tan fazla STK ve akademik kurum tarafından ortaklaşa yazıldı. Nature dergisinde yayınlanan araştırma, gıda israfının azaltılmasının ve daha sağlıklı ve daha çevre dostu diyetlerin tercih edilmesinin bozulma eğrisini değiştirmeye yardımcı olabileceğini aktardı.

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 9

"GERİ KAZANMAK, KAYBETMEKTEN ÇOK DAHA ZOR"

Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan baş çalışma yazarı David Leclere, "Hemen harekete geçmemiz gerekiyor. Biyoçeşitlilik geri kazanım oranları tipik olarak yakın zamandaki biyoçeşitlilik kaybından çok daha yavaştır. Bu durum, eylemdeki herhangi bir gecikmenin, on yıllarca sürebilecek daha fazla biyolojik çeşitlilik kaybına izin vereceği anlamına geliyor” dedi.

Vahşi yaşamın yüzde 70'i son 50 yılda yok oldu: Milyonlarca yıldır böylesi görülmedi - 10

Yorumlar (0)
banner6