banner26

 KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars:- "Doğu Akdeniz'de hayata geçirilecek bölgesel iş birliği hem yeni dünyanın güvenlik ve savunmasına katkı yapacak hem de kaynakların doğru kullanılmasıyla ekonomisine katma değer sağlayacaktır" KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, "Doğu Akdeniz'de hayata geçirilecek bölgesel iş birliği hem yeni dünyanın güvenlik ve savunmasına katkı yapacak hem de kaynakların doğru kullanılmasıyla ekonomisine katma değer sağlayacaktır. " dedi.

Genel 07.11.2019, 12:48 07.11.2019, 12:48
13
banner32

 KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars:
- "Doğu Akdeniz'de hayata geçirilecek bölgesel iş birliği hem yeni dünyanın güvenlik ve savunmasına katkı yapacak hem de kaynakların doğru kullanılmasıyla ekonomisine katma değer sağlayacaktır"





KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, "Doğu Akdeniz'de hayata geçirilecek bölgesel iş birliği hem yeni dünyanın güvenlik ve savunmasına katkı yapacak hem de kaynakların doğru kullanılmasıyla ekonomisine katma değer sağlayacaktır." dedi.





Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından "Yeni Dünya Ekonomi ve Güvenlik Mimarisi" ana temasıyla "İstanbul Güvenlik Konferansı" düzenlendi.





Baybars, açılıştaki konuşmasında, Kıbrıs'ın yüz ölçüm itibarıyla küçük bir ada olmasına rağmen coğrafi olarak son derece stratejik ve önemli bir konumda bulunduğuna işaret ederek, Doğu Akdeniz'de son dönemlerde cereyan eden olaylar ve değişen dengelerin stratejik denklem içinde Kıbrıs adasını daha etkin ve görünür hale getirdiğini anlattı.





Doğu Akdeniz'de keşfedilen hidrokarbon kaynaklarının bölgeye savunma, güvenlik ve ekonomik dengeler açısından yeni bir parametre eklediğini, bölgede kartların yeniden dağıtılmasına yol açtığını kaydeden Baybars, "Oluşan yeni parametrede Kıbrıs Türk ve Türkiye tarafı olarak Doğu Akdeniz'deki bahse konu hidrokarbon kaynaklarının adada yaşayan iki halka, Kıbrıs Türk halkına ve Kıbrıs Rum halkına ait olduğu noktasını her platformda ısrarla savunduk ve savunmaya devam ediyoruz. Aldığımız bu pozisyon sadece söyleme dayalı değil, aynı zamanda eyleme koyulmuş önemli bir pozisyondur." diye konuştu.





Baybars, hidrokarbon kaynaklarının keşfedilmesi, çıkartılması, satılıp ilgili pazarlara ulaştırılmasına dair örneklere değinirken, şöyle devam etti:





"Bu kaynaklar bazı bölge ve ülkelere fayda sağlarken bazıları için de büyük sorunlara, hatta çatışma ve savaşlara yol açmıştır. Bizim seçtiğimiz yol ise iş birliğidir. Bu kaynakların öncelikle iki halkın, dolayısıyla bölgenin faydasına kullanılması yoludur. Bizim seçtiğimiz yol, halihazırda zaten sorunlu olan Doğu Akdeniz bölgesinde yeni istikrarsızlıklara yol açmayacak, iş birliği sayesinde bölgede istikrarın yeniden tesisine olanak sağlayacak bir yoldur. Bu amaçla Kıbrıs Türk tarafı olarak muhatabımız Kıbrıs Rum tarafına, hidrokarbon kaynaklarının birlikte değerlendirilmesi, çalışılacak şirketlere birlikte karar verilmesi, ihalelere birlikte çıkılması, birlikte sonlandırılması, kaynakların satılması ve alıcılara en ekonomik şekilde ulaştırılması ve kaynaklar konusunda birlikte karar alınması noktasında 2011'den bu yana öneriler yapmaktayız. 2011 ve 2012'de ortaya koyduğumuz diğer öneriler gibi geçtiğimiz temmuz ayında yaptığımız öneriler de Kıbrıs Rum tarafınca sözde egemenlik iddiasıyla reddedilmiştir. Ortaya koyduğumuz tüm iyi niyetli çabalara rağmen bu süre zarfında Kıbrıs Rum liderliği, iki halka da ait olan bu kaynaklara dair maksimalist yaklaşımını, tek yanlı tasarruf ısrarını sürdürmüş ve gerginliği bir miktar tırmandırma yolunu seçmiştir."





Önerilerin Kıbrıs Rum liderliğince reddedilmesinin, "hakların devredilmesi veya Kıbrıs Rum tarafının insafına bırakıldığı" anlamına gelmediğini belirten Baybars, Kıbrıs Türk tarafının da uluslararası hukuka uygun şekilde TPAO'ya sismik araştırma ve kazı yetkisi verdiğini hatırlattı.





Baybars, bölgesel barış ve istikrar için uluslararası toplumun da Kıbrıs Rum liderliğini iş birliği yapma yönünde teşvik etmesi gerektiğine işaret ederek, "Doğu Akdeniz'de hayata geçirilecek bölgesel iş birliği hem yeni dünyanın güvenlik ve savunmasına katkı yapacak hem de kaynakların doğru kullanılmasıyla ekonomisine katma değer sağlayacaktır. Kıbrıs Türk tarafı olarak bizlerin buna inancı tamdır." dedi.


Yorumlar (0)
banner6