banner26

UBP'de tüzük kavgası, şike iddiası

Genel 30.08.2021, 17:02
113
UBP'de tüzük kavgası, şike iddiası
banner32

UBP’de kurultayın iki bölgede yapılması 42'ye karşı 45 oyla kabul edildi. Buna göre 24 Ekim’deki kurultay Lefkoşa ve Gazimağusa’da yapılacak.

UBP Başkan adaylarından Zorlu Töre “Büyük bir şike oynandı, önce eller kaldırıldı hayır oyu çıktı. Sonra isim isim okunarak oylama yapıldı ve evet oyu çıkması sağlandı. Geçerli bir oylama yapılmadı. İlk oylama geçerli olması gerekiyordu” dedi

Ulusal Birlik Partisi’nde 24 Ekim Kurultayı’nın Mağusa ve Lefkoşa olmak üzere iki ayrı bölgede yapılmasına yönelik karar, parti meclisinde 45’e karşı 42 oyla kabul edildi.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından onaylanan “Genel Sekreterliğin kaldırılması ve yerine genel başkan yardımcıları seçilmesi” önerisi Parti Meclisi’ne getirilmedi.
Böylece, UBP’de, Genel Sekreterlik makamı devam edecek.
Ayrıca, yine parti Merkez Yönetim Kurulu tarafından onaylanan seçimlerin 6 ilçede yapılması önerisi de Parti Meclisi’ne taşınmadı.
Bunun yerine seçimlerin iki ayrı bölgede yapılması yönündeki öneri onaylandı ve oy çokluğu ile kabul edildi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Parti Meclisi, tüzük değişiklikleri gündemiyle yaptığı toplantıda, değişiklikleri oy çokluğuyla onayladı.

4 maddenin oylandığı toplantıda kurultayın iki bölgede yapılması 42'ye karşı 45 oyla kabul edildi. Buna göre 24 Ekim’deki kurultay Lefkoşa ve Gazimağusa’da yapılacak.

Yapılan diğer tüzük değişikliklerine göre ayrıca, kurultayda oy kullanabilmek için gerekli 180 gün önceden üye olma koşulu 170 güne indirildi. Üç kez üst üste kurultaya katılmayan üyelerin üyeliği düşecek. UBP kurultayları iki yılda bir yerine üç yılda bir yapılacak.

SANER

Parti Genel Başkanı Başbakan Ersan Saner, oylamanın demokratik bir ortamda gerçekleştirildiğini söyledi.

Saner, Parti Genel Sekreterinin iki gün içinde tüzük kurultayının tarihini duyuracağını da açıkladı.

YDÜ Büyük Kütüphane’de yaklaşık 4 saat süren parti meclisi toplantısının ardından açıklama yapan UBP Genel Başkanı Başbakan Ersan Saner, toplantıda UBP’nin geleceğe yönelik olarak atacağı adımların tartışıldığını belirterek, tüzük değişiklikleri ile ilgili önerdikleri maddeleri en demokratik şekilde oyladıklarını söyledi.

Saner, Tüzük Kurultayı’na götürülmesi için onaylanan 4 maddeyi şöyle sıraladı:

“Birincisi bizim tüzüğümüze göre kurultay tarihinden itibaren 180 gün geride olanlar oy kullanabiliyordu. 23 Nisan’da almış olduğumuz bir MYK kararı var. MYK’da alınan karar doğrultusunda üye olması gereken arkadaşlarımızın üyelik yazım işleri bürokratik nedenlerle 5-6 gün sarkınca tüzüğe aykırı oldu. Parti Meclisi bugün (dün) geçici bir madde olarak o 180 günü, 170 güne almıştır.

İkincisi kurultayımıza veya ilçe seçimlerine 3 kez katılmayan üyelerin üyeliğinin düşürülmesi onaylandı.

Üçüncüsü, UBP tüzüğünde kurultayın 2 yılda bir yapılması öngörülür. Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda ise 3 yılda bir olarak öngörülmektedir. Sürenin, bu yasaya indirgenmesini ve 3 yılda bir olmasını sağladık.

Son madde olarak da pandemi koşullarında yapılacak kurultayın tek bir noktada değil birden fazla noktada yapılması ile ilgiliydi. Ad okunmak suretiyle oyladık bu maddeyi. 45’e 42 olarak sonuçlandı. 45 kişi evet dedi. Geçici bir madde ile sadece 2 bölgeye indirgedik. İskele ve Gazimağusa, Gazimağusa’da; Lefke, Güzelyurt, Girne ve Lefkoşa ise Lefkoşa’da olacak. Burada esas olan üyelerimizin katılımını artırmaktır.

Dolayısıyla 24 Ekim’de yapılacak kurultayımız oy verme günü olarak saptanmıştır. 23’ünde tüm adaylar konuşmalarını gerçekleştirecek. Divan oluşturulacak. Divan, alt divanlarını oluşturacak ve ertesi gün de oylama iki bölgede yapılacak.”

Saner, Parti Genel Sekreteri’nin iki gün içinde tüzük kurultayının tarihini duyuracağını da kaydetti.

UBP Başkan adaylarından Zorlu Töre “Büyük bir şike oynandı, önce eller kaldırıldı hayır oyu çıktı. Sonra isim isim okunarak oylama yapıldı ve evet oyu çıkması sağlandı. Geçerli bir oylama yapılmadı. İlk oylama geçerli olması gerekiyordu” dedi

Ulusal Birlik Partisi ( UBP) Parti Meclisi, tüzük değişikliğini oy çokluğuyla onayladı.

Gizli oylama yerine açık oylamanın yapıldığı ve 97 kişinin oy kullandığı tüzük değişikliği konusunda, 23 kişi oylamaya katılmadı.

Tüzük oy çokluğu ile geçerken, adaylardan Hasan Taçoy ve Zorlu Töre buna karşı çıktı.

TAÇOY: OYLAMAM GİZLİ OLSA SONUÇ FARKLI OLURDU

Hasan Taçoy, “Oylama gizli olsaydı bu sonuç çıkmazdı” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“20 eksik ile bu oy çıktı. 45’e 42 gibi bir sonuç var. Başa baş gitti, Çarşamba günü tüzük değişikliğinde gereken yapılacak. Ben bu konuda hayır dedim. Üye için yapılan değişikliğe onay verdim.”

TÖRE: BÜYÜK BİR ŞİKE OYNANDI

UBP Başkan adaylarından Zorlu Töre ise şöyle konuştu:

“Büyük bir şike oynandı, önce eller kaldırıldı hayır oyu çıktı. Sonra isim isim okunarak oylama yapıldı ve evet oyu çıkması sağlandı. Geçerli bir oylama yapılmadı. İlk oylama geçerli olması gerekiyordu. İlkinde hayırlar çoktu. İkincide 45’e 42 oldu. Bugün itiraz edenlerin ciddi bir kısmı oylamaya katılmadan salondan ayrılıp gittiler. Bu iş daha çok tartışılacaktır. Bu gidişat doğru değildir.

“Gayet demokratik bir oylama yapıldı”

Zorlu Töre’nin “iki kez sayım yapıldı, şike yapıldı” iddialarına karşı Ersan Saner “Gayet demokratik bir oylama yapıldı” dedi


Ulusal Birlik Partisi Tüzük kurultayına yönelik yapılan oylamada 45 evet 42 hayır çıktı. Adaylardan Zorlu Töre ve Hasan Taçoy eleştirilerde bulundu.
Daha sonra açıklama yapan Parti Başkanı, Başbakan Ersan Saner, demokratik bir oylama yapıldığını savundu

Oylama sonrasında açıklama yapan Ersan Saner, “Partide her üyenin ne söyleyeceği çok önemliydi, çünkü partinin geleceğine yönelik atılacak adımlardı konuştuğumuz. Bugün de en demokratik şekilde çükü ben her zaman demokratik kişiliğimle var olmayı kabullenmiş bir kimseyim. Tüzük kurultayında önerdiğimiz 4 maddeyi oyladık, oy çokluğuyla geçti” dedi

banner36
Yorumlar (0)
banner6