banner26

200’den fazla torpilli istihdam davalık

Güncel 13.09.2022, 13:38
342
200’den fazla torpilli istihdam davalık
banner32

Sendikalar, KHK Başkanı Köseoğlu’na yönelik ‘sürprizlerini’ açıkladı, Köseoğlu’nun Müsteşar olduğu süreçte ‘torpille’ 200’den fazla istihdam yaptığını iddia eden belgeler basınla paylaşıldı; YİM’de bu konuda hakkında açılan davalara dikkat çekildi

Kamu Görevlileri Sınav Tüzüğü’nde yer almasına karşın, sendikaların sözlü yarışma sınavlarında gözlemci olarak yer almasını ani bir kararla kaldıran ve bu kararı protesto etmek adına Kamu Hizmeti Komisyonu’nda işgal eylemi yapan sendikacıları polise şikâyet ederek gözaltına alınmalarına neden olan Komisyon Başkanı Ömer Köseoğlu’nun, Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüttüğü süreçte, 200’den fazla partizanca istihdam yaptığına dair belgeler basınla paylaşıldı.

Dün, gözaltına alınarak Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne götürülen KTAMS ve KAMU-İŞ’ten 10 sendikacı, serbest bırakılmalarının ardından yaptıkları açıklamada, KHK önüne gideceklerini ve “Köseoğlu’na bir sürprizleri olduğunu” açıklamıştı.

Bugün KHK önünde toplanan sendikalar, Komisyon Başkanı Köseoğlu’nun, Başbakanlık Müsteşarlığı görevini yürüttüğü süreçte, 200’den fazla kişiyi torpil kullanarak istihdam ettiğine yönelik belgeleri basınla paylaştı.

Eylem sırasında basına konuşan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, söz konusu istihdamlarla ilgili Köseoğlu hakkında Yüksek İdari Mahkeme’de (YİM) dava açıldığını, davaların Eylül ayı sonunda görüşüleceğini söyledi.

Bengihan, “Köseoğlu’nun devam eden davaları var. Komisyon Başkanlığı bu yüzden meşru değildir. Eklimizde Başbakanlık Müsteşarı olduğu süreçte yaptığı partizanca istihdamlar var. O koltukta oturmaması gerek” dedi.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN) Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) Başkanı Ömer Köseoğlu’nun "anti-demokratik ve faşizan uygulamalar" yaptığı gerekçesiyle KHK önünde eylem ve basın açıklaması yaptı.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, eylemde yaptığı konuşmada, Ömer Köseoğlu’nun komisyonda 17 yıldır devam eden 'şeffaf, tarafsız ve katılımcılık ilkelerini' katlettiğini savundu.

Bengihan, Köseoğlu'nun Başbakanlık Müsteşarı olduğu zamanlardaki "fırsat eşitliğini yok saydığı"na ilişkin davaların halen Yüksek İdare Mahkemesi'nde devem ettiğini söyledi. “Arka kapıdan” yapılan istihdamlarla ilgili davaların Eylül ayında görüleceğini belirten Güven Bengihan, Köseoğlu’nun KHK Başkanlığına atandıktan sonra tüm bilgisayar sistemini değiştirdiğini, sınav sorularının değiştirilmesini istediğini ve komisyonun adaylar üzerindeki takdir yetkisinin artırılmasını talep ettiğini kaydetti.

Diğer konularda olduğu gibi KHK sınavlarıyla ilgili olarak da Anayasa Mahkemesi’ne güvendiklerini belirten Bengihan, Köseoğlu’nun “kriter puanlarını istedi diye sendika yetkililerini tutuklattıran komisyon başkanı” olarak tarihe geçeceğini iddia etti.

“VEFA BORCU MU VAR?”

İyi İdare Yasası’nın, idarenin işlerde kamu gücü kullanılarak ayrıcalık yapılmasını engellediğine işaret eden Bengihan, KHK başkanının şu an meşruiyetini yitirdiğini ve koltuğunda oturmaması gerektiğini savundu.

Bengihan, Cumhurbaşkanı Tatar’ın da atadığı isimleri bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini, aksi taktirde “Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’nı aynı anda yaptığı dönemde 16 kişilik geçici işçi istihdamından dolayı Köseoğlu'na bir vefa borcu olduğu" düşüncesinin kamuoyunda hâkim olacağını iddia etti.

Güven Bengihan, konuya sesini çıkarmamasının Cumhurbaşkanını da sorumlu duruma getirdiğini savunarak, bugün de aynı konu için Sarayda olacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından usulsüzce yapıldığı iddia edilen geçici işçi istihdamlarıyla ilgili belgeler basın mensuplarıyla paylaşıldı ve KHK’nın sendikaları sözlü sınavlardan dışlama gerekçesi ve İyi İdare Yasası'na uyması talep edilen mektup komisyona teslim edildi.

MEKTUP

Mektupta şu ifadeler yer aldı:

“2005 Kamu Görevlileri Sınav Tüzüğü’nün 33. Maddesi gereğince sendikalarımız sözlü yarışma sınavlarında gözlemci bulundurmaktadır. Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, yani 17 yıldan beri sözlü sınava girecek adayların yazılı sınav puanları, öğrenim durumları, sözlü sınav kriter puanları ve yabancı dil puanlarını gösteren dokümanlar sınavlarda gözlemci olarak bulunan sendika temsilcilerine verilmekte idi. 12.9.2022 tarihinde yapılan sözlü yarışma sınavında gözlemci olarak bulunan sendika temsilcilerimize söz konusu dokümanlar verilmemiştir. İyi İdare Yasasının Katılım ve Açıklık ilkelerine aykırı olan bu uygulamanın gerekçesinin Yasanın 21. Maddesi gereğince sendikalarımıza bildirilmesini talep ederiz.”

Yorumlar (0)
banner6