banner26

Akaryakıt fiyatlarında indirim olacak mı?

Güncel 25.04.2022, 17:42
381
Akaryakıt fiyatlarında indirim olacak mı?
banner32

Brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz hafta 114 dolardan işlem görürken bugün 104 dolara gerilemesiyle birlikte KKTC’deki akaryakıt fiyatlarında indirim bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere hükümet yaptığı değişikle, akaryakıt fiyatlarında her gün değişiklik yapabilmenin önünü açmıştı. Yapılan bu değişiklikle geçtiğimiz haftaya göre gerileyen petrol fiyatlarına göre vatandaşlar akaryakıt fiyatlarında da indirime gidilmesi yönünde hükümetin alacağı tavrın ne olacağını merakla bekliyor.

Brent petroldeki düşüşün nedeninin Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in Şanghay kentinde salgın kaynaklı can kayıplarının artmasıyla birlikte petrol piyasasında talebin gerileyeceğine yönelik fiyatlamaları beraberinde getiriyor. ABD’de ise ham petrolü 100 doların altını test etti. Brent petrol de 104 doların altını gördü.

TÜZÜK’TE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI

Bakanlar Kurulu tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, Akaryakıt Yasası’nda yapılan değişiklik yapılmıştı.

Buna göre, Petrol Ürünleri Fiyatlandırma Tüzüğü’ndeki değişiklik ile akaryakıt fiyatlandırma hesaplamasının en son tavan fiyatın uygulanmaya konulduğu günden başlamak üzere her iş günü düzenlenebilmesi sağlandı. Karar, 15 Ağustos 2022 tarihinde yürürlükten kalkacak.

Resmi Gazete’de yayınlanan tüzük değişikliği şöyle:

“Esas Tüzüğün 5’inci maddesi kuralları gereğince yapılacak fiyatlandırma hesaplaması, en son tavan fiyatın uygulamaya konulduğu günden başlamak üzere her iş günü için ithal parite fiyat değiş minin takip edilmesi ve o günlük ithal parite fiyatının, fiyat değişim koridorunun dışına çıkması halinde tavan şatış fiyatının yeniden belirlenmesi şeklinde gerçekleştirilir.

Bu madde amaçları bakımından ithal parite fiyatı; petrol ürünleri için emsal fiyat bülteninde yayımlanan FOB Italya fiyatına, navlun ve sigorta ilavesiyle oluşan CİF fiyatın aynı güne ait döviz kuru ile Türk Lirasına çevrilmiş değerini anlatır. Bu madde amaçları bakımından döviz kuru, ABD ($) Dolarının KKTC Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete’de ilan edilen gösterge niteliğindeki o günün döviz satış kurunu, döviz kuru ilan edilmeyen gün ve günler için ilan edilen en son döviz satış kurunu anlatır. Esas Tüzükle birlikte okunan 2001 Petrol Ürünleri Fiyatlandırma Esaslarını Düzenleyen (Değişiklik)”

banner36
Yorumlar (0)
banner6