banner26

Asgari ücrette karar verildi

Güncel 11.01.2022, 14:52 11.01.2022, 15:44
83
Asgari ücrette karar verildi
banner32

Yeni asgari ücret 7 bin TL olarak kesinleşti. Karar, işveren tarafının ret oylarıyla, oy çokluğuyla alındı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu itirazları değerlendirdi ve oy çokluğu ile ücreti yeniden net 6 bin 90, brüt 7 bin TL olarak onayladı.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, işçi ve işveren tarafının itirazları üzerine yaptığı toplantıda, aylık brüt 7 bin TL’lik asgari ücreti, işveren tarafının ret oylarıyla, oy çokluğuyla onayladı.

Böylece brüt saatlik 40,38TL, günlük 323,07 TL, haftalık bin 615,38 TL ve aylık 7 bin TL’lik asgari ücret kesinleşti. Yeni asgari ücret 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, işçilerin “yetersiz”, işverenin ise “gerekenin üzerinde” bularak itiraz ettiği aylık brüt 7 bin TL’lik asgari ücreti yeniden değerlendirmek üzere bugün toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı, Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Erman Yaylalı konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, Komisyonun ilgili yasa maddeleri çerçevesinde 22 Aralık 2021’de yeni asgari ücreti belirlediğini anımsattı.

Belirlenen asgari ücrete, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası’nın 28 Aralık 2021’de, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (El-Sen) 29 Aralık 2021’de, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (Türk-Sen) 29 Aralık 2021’de, Kıbrıs Türk Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası’nın (Tel-Sen) 29 Aralık 2021’de, Kıbrıs Türk Kamu Emekçileri Sendikası’nın (KES) 30 Aralık 2021’de ve Basın Emekçileri Sendikası’nın (Basın-Sen) 30 Aralık 2021’de itiraz ettiğini anımsatan Yaylalı, bunun üzerine Komisyon’un yapılan itirazları görüşmek üzere toplandığını kaydetti.

Gerçekleştirilen toplantıya devlet tarafını temsilen 3 üye, işçi tarafını temsilen 5 üye ve işveren tarafını temsilen 2 üyenin katıldığını dile getiren Yaylalı, toplantıda tarafların asgari ücretin tespiti ile ilgili görüşlerini ortaya koyarak, asgari ücretin ne kadar olması konusunu yeniden görüştüğünü belirtti.

“DÖVİZ KURUNDAKİ DEĞİŞİM VE TEMEL GIDA MADDELERİNDEKİ ARTIŞLAR GÖZ ÖNÜNE ALINDI”

Komisyon’da ilgili yasa çerçevesinde gerekli değerlendirmelerin yapıldığını, özellikle döviz kurundaki değişim ve temel gıda maddelerindeki artışların göz önüne alınarak konunun taraflarca ayrıntılı bir şekilde müzakere edildiğini anlatan Yaylalı, tarafların görüşlerini sunmasının ardından brüt 7 bin TL olarak tespit edilen asgari ücret oylamaya sunulduğunu dile getirdi.

Yaylalı, bu rakama devlet tarafı 3, işçi tarafı 5 evet oyu verirken işveren tarafının 2 hayır oyu kullandığını belirterek oylama sonucunda asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren brüt saatlik 40,38TL, günlük 323,07 TL, haftalık bin 615,38 TL ve aylık 7 bin TL olarak oy çokluğuyla kabul edildiğini açıkladı.

Yaylalı, ilgili yasanın çırak olarak tanımladığı 15 -17 yaş arası işçilere ise bu rakamların yüzde 30 indirimle uygulanacağını bildirdi.

SERDAROĞLU

Toplantının ardından işçi tarafı adına basına açıklama yapan Hür İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu kararın, işçi ve devletin oylarıyla, oy çokluğuyla alındığını söyledi.Serdaroğlu, önümüzdeki süreçte alım gücünün kontrol altında tutulması ve emekçinin nefes alması için gerekli adımların atılmasını diledi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6