banner26

Avcıoğlu yıl yıl zararları açıkladı

Güncel 09.12.2021, 17:44
82
Avcıoğlu yıl yıl zararları açıkladı
banner32

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-tek) eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu, Ekonomi Bakanı Sunat Atun‘un Kıb-tek ile ilgili ‘enkaz devraldım’ sözleri üzerinde o enkazın nasıl yaratıldığını yıl yıl açıkladı


Sosyal medya hesabından açıklama yapan Avcıoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un dün düzenlediği bazsın toplantısıyla Kıb-tek için ‘enkaz devraldım’ dediğini hatırlattı.

Avcıoğlu, “Atun, Kıb-tek’in son üç yılda çok kötü yönetildiğini ve büyük zararlarının söz konusu olduğunu belirterek ‘kurtarma operasyonuna’ ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ne var ki bahsi geçen üç yılın tamamında kendisinin de Milletvekili olduğu UBP hükümette idi” dedi.

“Sağında solunda oturanlar bile görevdeydi ve hala görevde”
UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un da bu sürenin yarısında Kıb-tek’ten de sorumlu bakan olarak görev yaptığını anımsatan Avcıoğlu, basın toplantısında Atun’un solunda oturan Şahap Aşıkoğlu‘nun, bu üç yıllık sürenin tamamında Bakanlık Müşteşarı, sağında oturan Gürcan Erdoğan‘ın ise bu sürenin yarısında Kıb-tek Genel Müdürü olarak görev yaptığını ve her ikisinin de hala görevlerine devam ettiğini belirtti.

Avcıoğlu, “Atun’un bu açıklamalarının ardından ise eski Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı topu Bakanlar Kuruluna atan bir açıklama yaptı. Ne var ki Arıklı’nın Bakanlığı döneminde bu kuruma verilmiş daha başka zararlar da vardır” dedi.

Arıklı dönemindeki zararlar…
Avcıoğlu Arıklı döneminde iptal edilen ihaleler ile kurumun yakıtsız bırakıldığını, limit dışı kalitesiz yakıt satın alındığını, kalitesiz yakıt sebebiyle jeneratörlerde hasarlar meydana geldiğini, kurumun yeni abonelere sayaç takamaz hale getirildiğini, arızalanan lambaların yerine yenisinin takılamadığını, iletim ve dağıtım hatlarında yapılması gereken bakımların zamanında yapılamadığını ve neredeyse her gün arıza kaynaklı kesintiler yaşanmaya devam ettiğini kaydetti.

Avcıoğlu, “Dolayısıyla ihale iptalleri ile kurumun hizmet veremez duruma getirilmesi de en az içerisinde sürüklendiği mali sıkıntılar kadar vahimdir” dedi.

Avcıoğlu yıl yıl zararları açıkladı
“Gelelim zararın büyüklüğüne” diyen Avcıoğlu, zararları da şöyle sıraladı;

Sunat Atun’un açıkladığı, Kıb-Tek’in 3 yıllık toplam zararı, 501 milyon TL.

-2019 yılında Hasan Taçoy döneminde 125 Milyon TL,
-2020 yılında Hasan Taçoy döneminde 60 Milyon TL,
-2021 yılında Erhan Arıklı döneminde 316 Milyon TL’dir.

Kıb-Tek’in hala ortalama aylık 50 Milyon TL zarar etmeye devam ettiğini de göz önünde bulundurursak,
-2021 yılında Sunat Atun döneminde de yaklaşık 150 Milyon TL civarında bir zarar Kıb-Tek hanesine yazılmış olacaktır.

“Kurum her 3 bakan döneminde de zarar etmiş ve etmeye devam etmektedir”
Avcıoğlu şöyle devam etti;

“Dolayısıyla, Kıb-tek’in hanesine yazılan zararın en büyük kısmı Erhan Arıklı’nın bakanlığı döneminde yaşanmış olmasına rağmen, kurum her 3 bakan döneminde de zarar etmiş ve etmeye devam etmektedir.

Hatırlanacağı üzere 23 Eylül 2020 tarihinde, Elektrik İnkişaf Nizamnamesinin uygulanmaması ve Kıb-Tek’in zarara uğratılması sebebiyle KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi Ombudsman ve KKTC Sayıştay Başkanlığına şikayette bulunmuştuk.

Ombudsman raporu;
Yapmış olduğumuz şikayet neticesinde, 20 Ekim 2021 tarihinde raporunu tamamlayan Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman)’ın raporunda açıkca;

“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından yürürlükte olan Nizamnamelere uygun olarak yapılan tarife düzenlemelerinin Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından herhangi yasal bir gerekçe gösterilmeden Bakanlar Kurulu’na gönderilmemesi bir eksikliktir ve/veya yapılması gerekenin yapılmadığının bir göstergesidir veya idari bir ihmaldir. Bu nedenle, Sayın Yusuf Avcıoğlu iddiasında haklıdır” şeklinde yer almıştır.

Benzer şekilde Erhan Arıklı ve Sunat Atun’un Bakanlığı dönemlerinde oluşan ve oluşacak zararlarla ilgili de KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi Ombudsman ve KKTC Sayıştay Başkanlığına gerekli şikayetleri yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Kurumlarımız da, bu memleket de sahipsiz değildir”

banner36
Yorumlar (0)
banner6