banner26

Bazı milletvekilleri gece kulüplerinin müşterisiymiş

Güncel 21.07.2022, 12:39
1035
Bazı milletvekilleri gece kulüplerinin müşterisiymiş
banner32

ABD’nin İnsan Ticareti Raporu’nda KKTC’deki 28 gece kulübünde, toplamda 617 kadının çalıştığı, gece kulüpleriyle bağlantılı organize suç gruplarına suç ortaklığı yapan hükümet yetkililerinin bulunduğunu ve bazı Meclis üyelerinin, gece kulüplerinin müşterileri arasında yer aldığı iddiasında bulunuldu

Yenidüzen'in habeirne göre Amerika Birleşik Devletleri’nin 2022 yılına ilişkin İnsan Ticareti Raporu yayınlandı.

Ülkelerin, İnsan Ticareti Mağdurlarının Korunması Sözleşmesi'nin asgari standartlarına bakılarak kademelere yerleştirildiği raporda; Kıbrıs Cumhuriyeti ‘Kademe 1’e, Türkiye Cumhuriyeti ise ‘Kademe 2’ye yerleştirildi.

KKTC ise, dünya tarafından tanınmaması nedeniyle ‘resmi’ olarak herhangi bir kademeye yerleştirilmedi ancak rapora, “Eğer resmi bir sıralamaya atanacak olsaydı, bu ‘Kademe 3’ olurdu” ifadesi eklenerek, Kıbrıs’ın kuzeyindeki insan ticaretiyle mücadelenin, asgari standartların oldukça altında olduğuna yönelik tespitlere yer verildi.

Kademe 3’te, Taliban tarafından yönetimi ele geçirilen Afganistan, savaş halindeki Rusya ya da sultanlıkla yönetilen bazı ülkeler yer alıyor.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki gece kulüplerinde yaşanan insan ticareti, hak ihlalleri ve yabancı öğrenciler ile işçilerin yaşadığı mağduriyetlere değinilen raporda, KKTC’nin insan ticaretiyle ilgili alakalı bazı yasal düzenlemeler yaptığı ancak söz konusu yasaları uygulayacak hiçbir adım atmadığı vurgulandı.

KKTC’deki 28 gece kulübünde, toplamda 617 kadının çalıştığı belirtilen raporda, ‘çalışanların’ haftalık sağlık kontrollerine gece kulübü korumaları eşliğinde gittikleri ve kadınların ticari seks nedeniyle sömürü yaşadıkları konusunda polis veya doktorları bilgilendirmelerinin engellendiği vurgulandı.

Raporda, gece kulüplerini düzenleyen polis ve devlet memurlarından oluşan ‘Gece Kulübü Komisyonu’nun iki haftada bir yaklaşık beş gece kulübünü denetlediği fakat söz konusu denetlemenin, daha çok mutfak temizliğine odaklandığı ve çalışanlarla yapılan görüşmelerin her zaman gece kulübü korumaları veya personeli önünde gerçekleştirildiği, “Görüşmelerde, kadınların özgürce konuşmaları engellendiği” ifade edildi.

Raporda ayrıca, gözlemcilerin “Gece kulüpleriyle bağlantılı organize suç gruplarına suç ortaklığı yapan hükümet yetkililerinin bulunduğunu” ve “bazı Meclis üyelerinin, gece kulüplerinin müşterileri arasında yer aldığı” iddiasında bulundu.

Çalışma Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Hizmetler Dairesi’nin insan ticareti mağdurları için bir yardım hattı çalıştırdığı belirtilen raporda, buna karşın personel eksikliği sorunu yaşandığı ve hattın KKTC’deki siyasilerle bağlantılı olduğuna inanıldığı için mağdurların hattı aramaya korktuğu ifade edildi.

Birçoğu sahte burs, ücretsiz barınma ve istihdam vaatleriyle işe alınan yabancı üniversite öğrencilerinin, hem seks hem de işgücü kaçakçılığına karşı savunmasız olduğu belirtilen raporda, tacirlerin, kız öğrencileri apartmanlarda seks ticaretine; erkek öğrencileri ise zorla çalıştırmaya veya uyuşturucu taşıma ya da satma gibi suçları işlemeye zorladığı vurgulandı.

“KKTC EĞER RESMİ BİR SIRALAMAYA ATANACAK OLSAYDI, BU ‘KADEME 3’ OLURDU”

“KKTC”nin Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmadığı, bu nedenle resmi sıralamaya alınmadığı belirtilen raporda, “Eğer resmi bir sıralamaya atanacak olsaydı, bu ‘Kademe 3’ olurdu” denilerek, “KKTC”nin, insan ticaretiyle mücadele anlamında bazı adımlar attığı, Meclisin Nisan 2018’de BM TIP Protokolünü kabul ettiği, Mart 2020’de ilk kez “Ceza Yasasını” insan ticaretini içerecek şekilde değiştirdiği fakat bu gelişmelere karşın; hiçbir insan tacirinin mahkum edilmediği vurgulandı.

“Kıbrıslı Türk temsilcilerin”, herhangi bir insan ticareti mağduru belirlemediği, barınma, sosyal, ekonomik ve psikolojik hizmetler dahil olmak üzere hiçbir mağdur koruması sağlamadığı belirtilen raporda, “Kıbrıslı Türk temsilciler, insan ticaretiyle mücadele için finansman tahsis etmedi, eğitim vermedi veya önleme çabalarını uygulamadı” ifadeleri kullanıldı.

28 Gece Kulübünde, 617 Kadın…

2000 tarihli “Gece Kulüpleri ve Benzeri Eğlence Yerleri Yasası”nın, gece kulüplerinin sadece dans gösterileri gibi eğlenceler sunabileceğini öngörmesine karşın bu yasanın nadiren uygulandığı vurgulanan raporda, gözlemcilerin, seks ticaretinin yaygın olarak gerçekleştiği ve toplamda 617 kadının çalıştırıldığı 28 gece kulübünü rapor ettikleri belirtildi.

“HOŞNUTSUZLUKLARINI DİLE GETİREN KADINLAR SINIR DIŞI EDİLİYOR”

Gece kulüplerinde çalışan kadınların pasaportlarına el konulduğu, gece kulüpleri ile devlet arasında imzalanan sözleşme kapsamında, kadınların yer değiştirmesinin yasaklandığı ve sağlıkla ilgili tedavileri konusunda hoşnutsuzluklarını dile getirenlerin rutin olarak sınır dışı edildiği iddia edilen raporda, 322 kadının sınır dışı edildiği belirtildi.

“GECE KULÜBÜ KORUMALARI, KADINLARIN POLİSİ VE DOKTORLARI BİLGİLENDİRMESİNİ ENGELLİYOR”

Raporda, ilgili Yasanın, “fuhuştan gelir elde edilmesini ve fahişeliği teşvik etmeyi yasakladığı” ancak gece kulübü korumalarının, çalışanlara cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı yapılan haftalık sağlık kontrollerinde eşlik ettikleri ve kadınların ticari seks nedeniyle sömürü yaşadıkları konusunda polis veya doktorları bilgilendirmelerini engelledikleri ifade edildi.

ÇALIŞTIĞI YERDE KALMASI YASAK, BİTİŞİĞİNDEKİ YATAKHANEDE KALMASI YASAL

Gece kulüplerine ilişkin yasanın, kadınların çalıştıkları yerde yaşamalarını yasakladığı ancak buna karşın, çoğu kadının, gece kulüplerinin bitişiğindeki yatakhanelerde veya işletme sahibi tarafından ayarlanan konaklama yerlerinde yaşadıklarının tespit edildiği belirtilen raporda, “Bu da insan ticaretinin yaygın bir göstergesi” notu yer aldı.

“KOMİSYON DENETİMLERİNDE DAHA ÇOK MUTFAK TEMİZLİĞİNE ODAKLANILIYOR, KADINLARLA YAPILAN GÖRÜŞMELERDE KORUMALAR DA YER ALIYOR”

Raporda, gece kulüplerini düzenleyen polis ve devlet memurlarından oluşan ‘Gece Kulübü Komisyonu’nun, aylık olarak toplanarak İçişleri Bakanlığına; işletme ruhsatları, çalışan kotalarındaki değişiklikler ve müdahale ihtiyacı konusunda önerilerde bulunduğu aktarılan raporda, komisyonun iki haftada bir yaklaşık beş gece kulübünü denetlediği belirtildi.

Fakat söz konusu denetlemenin, daha çok mutfak temizliğine odaklandığı ve çalışanlarla yapılan görüşmelerin her zaman gece kulübü korumaları veya personeli önünde gerçekleştirildiği kaydedilen raporda, “Görüşmelerde, kadınların özgürce konuşmaları engelleniyor” ifadeleri kullanıldı.

“SUÇ ORTAKLIĞI YAPAN HÜKÜMET YETKİLİLERİ VAR… BAZI MECLİS ÜYELERİ, GECE KULÜPLERİNİN MÜŞTERİSİ”

Gece kulüplerinin yılda 20 ila 30 milyon TL arasında devlete vergi ödendiğinin tahmin edildiği söylenen raporda, gözlemcilerin “Gece kulüpleriyle bağlantılı organize suç gruplarına suç ortaklığı yapan hükümet yetkililerinin bulunduğunu” ve “bazı Meclis üyelerinin, gece kulüplerinin müşterileri arasında yer aldığı” iddiasında bulundu.

‘KAPANMA’ DÖNEMİNDE GECE KULÜPLERİ ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ, ‘MÜŞTERİLERİN’ EVLERİ ZİYARET EDİLDİ

Pandeminin başındaki ‘kapanma’ döneminde, tüm iş yerlerinin kapatılmasına karşın gece kulübü sahiplerinin, mağdurları seks ticaretine zorlamaya devam ettiği vurgulanan raporda, insan tacirlerinin pandemi sırasında taktik değiştirdiği ve gece kulüplerindeki talebin düşmesi nedeniyle mağdurların, müşterilerin evlerini ziyaret etmeye zorlandığı ve genellikle masaj kisvesi altında pazarlandıkları iddia edildi.

Kıbrıslı Türk yönetimin, ticari seks eylemlerine olan talebi azaltmak için hiçbir çaba göstermediği vurgulandı…

“MAĞDURLAR, SHD’NİN YARDIM HATTINI ‘SİYASİLERLE BAĞLANTILI’ OLABİLECEĞİNDEN KORKUP ARAMADI”

Çalışma Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Hizmetler Dairesi’nin insan ticareti mağdurları için bir yardım hattı çalıştırdığı belirtilen raporda, buna karşın personel eksikliği sorunu yaşandığı ve hattın KKTC’deki siyasilerle bağlantılı olduğuna inanıldığı için mağdurların hattı aramaya korktuğu ifade edildi.

STK’LARIN YARDIM HATLARI… PSİKOLOJİK DESTEK YÜZDE 400, HUKUKİ YARDIM TALEBİ İSE YÜZDE 300 ARTTI

Sivil toplum örgütleri tarafından işletilen yardım hatlarına yönelik psikolojik yardım taleplerinin yüzde 400 arttığı belirtilen raporda, yine potansiyel mağdurlardan gelen hukuki yardım taleplerinde ise yüzde 300 oranında artış kaydedildiği belirtildi.

İŞÇİ KAÇAKÇILIĞI…

İşçi kaçakçılığı konusuna da değinilen raporda, tacirlerin mağdurlara “zorla çalıştırma, borca dayalı zorlama, sınır dışı etme tehditleri, hareket, kısıtlamalar, insanlık dışı yaşam ve çalışma koşulları” dayattığı ifade edilerek, işçi kaçakçılığı kurbanlarının KKTC’ye daha çok Doğu Avrupa, Sahra altı Afrika, Orta Asya ve Güney ve Güneydoğu Asya'dan geldikleri ifade edildi.

ÖĞRENCİLER SEKS TİCARETİ VE UYUŞTURUCU TAŞIMA – SATMA İŞLERİNE ZORLANIYOR

Birçoğu sahte burs, ücretsiz barınma ve istihdam vaatleriyle işe alınan yabancı üniversite öğrencilerinin, hem seks hem de işgücü kaçakçılığına karşı savunmasız olduğu belirtilen raporda, tacirlerin, kız öğrencileri apartmanlarda seks ticaretine; erkek öğrencileri ise zorla çalıştırmaya veya uyuşturucu taşıma ya da satma gibi suçları işlemeye zorladığı vurgulandı.

banner36
Yorumlar (0)
banner6