banner26

Doktorlar bile Güney’de çalışmak için başvurdu

Güncel 17.12.2021, 18:42 17.12.2021, 18:43
626
Doktorlar bile Güney’de çalışmak için başvurdu
banner32

Güney Kıbrıs’ta çalışmak için başvuruda bulunan Kıbrıslı Türkler arasında doktorların ve mühendislerin ve de bulunduğu belirtildi

Türk-Sen ile SEK sendikalarının ortaklaşa başlattıkları girişim sonrasında Güney Kıbrıs’ta çalışmak için başvuruda bulunan Kıbrıslı Türklerin sayısının 200’ü bulduğu belirtilirken Rum Maliye Bakanı ile SEK ve PEO sendika yetkilileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundular.

Güney’de yayımlanan Politis gazetesi, SEK Genel Sekreteri Andreas Matsas’ın gazeteye yaptığı açıklamada dün başvuruda bulunan Kıbrıslı Türklerin sayısının 200’ü bulduğunu söylediğini yazdı.

Gazete, Rum Maliye Bakanı Konstantinos Petridis’in ise dün “Alpha” televizyonunun yayınına katıldığını ve “bu gelişmenin hem siyasi hem ekonomik açıdan olumlu bir gelişme olduğunu” söylediğini aktardı.

Öte yandan Alithia gazetesi konuya ilişkin haberini: “Kıbrıslı Türkler Kıbrıs Cumhuriyeti İçin Kuyrukta – İlk 4,5 Saate 120 Başvuru” başlıkları altında verirken, iş başvurusunda bulunan Kıbrıslı Türkler arasında doktorların, mühendislerin ve üniversite mezunu birçok insanın bulunduğunu öne sürdü.

Rum “Sanayi ve İşadamları Federasyonu” (OEV) Başkanı Mihalis Andoniu, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’ta çalışmaları konusunda hiçbir itiraz veya tereddütlerinin olmadığını belirterek “keşke işletmeler, etnik kimliğinden bağımsız bir şekilde, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği taşıyan personele sahip olsa” şeklinde konuştu. Son aylarda Kıbrıslı Türklerin büyük kısmının turizm ve inşaat alanlarında çalıştıklarını ifade eden Andoniu, işverenlerin ise iş başvurusu yapanlardan taahhüt istediklerinin altını çizdi.

Öte yandan Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu TÜRK-SEN'in Kıbrıslı Türklere güneyde iş bulma girişimine vatandaşlar yoğun talep göstermeye devam ediyor.

Bugün de birçok kişi TÜRK-SEN'e başvuruda bulundu.

Tır şoförlüğü yaparak başka birinin yanında çalıştığını anlatan Adem Soyel, ‘maddiyat nedeniyle’ güneyde iş başvurusunda bulunduğunu anlattı. “Burada iyi bir maaşım var ama yerinde sayıyor, buna karşın giderlerim sürekli artıyor. En azından güneyde işlediğim zaman gelirim de bir nebze artacak” diyen Soyel, zamlardan dert yandı.

Soyel, “200 TL benzin alıyorum, depo bitmeden ikinci zam geliyor, markette deseniz bazı ürünlere sadece bakıp geçiyoruz, yaşam kalitemiz çok düştü. Süt ürünler, tüp gaz, ekmek, her şeye zam, nasıl yaşayacağız bilmiyoruz.” diyor…

Turizm mezunu olan ve yüksek lisansını yurt dışında yapan Umut Hıdırer, adaya yeni geldi. Hıdırer, “Burada daha önceden iş deneyimim oldu, kariyer imkanı ve maddiyat olarak tatmin olmadım. Bu nedenle böyle bir girişimde bulundum” diyor.

12 yılı aşkındır Değirmenlik Belediyesi’nde çalışan Yaşar Usanmaz da, neden bu iş başvurusunda bulunduğunu anlatırken, ülkedeki birçok döviz borcu olan vatandaşın da dili oldu…Altı yıl önce döviz borçlanan Usanmaz, “Maaşım taksitlerimi çok fazla aşar oldu, evime ekmek götüremiyorum” dedi. Usanmaz, “Maaşım borcumu TL’ye çevirmeye yetmedi, çeviremedim, hükümet hiçbir zaman yanımızda olmadı. Günden güne eridik, başka seçeneğim kalmadı.” şeklinde konuştu. Oğlunun zamanında Sterlin borçlandığı için çok zor duruma düştüğünü anlatan baba Mehmet Ali Usanmaz, “180 bin TL olan borcu 700 bin TL’ye çıktı. Maaşını çoktan geçti… İşin sonu geldi, mecburen güneye gidecek, işini bırakmaya kadar göze aldı. Evine bir kuruş götüremiyor ama borcu da eksik kalıyor.” diyor.

Üniversite eğitiminin son dönemini tamamlamak için okul ücretine ihtiyacı olduğunu anlatan Mehmet Kanlı, bunun için 65 bin TL kazanması gerektiğini anlattı. Kanlı, “Kuzeyde bu parayı işleyip kazanmama imkan yok, bu nedenle güneydeki bu projeye başvurdum” dedi.

Yorumlar (0)
banner6