banner26

“KKTC’yi korumak hepimizin asli görevidir”

Güncel 19.09.2022, 14:42 19.09.2022, 14:44
46
“KKTC’yi korumak hepimizin asli görevidir”
banner32

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Lefkoşa’da Atatürk Anıtı’nda ve Boğaz Şehitliği'nde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre, KKTC’yi korumak hepimizin asli görevidir” dedi

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bugün Lefkoşa’da tören düzenlendi.

Lefkoşa Atatürk Anıtı’ndaki tören saat 09.00’da protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla bayraklar göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Vekili Töre ile Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Genel Başkanı Hacı Işık, günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptı.

TÖRE

Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre, Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende, “19 Eylül 1921’de Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Mareşal Rütbesi’ ve ‘Gazilik’ unvanının verildiği bugünde yine senin huzurundayız” dedi.

“Türk milletinin mensupları daima vatan, millet, bayrak, istiklal için can verme sırrına eren insanlardır” diyen Töre, “Söz konusu istiklal ise Atatürk’ün işaret ettiği ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ hepimiz için büyük bir paroladır. Elbette, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ama istiklalden, vatandan, bağımsızlıktan, özgürlükten taviz vermek yok” dedi.

Töre, “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir Türk devleti olarak, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsız bir devlet olarak yaşaması Atatürk’ün işaret ettiği en büyük paroladır” diyerek sözlerine devam etti.

Atatürk’ün “Cumhuriyet en büyük eserimdir” sözünü hatırlatan Töre, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Kıbrıs Türk halkı için milli bir cumhuriyettir. Onun için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de korumak hepimizin asli görevidir” diye konuştu.

Töre, bu uğurda can veren şehitlere rahmet, hayatta olan gazilere de sağlıklı ömürler diledi.

IŞIK

Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Genel Başkanı Hacı Işık da törende yaptığı konuşmada, bugün, Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal Rütbesi” ve “Gazilik” unvanının verilmesinin 101’inci yılını kutladıklarını belirtti.

1974 Barış Harekatı’nda emeği geçen gazilere, subaylara, vatandaşlara ve mücahitlere saygı ve sevgilerini sunan Işık, hayatını kaybeden şehitlere rahmet, hayatta olan gazilere ve mücahitlere de uzun ömürler diledi. Işık, Gaziler Günü’nün gazilerle ve millete hayırlı olmasını diledi.

BOĞAZ ŞEHİTLİĞİ'NDE TÖREN

Öte yandan 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Boğaz Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Tören saat 10.00’da çelenklerin protokol sırasına göre anıta sunulmasıyla başladı, saygı duruşunun ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) adına Bakım Albay Ahmet Tümay, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına Tümgeneral Kadir Bayraklı, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, askeri erkan, dernek ve siyasi partilerden temsilcilerin katıldığı törende, şehit kabirlerine çiçek bırakıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921'de Mustafa Kemal Atatürk'e “Mareşal Rütbesi” ve “Gazilik” unvanı verilmişti. Bu günün yıl dönümü Türkiye ve KKTC'de “Gaziler Günü” olarak kutlanıyor.
 

Yorumlar (0)
banner6