banner26

“Krize çözüm sağlayacak bir hükümet lazım”

Güncel 23.11.2020, 14:49
65
“Krize çözüm sağlayacak bir hükümet lazım”
banner32

BRT’de Levent Kutay’ın hazırlayıp sunduğu 50+1 programına konuk olan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, olası koalisyon senaryolarını değerlendirdi. Halkın Partisi’nin geniş tabanlı hükümet konusunda ısrarının sürdüğüne dikkat çeken Baybars, “Geniş tabanlı hükümet dediğimiz zaman bize kızıyorlar, ‘nisap sağlayabileceksek size niye ihtiyacımız olsun’ diyorlar ama mesele nisap meselesi değildir” diyerek, CTP’li bazı vekillerin yaptığı açıklamaları eleştirdi.

“HÜKÜMET PROTOKOLLERİNE SADIK KALMAYA ÇALIŞTIK”

“Tüm siyasi partilerin belirli ilkeleri vardır. Elbette bu siyasi partiler tek başına iktidara gelmediği sürece kendi vizyonlarını ve ilkelerini koalisyon ortaklarıyla paylaşmak ve bazen bunlardan geri adım atmak zorundadırlar” diyen Baybars, “Biz 2 farklı hükümet deneyimi yaşadık. Bu koalisyonlar oluştuğu zaman bizim ilkelerimizle koalisyon ortağımızın buluşacağı ortak nokta belirlenir ve bu bir metne dökülür. Olmazla olmazlar ve yapılacakların belirlendiği koalisyon protokolü çok önemlidir. Kendi özeleştirimizi de yapıyoruz ama biz her iki koalisyonda da, koalisyon protokollerine sadık kalan ve ortağımızı da bu protokole sadık kalmaya iten bir yol izledik. Her iki dönemde de belli başlı konuları hayata geçirebildik, belli başlı noktalarda sıkıntılar yaşadık” diyerek, “Şu anda meclisteki aritmetiğin yine bir koalisyonu öngördüğüne vurgu yaptı.

“YAKIN ZAMANDA YAPILACAK BİR ERKEN SEÇİM TOPLUMA FAYDA SAĞLAMAZ”

“Sayın Ersan Saner’e görev verildiğinde UBP-HP yeniden olur mu konusu gündeme geldiği gibi şimdi sayın Erhürman’a görev verildiğinde yeniden dörtlü koalisyon konusu gündeme geldi. Hepimiz hemfikiriz ki bir erken seçim olması aşikârdır. Tüm siyasi partiler de aynı görüştedir. Bir erken genel seçim olmalıdır. Hem pandemi döneminde olmamız, kış aylarında vaka sayılarının artmasına ilişkin endişe, ekonomik krizin yaralarının sarılması, bir erken seçim tarihi belirlenmeli ama yakın bir tarih olmamalıdır. Kış aylarında yapılacak bir erken seçim topluma pek fayda sağlamaz. Erken seçim tarihinin bu kadar erken olması, pandemi, ekonomi ve sağlık sorunlarını düşündüğümüzde vatandaşların tekrardan bir seçime dahil olmayı istediğini görmüyoruz. Toplumda seçime gitme talebi yok. Erken seçim olmalı ama akılcı bir tarihle olması gerekiyor. 2021 yılında da olabilir ama kış ayları çok erken olur. Kasım sonuna geldik ortada henüz bir bütçe yok.

“SEÇİMİ DÜŞÜNEREK HAREKET EDECEK BİR HÜKÜMET OLMAMALI”

“Toplumun ekonomik acil ihtiyaçlarını giderebilecek noktada kararlar alabilmemiz için erken bir seçim tarihini doğru bulmuyorum. Böylesi bir dönemde bazı ciddi kararlar almak zorundasınız, ekonomik reçeteler hazırlamak zorundasınız, fedakâr davranacak bir siyasete ve hükümete ihtiyaç var, seçime yönelik hareketlerin yapılmayacağı, israfa yönelik hareketlerin yapılmayacağı, seçimi düşünmeden hareket edecek bir hükümete ihtiyaç var.”

“GENİŞ TABANLI HÜKÜMET DEDİĞİMİZ ZAMAN BİZE KIZIYORLAR”

“Toplumun ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için geniş tabanlı bir hükümet daha faydalı olur. Geniş tabanlı hükümet dediğimiz zaman bize kızıyorlar, ‘nisap sağlayabileceksek size niye ihtiyacımız olsun’ diyorlar ama mesele nisap meselesi değildir, rahat adım atabilecek, adım atarken çekinmeyecek bir hükümet modeli olması gerektiğini savunuyoruz. Tabi ki kararı parti meclisleri verecek ama biz parti olarak geniş tabanlı bir hükümetten yanayız. Belki de CTP, UBP ile görüşüp hükümet kurma konusunda anlaşacaktır.”

“ÖNEMLİ OLAN HANGİ PARTİNİN HÜKÜMETTE OLDUĞU DEĞİL”

“Dörtlü koalisyon denenmiş bir alternatiftir, başarılı olduğu ve olmadığı noktalar vardır. Karşımızdakini suçlayarak bir yere varamayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin kaynak aktarması ve protokol imzalamasının belli şartlara bağlı olduğu iddia ediliyor ama bence Türkiye Cumhuriyeti için, kimlerin hükümette olduğundan çok protokollerin içeriği ve yerine getirilip getirilemeyeceği konusunun önemli olduğu düşünüyorum.”

Bizim üzerinde durduğumuz hükümet modeli bakanlar vekil mi olsun, teknokrat mı olsun düşüncesi üzerinde ilerlemiyor. Ortada bir kriz var ve bu krize ekonomik anlamda fayda sağlayacak bir hükümet kurulmalıdır. Bir seçim hükümetinden çok, ekonomik krizin yaralarını sarabilecek, belki de pandeminin etkileri azalana kadar görevde kalacak bir hükümete ihtiyaç var.

“HER PARTİ BAŞARILI OLABİLECEĞİ BİR BAKANLIK İSTER”

“İçişleri Bakanlığı çok konuşuldu, ‘Ayşegül hanım istenmiyor’ söylemleri çok kulağıma geldi. Bazıları benim varlığımdan rahatsız olabilir ama Halkın Partisi hiçbir zaman ‘bu bizim kırmızıçizgimizdir’ demedi. Elbette ki her parti başarılı olabileceği bir bakanlıkta görev yapmak ister, icatlarımızı en rahat hayata geçirebileceğimiz bir bakanlık her partide olduğu gibi bizim de tercihimizdir.”

banner36
Yorumlar (0)
banner6