banner26

Marketlerden açıklama: "Fiyatlar düşmeye devam edecek"

Güncel 24.12.2021, 17:04
346
Marketlerden açıklama:  "Fiyatlar düşmeye devam edecek"
banner32

Kıbrıs Postası’na konuşan Marketler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu, dövizde bu hafta yaşadığımız büyük düşüşün kalıcı olması halinde -ki kalıcı olacağı görünmektedir- temel tüketim ürünlerinde de fiyatlar düşmeye devam edecektir…” dedi.

Döviz düştü, gözler raflarda... Yurttaşlar fiyat düşüşlerini de bekliyor.

Marketler Birliği Başkanı Fuat Nasip Nalcıoğlu, döviz kurlarında gerileme ile birlikte temel tüketim ürünlerinde de fiyatların düşmeye başladığını, bu düşüşlerin süreceğini ifade etti.

Birlik Başkanı Nalcıoğlu, dövizde bu hafta yaşadığımız büyük düşüşün kalıcı olması halinde ki kalıcı olacağı görünmektedir, temel tüketim ürünlerinde de fiyatlar düşmeye devam edecektir…” dedi.

İklim değişikliği ve kıtlık ile birleşen pandemi koşullarına bağlı ürünler olduğunu da sözlerine ekleyen Marketler Birliği Başkanı Nalcıoğlu hem piyasaları hem de yurttaşları ilgilendiren kritik sorularımızı yanıtladı…

Döviz kurları geriledi, temel tüketim ürünlerinde de fiyatlar gerileyecek mi?

“Evet, bir çok üründe fiyatlar gerilemeye başladı. Yüzde 20-25 arasında fiyatlarda gerileme başlamış bulunuyor. Bu fiyat düşüşlerini önümüzdeki günlerde daha belirgin olarak görmeye başlayacağız. Döviz artışına bağlı olarak artan fiyatlar, dövizde bu hafta yaşadığımız büyük düşüşün kalıcı olması halinde ki kalıcı olacağı görünmektedir, temel tüketim ürünlerinde de fiyatlar düşmeye devam edecektir…”

Temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışlarında, döviz kurlarındaki artışların dışında başka etkenler de var mı?

“Evet vardır. Son aylarda birçok üründe yaşanan fiyat artışlarının nedenleri arasında sadece döviz kurlarında yaşanan artışlar değildir. Birçok temel tüketim ürünlerinde ki bunların başında kahve, Ayçiçek yağı, buğday, un ve unlu mamulleri ile birçok bakliyat ürünleri, tamamen dünyada meydana gelen, iklim değişikliğine bağlı olarak oluşan kuraklık ve aşırı yağışlar ile covid-19 salgınının yarattığı olumsuzluklar sonucu bu ürünlerde yaşanan ciddi üretim düşüklüğü de bu ürünlerin fiyatların yükselmesine neden olmuştur...

"İklim değişikliğine bağlı oluşan kuraklık ve aşırı yağışlar ile covid-19 salgınının yarattığı olumsuzluklar, bu ürünlerde dünyada bir kıtlık ve yokluk oluşmasına sebep olmuştur. Bu da bu ürünlerde piyasada, arz/talep dengesinin bozulmasını yaratmıştır. Bu ürünlerde arzın talebi karşılayamaması sonucu ciddi fiyat artışlarına neden olmuştur. Bu ürünlerde oluşan fiyat artışlarının, döviz kullarındaki düşüşe bağlı olarak düşmesini şimdilik beklemiyoruz…” 

banner36
Yorumlar (0)
banner6