banner26

Miçotakis adaya geldi: “Güçlü Kıbrıs, güçlü Helenizm’dir”

Güncel 17.06.2022, 16:30
34
Miçotakis adaya geldi: “Güçlü Kıbrıs, güçlü Helenizm’dir”
banner32

Güney Kıbrıs’a gelen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis “Güçlü Yunanistan, güçlü Kıbrıs güçlü Helenizm’dir” dedi

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, DİSİ’nin hafta sonu düzenleyeceği kongreye katılmak üzere Güney Kıbrıs’a geldi.
Miçotakis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştü.

Rum Başkanlık Sarayı’na saat 11.30’da ulaşan Miçotakis, Anastasiadis tarafından kapıda karşılandı.

Miçotakis-Anastasiadis’in baş başa görüşmesinin ardından, Rum Dışişleri, Maliye, Enerji ve Adalet bakanlarının da katılımıyla genişletilmiş heyetler arası görüşmeye geçildi.
Anastasiadis’le görüşmesi sırasında Türkiye’nin tavrıyla ilgili “kararlılık ve soğukkanlılık” mesajı veren Miçotakis, “Güçlü Yunanistan, güçlü Kıbrıs güçlü Helenizm’dir. Zannederim bu, her iki vatanımız için de bir mirastır” dedi.

Miçotakis, Yunanistan’da yaşanan büyük yangında Rum yönetiminin verdiği desteğe karşılık jest olarak, üç resmî uçağından birini, gövdesine Güney Kıbrıs’ın arması eklenerek, Rum Yönetimi Başkanı ve diğer resmî şahsiyetlerin resmî yurt dışı seyahatlerinde kullanmaları için Güney Kıbrıs’a hibe edeceklerini açıkladı.
Rum medyası Miçotakis’in, Anastasiadis’in kendisi ile aynı kıyafeti seçmiş olmasına dikkat çekerek “aramızdaki tam koordinasyonun, bugün (dün) kıyafet tercihimize de yansıdığını söylemeden edemeyeceğim. Sizi temin ederim, önceden planlanmış bir şey değil” dediğine işaret etti.
Miçotakis ziyaretinin, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin neticesinde ortaya çıkan büyük jeopolitik meydan okumaların ve Doğu Akdeniz’de son dönemde gözlemlendiğini iddia ettiği karışıklığın koordinasyon sağlamalarına fırsat olduğunu” söyledi.  
Enerji fiyatlarındaki büyük artışı ve ekonomilerindeki enflasyon baskısını da ele alacaklarını anlatan Miçotakis, “Yunanistan ve Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz enerji rezervlerinin değerlendirilmesi görüşmelerinde oynayacak önemli bir rolü var. Bu noktada da hareketlerimizi koordine etme fırsatı bulacağız” ifadelerini kullandı.
Kiriakos Miçotakis, uçak filolarını modernize etmekte olduklarını, bu çerçevede mevcut uçaklarından birini hediye etmeyi önemli bulduklarını söyledi. Bu sayede Rum Yönetimi Başkanı ve diğer devlet yetkililerinin resmi ziyaretlerinde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin renklerini ve bayrağını taşıyacak bir uçakla görünüp temsil edilebileceklerini” sözlerine ekledi.
Anastasiadis ise, Yunanistan’ın “ Türkiye’nin söylemlerini, hedeflerini etkisiz hale getirecek şekilde yönettiğini” öne sürerek “Aynı taktik ve politikayı biz de yürütüyoruz. Uluslararası hukuk, müttefiklerimiz ve AB üyeliğimiz, korumamızdır” ifadesini kullandı.
Anastasiadis, "Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Avrupa Konseyi’nde ve daha sonraki AB-NATO görüşmesinde Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne meydan okuyan her türlü meydan okumadan kaçınması yönünde çok daha güçlü mesajlar verilecek” dedi.
Anastasiadis, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’a bir resmî uçak hediye etme ve Larnaka bölgesine dağlık araziye bir itfaiye istasyonu inşa etme jestleri için Miçotakis’e teşekkür etti.

 

Yorumlar (0)
banner6