banner26

“Protokolün içinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ne işi var?”

Güncel 08.03.2021, 17:10
52
“Protokolün içinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ne işi var?”
banner32

CTP Başkanı Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı yaptığımızda ekonomimiz canlanacak mı? O yüzden mi Ekonomik ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın içindedir? Artık bu protokoller kendi amaçlarından çıktı” dedi

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Türkiye ile imzalanan Protokol’e ilişkin Mecliste konuştu, 4’lü Hükümet Dönemi’nde UBP’nin en fazla eleştirdiği konunun 1 yıllık Protokol olduğunu anımsattı, “Biz gittik, ondan sonra da imzalanan tüm protokollerin 1 yıllık olduğunu gördük ama kimse de sesini çıkarmıyor” dedi.

Protokolün 1 yıllık olmasının ötesinde neyi amaçladığını önemli olduğuna vurgu yapan Erhürman, alt yapıya ilişkin düzenlemeleri desteklediklerini kaydetti.

“Gerçekleşecek mi problemini görüyoruz” diyen Erhürman, bütçenin 4’te 1’i ile ilgili öngörülebilirliğin sağlanamamasının, bütçe ile ilgili öngörülebilirliğin sağlanamaması anlamına geldiğine işaret etti.

3 milyar 250 milyar TL kaynak geleceğinin açıklanmasına karşın bunun doğru olmadığının altını çizen Erhürman, bir kısmının geçen yıl gelmesi gereken ama gelmeyen kaynak olduğunu hatırlattı.

 “Kamulaştırma Türkiye’ye taahhüt edilmesi gereken bir şey mi?” diye soran Erhürman, Protokol’deki bazı maddeleri de anımsattı, yazılan bazı şeylerin reformdan çıktığının altını çizdi.

Erhürman, reform, kalkınma planı üzerine inşa edilen bir metin olmadığı gibi, özel sektöre ayrılan payın da inanılır gibi olmadığına vurgu yaptı.

1500 TL için başvuran 50 bin kişiye bu meblağ verilmeye çalışılsa ayrılan payın biteceğine işaret eden Erhürman, “Nasıl bir hesap bu” diye sordu.

“Protokolü bizimle paylaşın, biz de fikirlerimizi paylaşalım diye bağırdık, metni görmedik, imzalandı” diyen Erhürman, protokolde alt yapı için Ankara kaynaklı 771 milyon olduğuna ve paranın burada dönmesine ihtiyaç olduğuna da işaret etti.

Erhürman, 2020 Bütçesi’nde kredilerin 1 milyar 150 milyon TL olduğunu anımsattı, şimdi ise 1 milyar TL olduğuna işaret etti, bütçe açığı öngörüsünün de 150 milyon artıp artmayacağını sordu.

Dernekler, belediyeler, medyaya yapılacak desteklerin inisiyatife kalmasının yanlışlığına işaret eden Erhürman, hiçbir kriter olmadığının da altını çizdi.

Protokol içerisinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın olmasına anlam veremediğini söyleyen Erhürman, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Erhürman, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapılmasının ekonomi ile maliye ile ne ilgisi var? Bir devlet kendi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yapacaksa bu prestij meselesiyse, o prestij onun parasını kendinizin ödemesidir. Başka bir devlet bana Cumhurbaşkanlığı Sarayı yaptı diye, hiçbir devlet prestij sahibi olmaz. Tam tersine prestijiniz sarsılır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı yaptığımızda ekonomimiz canlanacak mı? O yüzden mi, Ekonomik ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın içindedir? Artık bu protokoller kendi amaçlarından çıktılar. Bu protokol mantığı hiçbir şekilde işlemiyor. Protokolün içerisinde hiçbir sorunun cevabı yoktur” dedi.

Erhürman hükümetin ömrünün Ekim’den önce biteceğini kaydederek, önümüzdeki bir ayda Meclis’te erken seçim kararı alınması gerektiğini, aksi halde Haziran’da ara seçime gidilmesi gerekeceğini anlattı.
Erhürman buna rağmen hükümetin ömrünü aşan ve çok sayıda belirsizlik içeren böylesi bir protokole imza attığını kaydetti.
Protokole göre KKTC’de kurulacak veri merkezinin Türksat tarafından yönetileceğinin öngörüldüğünü, KKTC yetkili kurumunun sadece koordinasyon sağlayacağının belirtildiğini söyledi.

Yorumlar (0)
banner6