banner26

Rum lider: "İsteğimiz Kıbrıs’ı işgal askerlerinden kurtarmaktır"

Güncel 14.06.2021, 16:07
80
Rum lider: "İsteğimiz Kıbrıs’ı işgal askerlerinden kurtarmaktır"
banner32

Rum lider Anastasiadis “İsteğimiz Kıbrıs’ı işgal askerlerinden, garantilerden ve üçüncü taraflara her türlü bağımlılıktan kurtarmaktır. Kıbrıs halkı barış içinde yaşayabilir. Yeter ki bizi bağımsız egemen ve kendi başımıza bıraksınlar” dedi

Ay.Napa’da düzenlenen iki günlük “Yunan ayaklanması” etkinlikleri dün tamamlandı.

Αy.Napa Belediyesi ve “Ay.Napa Aroma Heykel Parkı ve Ay. Napa ‘Aroma’ Heykel Parkı Dostları Derneği” nin 1821 Yunan ayaklanmasının 200’üncü ve 17 Mart 1826 Ay. Napa mücadelelerinin yıl dönümü için düzenlediği, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in himayesindeki iki günlük etkinlikler tamamlandı.

Yunanistan eski Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos da etkinlikler için Güney Kıbrıs’a geldi.

Etkinlikler çerçevesinde ayin yapıldı, tarihi yerlerden geçerek koşu düzenlendi, 21 km’lik yüzme etkinliği yapıldı. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan eski Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Ay.Napa Belediye Başkanı Hristos Zanettu ayrıca anıt açılışı da gerçekleştirdi.

Habere göre etkinlik kapsamında donanmaya ait gemiler de top atışında bulundu.

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Birleşmiş Milletler’in BM kararları, uluslararası hukuk ve Genel Sekreter’in yetkileri temelinde Kıbrıs müzakerelerine ortak zemin ve çerçeve belirlemek için ne yapmak niyetinde olduğunu” işitmeyi bekliyor.

Güney’de yayımlanan Fileleftheros’un haberine göre Anastasiadis bunları, “17 Mart 1826 Ay. Napa Savaşı”nın yıldönümü nedeniyle eski Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un da katılımıyla önceki gün Ay. Napa’da düzenlenen törende söyledi.

Gazetecilerin, ay sonunda Ada’ya gelmesi beklenen Jane Holl Lute ile görüşmesinden beklentisini sormasına karşılık Anastasiadis, “BM’nin, Kıbrıs müzakerelerine ortak zemin ve çerçeve belirlemek için BM kararları, uluslararası hukuk ve Genel Sekreter’in yetkileri temelinde ne yapmak niyetinde olduğunu işitmeyi bekliyorum” dedi.

Türkiye ve KKTC’nin kapalı Maraş’la ilgili çalışmaları sürerken Kıbrıs sorununda yeni bir beşli konferans düzenlenmesinin mümkün olup olamayacağı sorusuna karşılık “Bu elbette Türk ve Kıbrıs Türk taraflarının tez ve eylemlerinden ortaya çıkacak” diyen Anastasiadis, Rum tarafının “uzlaşılanlar, BM kararları ve Genel Sekreter’in yetkileri çerçevesinde verimli bir diyalogdaki kararlılığını” belirtti.

Anastasiadis “Ay. Napa Savaşı” anıtının açılış töreninde yaptığı konuşmada ise “İsteğimiz, arzu ettiğimiz, hedeflediğimiz Kıbrıs’ı işgal askerlerinden, garantilerden ve üçüncü taraflara her türlü bağımlılıktan kurtarmaktır” dedi, özetle şunları ekledi:

 “Müzakerelere kararlılıkla ama daha çok da siyasi eşitliğin siyasi eşitsizlik haline dönüştürülemeyeceği hassasiyetiyle katıldık. Karşılıklı saygı olması gereğine katılıyor ve kabul ediyoruz ancak karşılıklı saygı tek taraflı olmaz, her iki tarafın da göstermesi gerekir. Kıbrıs halkı yüzyıllarca barış içinde yaşadı, yaşamaya devam edebilir yeter ki bizi bağımsız egemen ve kendi başımıza bıraksınlar. İstediğimiz devlet budur. Mücadelemiz budur. Türk ve Kıbrıs Türk tarafınca müzakere masasına konulan diğer seçenekleri kabul edilmez, bu tür önerilerle uluslararası hukuka, Avrupa müktesebatına uygun çözüm olamaz.”

Yorumlar (0)
banner6