banner26

Şok karar: BRT Müdürü Özkurt'a iki ay hapis cezası

Güncel 07.06.2022, 14:45 07.06.2022, 15:57
510
Şok karar: BRT Müdürü Özkurt'a iki ay hapis cezası
banner32

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Müdürü Meryem Özkurt, Seçim ve Halk Oylaması’na aykırı harekette bulunduğu gerekçesiyle 2 ay hapis cezası aldı.

Yüksek Seçim Kurulu, Ekim 2020 tarihinde Geçitköy’deki açılışı ve Kapalı Maraş’taki yayının durdurulmasını istemiş ancak Özkurt yayını durdurmayıp, YSK’nın ihtarına da uymamıştı.

Lefkoşa Ceza Mahkemesi’nde Yargıç Mine Ozankaya’nın huzurunda bugün itham edilen Meryem Özkurt, suçlamaları kabul etti.

Yargıç Mine Ozankaya, Meryem Özkurt’un Yüksek Seçim Kurulu’nun kararlarına aykırı harekette bulunup, dava konu suçları işlediğine değindi. Ozankaya, kamu görevinde bulunan kişilerin yasalara uymalarının önemine vurgu yaptı. Ozankaya, Seçim ve Halk Oylaması’na aykırı harekette bulunmanın 2 yıla kadar hapis cezası öngördüğüne değindi. Ozankaya, seçimin Anayasal düzende yapılmasının önemine de vurgu yapıp, sanığa 2 ay hapis cezası verdiğini açıkladı.

6 EKİM 2020 UYARISI: NUTUK VE DEMEÇ VERİLMEMELİ!

Yüksek Seçim Kurulu 6 Ekim 2020 tarihli uyarısında Geçitköy Barajı’nda yapılacak törenle ilgili Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 80’inci maddesi hatırlatmış, seçim takvimi dahilinde tören yapılması, nutuk veya demeç verilmesinin yasak olduğunun altını çizmişti.

YSK kararında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yüksek Seçim Kurulu, 11 Ekim 2020 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Halkoylamasının düzen içerisinde yönetimini ve dürüstlüğünü etkileyecek her türlü davranıştan sakınılmasının zorunlu olduğunu hatırlatır ve 6 Ekim 2020 tarihinde Geçitköy Barajı’nda yapılması olası tören düzenlenmesi ve burada nutuk ve demeç verilmesini de belirtilen kapsamda değerlendirdiğinden, 6 Ekim 2020 tarihinde Geçitköy Baraj bölgesinde yapılacak açılış sırasında tören düzenlenmemesi ve nutuk veya demeç verilmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasına oyu birliğiyle karar verir. Bu kadarda belirtilen hususlara uyulmasını sağlanması için bu kararın Polis Genel Müdürlüğü dahil tüm görevli ve yetkililere tebliğ edilmesine de ayrıca karar verilir.”

7 EKİM 2020 UYARISI: “KARARLARIMIZ KESİNDİR VE BUNLARA UYULMASI ZARURİDİR”

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 7 Ekim 2020’de ise, yayınladığı duyurular ve aldığı kararlar ile seçim sürecini idare ettiğini belirterek, “Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı kararlar kesindir ve bunlara uyulması zaruridir. Yüksek Seçim Kurulu’nun duyurularına veya kararlarına uyulmaması suçtur” açıklamasında bulunmuştu.

YSK, kurumların yetkilerinin yasalarla belirlendiğini ifade ederek, “Herhangi bir kurum kendisinde olmayan bir yetkiyi kullanamaz. Kendisine yasa ile verilmeyen bir yetkiyi kullanmadığı cihetle de o kurulun ‘etkisiz ve yetkisiz konuma düştüğünü’ söylemek en basit deyimle Yüksek Seçim Kurulu’nun yetki ve görevlerini bilmemektir” dedi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6