banner26

St. Hilarion'da nefes kesen tatbikat

Güncel 14.06.2022, 17:19
138
St. Hilarion'da nefes kesen tatbikat
banner32

“Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı” başladı. Tatbikatın kara safhası bugün Girne 101 Evler (St. Hilarion) bölgesinde icra edildi.

TC ile KKTC arama kurtarma teşkilatında yer alan sivil ve askeri unsurların katılımıyla kara ve deniz olmak üzere iki safhada ve 3 senaryo kapsamında icra edilecek tatbikatın, deniz safhası ise yarın Gazimağusa açıklarında yapılacak.

Tatbikatı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, GKK Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, bazı milletvekilleri, askeri erkan, yabancı gözlemciler, ülkeden ve yurt dışından çok sayıda basın mensubu izledi.

Tatbikatın kara safhasında, KKTC hava sahasında Türkiye-KKTC planlı seferini yapan bir havayolu şirketine ait yolcu uçağı ile Beşparmak Dağları üzerinde temasın kaybedilmesinin ardından arama kurtarma faaliyetleri icra edildi.

Senaryo çerçevesinde İzmir-Ercan güzergahında uçuşu planlı özel hava yolu şirketine ait bir yolcu uçağı tarafından tehlike sinyali verilmesi, aynı zamanda uydu destekli arama ve kurtarma sistemi üzerinden ELT/PLB tehlike sinyalinin Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından alınması ve durumun Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne bildirilmesi üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirildi.

Bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopteri ve uygun Arama Kurtarma Birlikleri, sağlık personeli ve kara aracı (ambulans, itfaiye vs.) bölgeye sevk edildi ve arama kurtarma faaliyetlerine başlandı.

Destek talebiyle TC Arama Kurtarma Teşkilatı da faaliyete geçirilerek, bir arama kurtarma uçağı, iki arama kurtarma helikopteri, bir bayraktar TB2 İHA ve bir arama kurtarma timi olay yerine sevk edildi.

Arama kurtarma uçak ve helikopterlerinin kaza yapan uçağı arayıp, bulmasından sonra Arama Kurtarma İhtisaslı Personeli uçak keşfi yaptı ve ağır yaralı 2 kazazedeye ilk müdahalenin ardından helikopterler ile tahliyeleri sağlandı.

Bölgeye gelen itfaiye unsurlarınca uçaktaki yangına müdahale edildi, söndürme ve soğutma işlemleri yapıldı. Uçak içerisinde ve kaza bölgesindeki kurtarma ve tahliye faaliyetleri devam ederek, ilk müdahalelerin ardından yolcular ambulansla hastaneye tahliye edildi.

İHA tarafından uçağın kuzeybatısında uçurumun kenarında bir yaralı tespit edilerek, Sivil Savunma ekibi tarafından ambulansla tahliyesi gerçekleştirildi. Dron kullanılarak ormanlık alanda tespit edilen diğer kazazede ise helikopter tarafından kurtarıldı.

Tatbikat sırasında görüntü aktarma cihazı kullanılarak, görüntüler ekrandan gösterildi. Tatbikatın ardından tatbikata katılan araçların nizam geçişi yapıldı.

Yorumlar (0)
banner6