banner26

Sterlin 21'e doğru

Güncel 26.05.2022, 12:20
246
Sterlin 21'e doğru
banner32

Sterlin 20.70 TL’yi gördü. Dolar 16.52 TL’den, Euro 17.60 TL’den, satılıyor. 

Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybının Türkiye’ye döviz sağlayıcı bir formül bulunmadığı veya faiz artırımı yapılmadığı sürece devam edeceği belirtildi. KKTC’de bugün sterlin 20.70’i buldu, iç piyasaya döviz paniği hakim olmaya başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (TCMB PPK) yeni faiz kararını açıklayacağı güne Türk Lirası yine düşüşlerle başladı.

Mayıs ayı içinde önce 15 lirayı, 15 gün sonra da 16 lirayı aşan dolar/TL’de yukarı yönlü hareket sürüyor. Analistler yükseliş hareketinin özellikle kurumsal talepten kaynaklandığını belirtirken yeni döviz kazandırıcı adım olmadan ve reel faizler pozitife getirilmeden kurdaki hareketin süreceğini vurguladı.

Önce 20 Aralık’tan bu yana geçilmeyen 15 direncini kıran dolar/TL pazartesi günü kabine toplantısından enflasyona endeksli ürünün çıkacağı beklentisiyle bir duraklasa da beklentiler gerçekleşmeyince 16 lira bariyerini de sorunsuzca aştı. 9 Mayıs’ta 15 lirayı geçen dolar sadece 15 günün ardından 16 lirayı da aştı.

STERLİN 20.70’İ BULDU

Türkiye piyasasında dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.29 artışla 16.4097 seviyesinde, Euro/TL %0.46 artışla 17.5324 seviyesinde, sterlin/TL de %0.63 artışla 20.6621 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 16.52 TL’den, Euro 17.60 TL’den, sterlin de 20.70 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 16.38 TL, Euro’da 17.50 TL, sterlin de 20.55 TL düzeyinde.

PPK’DA BİR DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Hızla yükselen dolar/TL’nin gölgesinde bugün TC Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı yapılacak. %70’e dayanan nisan enflasyonu ve kurdaki çalkantının da etkileyeceği yüksek çıkması öngörülen mayıs enflasyonuna karşın PPK’dan %14 politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor. Piyasa uzmanları dün özellikle yoğun bir kurumsal talep yaşandığını yabancı çıkışının da halen sürdüğünü belirtirken kamunun piyasada etkin olmadığını dile getirdi. Analistler 16.5-17 seviyelerine doğru hareketin sürebileceğini söylerken uluslararası kurumlar ve yurtiçi piyasa uzmanlarının yılsonu dolar/TL beklentileri de yükseldi.

ENFLASYONA 5-6 PUANLIK KUR ETKİSİ

Dolar/TL’de yükseliş zaten çok yüksek seviyelerde bulunan ve beklentilerin daha da yükselmesi yönünde olan tüketici enflasyonuna da olumsuz etkide bulunuyor.

Uzmanların hesaplamasına göre dolar/TL kurunda gerçekleşen %10’luk artışın enflasyonu 2-3 ayda %2 seviyesinde artırıyor. Son dönemde bu etkinin en az %5-6’ya çıktığını kaydeden ekonomistler kurların biraz daha böyle devam etmesi durumunda önümüzdeki iki ayda enflasyona 5-6 puan ilave kur etkisi gelmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekiyor.

DÖVİZ REZERVLERİNDE KAYIP SÜRÜYOR

Piyasa uzmanlarının verdiği bilgiye göre kamu son günlerde piyasada çok etkin satış yapmasa da yer almasa da IMF tanımlı net uluslararası döviz rezervlerinde kayıp sürüyor.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi’nin yaptığı hesaplamalara göre TCMB’nin döviz satışları ocak-nisan döneminde 30 milyar doları aştı. Bürümcekçi, satışların mayıs ayında daha da yoğunlaştığını günlük analitik bilanço verilerinden hareketle söylenebileceğini belirterek “Nitekim, banka swapları ile düzeltilmiş net uluslararası rezerv büyüklüğünün mayıs ayı ilk 20 günü sonunda 7.7 milyar dolar daha gerilediğini hesaplamaktayız” dedi.

TC Merkez Bankası’nın geçen haftaya ilişkin döviz rezervleri bugün açıklanacak verilerde görülecek. Önceki hafta net uluslararası döviz rezervi bir haftada 3.5 milyar dolar düşüşle 11.53 milyar dolara gerilemişti.

DÖVİZ SAĞLAYICI YENİ BİR ARAÇ BULUNMALI

Reuters’ın haberine göre de birçok döviz işlemcisi de benzer şekilde mayıs ayı başından beri TCMB’nin döviz satışlarına hız verdiğini ve günlük net 0.5 milyar dolar üzerinde rezerv kaybına neden olacak döviz satışı yapıldığını ve bunun da geçtiğimiz aylara göre satışların arttığı anlamına geldiğini belirtti.

Öte yandan Merkez Bankası’nın rezerv artırıcı hamlelerinde de ihracat ve turizm gelirinin %40’ının satılması dışında kur korumalı TL mevduatta bir durgunluk yaşanıyor. Uzmanlar rezerv artırıcı ve kuru dengeleyici politikalara devam edilecek ise yeni bir döviz yaratıcı hamle ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken enflasyona endeksli tahvil olarak bir süredir konuşulan ürünün özellikle bireysellerin döviz mevduatında bir çözülme yaratıp yaratmayacağının da takip edileceğini dile getirdi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6