banner26

Tatar'dan ilginç mazeret: "Pasaportun nerede olduğunu hatırlamam"

Güncel 26.07.2021, 17:13
154
Tatar'dan ilginç mazeret: "Pasaportun nerede olduğunu hatırlamam"
banner32

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, CNN TÜRK canlı yayınında Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtladı. Rum yönetimi, Türkiye ve KKTC’nin ilan ettiği ikinci Maraş açılımına Kıbrıs Türklerine verilen AB pasaportlarının iptali ile misillemeyi planlamasıyla ilgili Tatar, 'İptal edecekmiş? Buyursun dünden iptal etsin. Benim bir itirazım yok.' dedi.

Tatar şöyle dedi:

“Kıbrıs'ta 2 ayrı halkın olduğunu, 2 ayrı devletin olduğunu bütün dünya biliyor. Kıbrıs'ta 2 saat dolaşan görecektir ki 2 ayrı devlet vardır, 2 ayrı halk vardır. ve 1974'ten sonra zaten 2 bölge oluşmuş Kıbrıs Türkleri kuzeyde, Kıbrıs Rumları güneyde. Ve ortak bir noktamız da kalmamıştır. 1960 anlaşmalarında herkes dağınık. Kıbrıs'ın iç içe yaşam vardı. Bir federasyon meselesi vardı ve beraber yönetiyorduk Ada'yı. Ama 1974'ten sonra tamamen ayrıldı. Artık birbirimizi de pek tanımıyoruz. Bir takım olaylar, gerginlikler yaşandı. Kıbrıs'ın gerçeklerine ve tarihine baktığınızda artık 2 ayrı devletin var olması bu şarttır ve öyle olacaktır. Başka türlü bir çözüm modeli olamaz. Çünkü bu saatten sonra her hangi bir dayatma, empoze çözümle bir ortaklık sürdürülebilir bir tarafı yok. Bir anlaşma olabilmesi için sürdürülebilir olabilmesi lazım.”

1960 doğumluyum. 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti vardı. O zaman veriliyordu. Talebelik yıllarında kullanmış olabilirim. Ondan sonra kullandığımı hatırlamam. Pasaportun nerede olduğunu hatırlamam. İptal edecekmiş? Buyursun dünden iptal etsin. Benim bir itirazım yok. Bizim epey sayıdaki insanımız bu pasaportu neden aldı? çünkü Avrupa Birliği içerisinde vizesiz seyahat edebilsin diye. Veya İngiltere'ye gidiliyordu. Bazı aileler çocuklarını oraya gönderiyorlardı. Daha ekonomik okuyabilirsinler diye bu pasaporttan yararlandılar.

Dolayısıyla o insanlık hakkıdır. Bizim siyasetimiz Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ortak kurucularıdır Kıbrıs Türkleri. Onlar meseleyi alıp başka yerlere çekiyorlar. Herhalde bizim bu saatten sonra bir pasaport için burada ulusal çıkarlarımızın zarar görmesini asla kabul edemeyiz. İptal ederse etsin.

TALAT VE AKINCI'YA ÇAĞRI

Benim söyleyeceğim şudur... Son günler epey tartışma oldu. Mehmet Ali Talat'a da sayın Akıncı'ya da sorarım. Madem onlar bu kadar meraklıydılar Kıbrıs meselesine ikisi de Cumhurbaşkanlığı yaptı. Neden çözemediler? Annan Planı'nda Sayın Mehmet Ali Talat başrollerdeydi. Partisi iktidardaydı burada. O zamanlar "evet" dersek dünyaya bağlanacaktık. Bütün ambargolar hep üzerimizden kalkacaktı. Rum tarafı "hayır" derse cezalandırılacaktı. Rum tarafı "yüzde 75 hayır" dedi Annan Planı'na mükafat Avrupa Birliği'ne alındı. Ve Türkiye'nin olmadığı bir Avrupa Birliği.

banner36
Yorumlar (0)
banner6