banner26

"Tüp gaz zammı zorunlu, akaryakıtta indirim olabilir"

Güncel 08.04.2022, 15:23 08.04.2022, 16:11
76
"Tüp gaz zammı zorunlu, akaryakıtta indirim olabilir"
banner32

Akaryakıtta indirim sinyali geldi. Dünya piyasalarında brent petrol varil fiyatı dün 100 doların altına düştü. Bugün ise 101,38 dolardan işlem gördü. Ülkede en son 30 Mart’ta yapılan 59 kuruşluk indirimle, 95 oktan benzin fiyatı 17.98; 98 oktan benzin fiyatı 18.23 olmuştu. Euro dizele ise 1,03 TL’lik indirim gelerek 19.79 TL olmuştu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Kutlu Evren, tüp gaza yapılan 30 TL’lik artışın zorunlu olduğunu, akaryakıt fiyatlarında ise dünya petrol piyasalarında yaşanan düşüşe paralel olarak, gerekli indirimi yansıtmaya devam edeceklerini belirti

Ekonomi ve Enerji Bakanı Kutlu Evren, “Dünya piyasalarında yaşanan düşüşe paralel olarak, akaryakıt fiyatlarında güncelleme devam edecektir” dedi.

Evren yaptığı yazılı açıklamada, küresel enerji piyasaları ve döviz kurlarında yaşanan aşırı dalgalanma nedeniyle, dünya petrol fiyatlarında ciddi artışların yaşandığına, doğal gazda da geçen yılın ilk üç ayına göre bu yılın aynı döneminde %384’lük bir artış yaşandığına, 2021 Ocak ayında 1000 metreküpü 120 dolar olan doğalgazın, 2022’nin ilk ayı itibariyle 12 kat artışla 1400 dolar seviyesine ulaştığına dikkat çekti.

Küresel anlamda etkili olan krizin, ülke ekonomisine de ciddi anlamda olumsuz tesirleri olduğunu belirten Evren, bu olumsuzluklara karşı halkın alım gücünü ve piyasa dengelerini korumak için imkânlar dahilinde ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Bakan Evren, kısa süre önce akaryakıtta yüklü fiyat artışlarını dengelemek, halkın alım gücü ve piyasa dengelerini korumak amacıyla akaryakıt tüzüğünde değişikliğe gittiklerini hatırlatarak, “Dünya petrol piyasalarında yaşanan düşüşe paralel olarak, bizde de akaryakıt fiyatlarında günlük güncelleme yapmaya, gerekli indirimi piyasaya yansıtmaya devam edeceğiz” dedi.

Küresel enerji piyasalarına bakıldığında doğal gazda da bir yılda neredeyse yüzde dört yüze yakın bir artış yaşandığına işaret eden Evren, tüp gaza yapılan 30 TL’lik artışın zorunlu olduğunu, marketlerin kâr marjının ise toptancı, dağıtıcı ve marketçi arasındaki anlaşmaya bağlı bir konu olduğunu kaydetti.

Evren, ayrıca, bu üç kurumsal yapı içerisinde, Bakanlığın herhangi bir kâr marjı belirlemediğini, marketçilerin kâr marjının tamamen toptancı tarafından belirlendiğini, basında çıkan “marketçilerin kâr marjının bakanlığın aldığı ‘yanlış’ karar doğrultusunda düşürüldüğüne” yönelik haberlerin maksatlı olup gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Tüp gazda talep edilen artışın çok daha fazla olduğunu da ifade eden Evren, “Halkın alım gücünü korumak amacıyla imkânlar dahilinde hareket edilmiş ve fiyat düzenlemesi 30 TL ile sınırlı tutulmuştur” dedi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6