banner26

“Yasal hakkımızı istiyoruz”

Güncel 01.09.2022, 17:15
203
“Yasal hakkımızı istiyoruz”
banner32

Yasal ve sendikal hakları gasp edildiği gerekçesiyle 71 gündür Başbakanlık önünde çadır kurarak, eylem yapan hademeler, Girne Kapısı’ndan Mahkemeler  önüne yürüdü

Kamu İşçileri Sendikası’nda (Kamu-İş) örgütlü hademeler, Girne Kapısı’ndan Mahkemeler önüne yürüyerek, yargıya taşıdıkları taleplerini mahkemeler önünde bir kez daha tekrarladı.

71 gündür Başbakanlık önünde çadır kurarak, eylem yapan hademeler yasal ve sendikal hakları gasp edildiği gerekçesiyle yargıya başvurmuş, geçen hafta Yüksek İdare Mahkemesi’nde görüşülen dava bugüne ertelenmişti.

Mahkemeler önündeki eylemde, “Toplu İş Sözleşmesi Hakkımız. Yasal Hakkımızı İstiyoruz”, “Ne Haklarımızdan Ne De Sendikamızdan Vazgeçmeyeceğiz”, “Yasaya Aykırılığa Son Ver” yazılı pankartlar açıldı.

Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu dava öncesinde yaptığı açıklamada, “taşeron adı altında yıllarca Eğitim Bakanlığı’nda hademe hizmetleri gören kişilerin sömürüldüğünü, haksızlığa uğradığını ve emeğinin karşılığını alamadığını” kaydetti.

Hükümetin hırslarının, toplumun çektiği çilelerin ve zorlukların önüne geçtiğini ileri süren Serdaroğlu, yasal hakları çiğneme pahasına da olsa sözde temizlik ihalesi adı altında tamamen yasaya aykırı şekilde ihaleye çıkıldığını ve yeni bir şirket kurdurulduğunu iddia etti.

“Bu şirkete kişi başı 1 TL karla 280 kişi istihdam etme yoluna gittiler. Yani bir şirket 280 TL, bir kilo et parasına çalışmayı kabul etmiş” diyen Kamu-İş Başkanı Serdaroğlu, böyle bir demokrasi ve düzen olamayacağını söyledi. “Bunun hükümet ve şirket tarafından yapılan bir düzmece ve oyun olduğunu” öne süren Serdaroğlu, istihdam yolunu açabilmesi için şirketin, hükümet tarafından bulunduğunu iddia etti.

İşveren pozisyonda olan Eğitim Bakanlığı’nda yetkili bir sendika olduğunu ve bunun Kamu-İş olduğunu ifade eden Serdaroğlu, hademelerin, sendikanın üyesi ve mevcut bir Toplu İş Sözleşmesi olduğunu kaydetti. Adı veya istihdam yolu ne olursa olsun işçi çalıştırabilmek için mevcut Toplu İş Sözleşmesi’ne aykırı herhangi bir Toplu İş Sözleşmesi yapılamayacağını kaydeden Serdaroğlu, bunun yasalarda açık olduğunu söyledi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6