banner26

DSÖ: "Salgının daha başındayız"

Sağlık 18.09.2020, 19:10
108
DSÖ: "Salgının daha başındayız"
banner32

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde 15-49 yaş arasındaki Covid-19 vakalarında artış yaşandığını belirtti. DSÖ, pandemisinin daha yeni başladığını ve sonuçlarının herhangi bir bilim kurgu filminden daha kötü olacağını kaydetti

Koronavirüs salgını dünya genelinde yayılmaya ve çok sayıda can almaya devam ediyor. Salgın konusunda dünyanın en yetkin kurumu olan Dünya Sağlık Örgütü de üst üste uyarılar yaparak salgının kontrol altına alınması için tüm ülkelere çağrılar yapıyor.

Dünya çapında 30 milyondan fazla kişiye bulaşan virüse ilişkin Dünya Sağlık Örgütü'nde (DSÖ) görevli epidemiyolog Maria Van Kerkhove, Covid-19 vakalarında ortalama yaşın düştüğünü belirterek hastaneye kaldırılan vakaların yaş ortalamasının 15-49 yaş arasında olduğu ve hastaneye yatma oranlarında artış yaşandığını açıkladı.

Kerkhove, bazı ülkelerde endişe verici eğilimler görülmeye başlandığını da belirtti.

Özellikle İspanya, Fransa, Karadağ, Ukrayna ve ABD'nin bazı eyaletlerinde yoğun bakım ünitelerinde artışların görüldüğü aktarıldı. Bunun endişe verici olduğu belirtilirken henüz grip mevsiminin bile başlamadığı ifade edildi.

Dr. Maria Van Kerkhove, sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği bir canlı yayın sırasında birkaç ay içerisinde başlayacak olan kış mevsimi grip dönemi ile yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kuzey yarımkürenin bazı kısımlarında endişe verici bir hızla yayılmasına ilişkin uyarıda bulunarak, "Bazı ülkelerde endişe verici eğilimler görüyoruz" dedi.

Kerkhove, "Hastaneye yatırılan ve yoğun bakım ünitelerine alınan kişi sayılarında özellikle İspanya, Fransa, Karadağ, Ukrayna ve bazı ABD eyaletlerinde artış gözlemliyoruz. Bu durum endişe verici çünkü mevsimsel grip dönemi henüz gelmedi." açıklamasında bulundu.

"DAHA YENİ BAŞLIYOR"

Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 konusundaki özel temsilcilerinden biri olan David Nabarro da koronavirüs pandemisinin daha yeni başladığını ve sonuçlarının herhangi bir bilim kurgu filminden daha kötü olacağını söyledi.

Nabarro, "Durum gerçekten çok ciddi. Daha henüz ortalarında bile değiliz. Virüsün dünya çapında yaratacağı sonuçların daha başındayız ve şahsen şuna inanıyorum ki, gerçekten çok olumsuz bir etkiye yol açacak" dedi.

Nabarro, mevcut durum nedeniyle hükümetleri de eleştirdi. Ülkelerin pandemi hazırlığına yatırım yapmamış olduğunu ve DSÖ’nün ocak ayındaki uyarılarını yeterince dikkate almadığını belirten Nabarro, mevcut durumu ‘gerçekten utanç verici’ diye niteledi.

DSÖ yetkilisi, "Bu korkunç bir durum. Dünyayı sadece bir resesyona değil, muhtemelen yoksulların ve yeterince beslenemeyenlerin sayısını ikiye katlayan, yüz milyonlarca küçük iş yerini iflasa sürükleyen devasa bir ekonomik daralmaya yol açacak şekilde kontrolden çıkmış bir sağlık meselesi" diye konuştu.

Yorumlar (0)
banner6