banner26

Albayrak yerine Binali Yıldırım iddiası

Türkiye 09.11.2020, 19:46
38
Albayrak yerine Binali Yıldırım iddiası
banner32

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, T.C Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek bakanlıktan istifasına ilişkin, konunun Cumhurbaşkanlığı makamının takdirinde olduğunu söyledi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Yönetimi toplantısının ardından, T.C Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, istifasını açıklamasına ilişkin gelen soru üzerine, “Bu konu Cumhurbaşkanlığı makamının takdirindedir. Bu konuyla ilgili açıklama yapmam söz konusu değil” dedi.

Albayrak’ın istifa ettiğini açıklamasının ardından istifanın kabul edilmesi durumunda ekonomi yönetiminin kime devredileceği netlik kazanmadı ancak eski Başbakan Binali Yıldırım’ın ekonomiden sorumlu Başkan Yardımcısı olabileceği yönünde beklentiler bulunuyor.

Albayrak’ın önceki akşam Instagram’dan açıkladığı istifasının ardından 15 saatten uzun bir süre geçmesine rağmen henüz bakanlıktan veya cumhurbaşkanlığından resmi bir açıklama yapılmadı.

Reuters’a bilgi veren bir AKP kaynağı istifasının ardından Albayrak’a hâlâ ulaşılamamış olduğunu belirtirken, biri AKP’den olmak üzere iki kaynak istifa kabul edilse bile Albayrak’ın ardından yapılacak atama belirlenmeden açıklamış olmasının Erdoğan’ı zor durumda bıraktığını ve parti içi dengeyi bozduğunu ifade ettiler.

AKP’den üst düzey bir yetkili, istifanın ardından ekonomi yönetiminin yeniden yapılandırılacağı bir kabine değişikliğinin ele alınabileceğini belirterek, “İstifa konusunda evet veya hayır demeden adım atılamaz. Kabine değişikliği yarı yarıya olabilir. Binali Yıldırım cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilebilir. Albayrak’ın istifa şekli cumhurbaşkanına zarar verdi” dedi.

Öte yandan New York Times muhabiri Carlotta Gall imzalı haberde Albayrak’ın ayrılmasının arkasındaki sebeplerden birinin ABD’deki seçimlerde Joe Biden’ın kazanması olduğu öne sürüldü.

Haberde, “Albayrak’ın görevlerinden biri Beyaz Saray ile ilişkiyi Başkan Trump’ın kızı ve damadı aracılığıyla yürütmekti. Albayrak ve Kushner, WhatsApp ve resmi olmayan yeni nesil iletişim teknolojileri üzerinden iletişimi yürütüyordu. Bu sayede resmi protokolü geçebiliyorlardı. Bu durum Albayrak’ın geçen yıl Oval Ofis’te Trump’la bir toplantı yapmasının da önünü açtı” denildi.

Öte yandan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Erdal Sağlam, Merkez Bankası’na Naci Ağbal’ın atanmasından Berat Albayrak’ın haberi olmadığını öne sürdü. Sağlam, bu atama sonrasında Albayrak ile Erdoğan arasında gergin bir konuşmanın geçtiğini iddia etti.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, Berat Albayrak'ın istifa kararını önceki gün aldığını, istifa sebebi olarak da Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasına olduğunu aktardı. Albayrak’ın Naci Ağbal atamasından habersiz olduğu belirtildi.

Öte yandan Berat Albayrak'ın henüz resmi olarak teyit edilmeyen istifa haberi, piyasalarda bomba etkisi yarattı. TL yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak 8.0021'e kadar çekildi. TL'den son 2 yılın en hızlı yükselişi yaşandı.

Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına Murat Uysal’ın yerine Naci Ağbal’ın atanması ve bunu takiben Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medyadan istifasını açıklamasının ardından ekonomi politikalarında değişim olacağı beklentisiyle dolar/TL tarihi zirvelerinden sert gerilemiş durumda.

TL’de dün dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 5’in üzerinde olurken TL’de en son benzer seviyedeki kazanç 2018 üçüncü çeyrekte yaşanmıştı

Geçtiğimiz haftayı 8.50’nin üzerinde kapatan dolar kuru, uluslararası piyasalarda haftaya 8.35 seviyesinden başladıktan sonra 8.0021’ye kadar çekildi. Euro/TL ise 9.60 seviyesinin altında bulunuyor.

Yorumlar (0)
banner6