banner26

Diyanet’ten ‘açık büfe’ fetvası

Türkiye 13.09.2021, 18:48
161
Diyanet’ten ‘açık büfe’ fetvası
banner32

Sosyal medya düzenlemelerine ilişkin fetvalar veren TC Diyanet, bu kez de gündemine açık büfeyi aldı. Diyanet İşleri Başkanlığı açık büfe için, “Yüce Allah’ın kendisine mali yönden geniş imkân verdiği kimselerin, otellerdeki açık büfelerden, yenmesi ve içilmesi dinen helal olan şeylerden çeşit çeşit, aşırıya kaçmadan almaları helaldir ve israf sayılmaz” fetvası verdi.

İstanbul ve Ankara’daki misafirhanelerinde açık büfe kahvaltının 40 lira olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı, açık büfe fetvası verdi.

Diyanet, en son ‘Meal Yazım Stratejileri Çalıştayı’nı 5 yıldızlı Metropolitan Otel’de açık büfe yemek eşliğinde gerçekleştirmişti.

ANKA’dan Tamer Arda Erşin, Diyanet’e açık büfelerin haram olup olmadığını sordu. Diyanet, gönderdiği yazılı yanıtta, açık büfelerin israfa kaçmadığı sürece helal olduğunu açıkladı. Şunları belirtti:

“İsraf, özellikle mal veya imkanları meşru olmayan amaçlar için saçıp savurmayı ifade eder. Dinen helal kabul edilen maddelerin günün icaplarına göre ihtiyaçtan fazla tüketimi haram veya mekruh sayılmıştır. Maddi ve manevi imkanları Allah’ın insanlara bağışladığı birer emanet sayan İslam dini, bunları Allah’ın rızasını kazanmaya ve insanlara mutluluk getirmeye elverişli yerlerde kullanmayı emreder.

“PRATİKTE SINIR BELİRLEMEK İMKANSIZ”

İsrafın, sözlük anlamından farklı olarak açık ve sabit bir tanımı yapılmamış, sınırları belirlenmemiştir. Bunun en önemli sebebi, israf kavramının ekonomik, sosyal ve kültürel şartlara göre değişken olmasıdır. Ferdi ve içtimai refah seviyesindeki artış, harcama alışkanlıklarını değiştirmektedir. İslam hukukçuları, maslahatı öncelik sırasına göre zaruriyyat, haciyyat ve tahsiniyyat (kemaliyyat) olmak üzere üçe ayırmakta, bunların ötesinde sadece nefsani isteklerin ve bencil duyguların tatmini için ihtiyaçtan fazla olarak yapılan lüks tüketimi israf saymaktadır. Ayrıca zaruriyyat dururken haciyyata veya haciyyat yerine tahsiniyyata harcama yapmak da israftır. Ancak pratikte bu kavramların sınırlarını kesin olarak belirlemek imkansızdır.

“AŞIRIYA KAÇMADAN ALMAK HELAL”

Sonuç olarak; Yüce Allah’ın kendisine mali yönden geniş imkân verdiği kimselerin, otellerdeki açık büfelerden, yenmesi ve içilmesi dinen helal olan şeylerden çeşit çeşit, aşırıya kaçmadan almaları helaldir ve israf sayılmaz.”

Yorumlar (0)
banner6