banner26

Akıncı Şaşırttı!!!

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Bugün yaptığı sosyal medya paylaşımı gündeme bomba gibi düştü. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rum lider Anastasiadis ile doğrudan görüşmesini doğru bulmadığını birçok kez tekrarlayan akıncı bu gün yazılı bir açıklama yapma ihtiyacı duydu.

Genel 13.10.2018, 15:26 13.10.2018, 15:26
22
Akıncı Şaşırttı!!!
banner32

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Bugün yaptığı sosyal medya paylaşımı gündeme bomba gibi düştü. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rum lider Anastasiadis ile doğrudan görüşmesini doğru bulmadığını birçok kez tekrarlayan akıncı bu gün yazılı bir açıklama yapma ihtiyacı duydu. Bir süredir Kıbrıs meselesi ile ilgili Türkiye ile arasında bir görüş ayrılığı olduğu bilinen Akıncı , son açıklaması ile bu  görüş ayrılığını iyice ortaya koydu.İşte Akıncının  o açıklaması:

“Kıbrıs Rum Yönetiminin Türkiye ile görüşmesinin süreklilik arz etmesi durumunda yaratacağı sakıncalara işaret eden açıklamam üzerine, bir çok değerlendirme yapıldığını gözlemledim. Bunların çoğu, Kıbrıslı Türk lider olarak şahsımın devre dışı bırakıldığı şeklinde oldu. Kıbrıs sorunu bağlamında Cumhurbaşkanı sıfatı ile Kıbrıslı Türk lideri yetkilendirip devreye koyan Kıbrıs Türk halkıdır. İsterse devre dışı bırakabilecek yegane güç de yine halktır. Gerisi laf-ı güzaftır.” Akıncı Türkiye’nin Kıbrıs Rum Yönetimi ile doğrudan görüşmesinin Cumhurbaşkanı ve Görüşmeci olarak kendisini devre dışı bırakılmasına tepki göstererek” Cumhurbaşkanı sıfatı ile Kıbrıslı Türk lideri yetkilendirip devreye koyan Kıbrıs Türk halkıdır. İsterse devre dışı bırakabilecek yegane güç de yine halktır. İfadelerini kullandı.

Hatırlanacağı üzere 8 Ocak 2004’de ilk kez Akıncı tarafından Erdoğan’a “Denktaş görüşmecilikten alınsın teklifi” yapılmıştı! 2003 yılı Aralık ayının son günlerinde yapılan seçimden sonra KKTC Meclisi içinde tıkanan hükümet kurma çalışmaları ile birlikte Annan Planının müzakere edilmesi noktasında CTP-DP-BDH-UBP ve Merhum Denktaş arasında büyük tartışmalar çıkmıştı. Bu tartışmaya o zamanın Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rauf Denktaş arasında süren söz düellosunun da eklenmesi ile ortamı daha da germişti. Ortaya çıkan krize el koyan Erdoğan’ın girişimiyle 8 Ocak günü KKTC siyasi parti temsilcilerini Ankara’ya davet etmiş ve konuyu istişare etmiş, Denktaş’ın görüşmeciliğe devam etmesi kararı alınmıştı. 9 Ocak 2004 tarihli Kıbrıs Gazetesi’nin manşetten verdiği haberde; “Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın görüşmecilikten alınmasını net bir şekilde Erdoğan'a öneren tek parti lideri, Barış ve Demokrasi Hareketi başkanı Mustafa Akıncı olurken, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Mehmet Ali Talat'ın benzer yaklaşımları paylaştığı Akıncı'dan bu konuda daha ılımlı bir çizgide olduğu gözlendi. Akıncı, Denktaş'ın görüşmecilikten alınması isteğini ilettiği Erdoğan'dan ise aynı yönde olumlu bir yanıt alamadı. Son 5 yıldır çeşitli kamuoyu araştırmalarında Kıbrıslı Türklerin garantilerin devamı konusundaki desteği açıkken Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşmecilik süresince, garantörlük konusundaki yaklaşımları ve haritaların karşılıklı BM iletilmesi konusunda izlediği tavizkar politikalar ciddi şekilde eleştirilmişti. Vatandaş nezdinde desteği gittikçe azalan Cumhurbaşkanı Akıncı’nın geçmişteki açıklamalarına bakılınca seçilmiş Cumhurbaşkanı merhum Rauf R. Denktaş’ın 2004’de görevden alınması için yaptığı girişimler hatırlandığında “Akıncı Şaşırttı” olarak yorumlandı.

Yorumlar (0)
banner6