banner26

Araştırma Açıklandı: İnsanlar Neden Aldatır

Aldatmak sadece seksle ilgili değildir. Partnerinizi aldatma nedeninizi tam olarak bilebilirseniz, yılanın başını küçükken ezebilirsiniz.

Genel 09.11.2019, 23:33 09.11.2019, 23:33
70
Araştırma Açıklandı: İnsanlar Neden Aldatır
banner32

Aldatmak sadece seksle ilgili değildir. Partnerinizi aldatma nedeninizi tam olarak bilebilirseniz, yılanın başını küçükken ezebilirsiniz.





Çevrenizde mutlaka birini aldatan ya da biri tarafından aldatılan insanlar vardır. Hatta bu kişi siz de olabilirsiniz. Bu ihaneti partnerinizin bilgisi ya da rızası olmadan başkasıyla sevişmek olarak tanımladığınızda, çiftlerin yüzde 50’sinin birbirini lise ya da üniversitede aldattığını söyleyen seks terapisti ve Kinsey Institute araştırmacısı Justin Lehmiller, bu oranın evlilikten sonra yüzde 20-25 bandına düştüğünü söylüyor. Uzmanlarsa aldatan tarafın çoğunlukla erkekler olduğunu belirtiyor. Elbette ki aldatmanın bazı sonuçları olacaktır. Adelphi Üniversitesi psikoloji profesörü Lawrence Josephs, ihanetin boşanma sebepleri arasında başı çektiğini söylüyor. Aldatıldığını öğrenen taraflar genellikle aldatıldığını gördüğü, tekrar eden kabuslar görmek gibi travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor. Bu insanların duygusal olarak sınırlarını kaldırdıklarını, öfkelendiklerini, depresyona girdiklerini ve ihanetin sonucu olarak partnerlerini gözetim altına aldıklarını söyleyen Josephs, çocukların yüzde 25’inin de ebeveynlerinin yaşadığı aldatma probleminin farkında olduğunu ifade ediyor. Bir erkeğin neden aldattığını daha iyi anlayarak ilişkinizi bu tür tehlikelerden koruyabilirsiniz.





DUYGUSAL İHTİYAÇLARINIZ KARŞILANMIYOR









Joseph ve Lovelogy Üniversitesi’nin kurucusu Ava Cadell, erkeklerin uzun süreli ilişkilerinde arıza çıkarmasının en büyük sebebinin duygusal olarak tatmin olamamak ve ego yükselmesine ihtiyaç duymak olduğunu söylüyor. Aldatmak eşini seven erkekler için bile bir kaçış olabiliyor ve bu kişiler evliliklerindeki sorunlarla yüzleşmek istemiyor.





Çözümü başka yerlerde aramak yerine ilişkinizdeki sorunları iletişim yoluyla halletmeyi deneyin. Cadell, günde bir ya da yarım saatinizi partnerinizle konuşup birbirinizle fikir alışverişi yapmaya ayırmanızı tavsiye ediyor. Aldatmanın sorunlarınızı çözmeyeceğini unutmayın. İlişkiniz uzun süreliyse ciddi sorunlar yaşayabileceğinizi ve iki eşe sahipmişsiniz gibi olabileceğini söyleyen Josephs, “Uzun süreli aldatmalar bir noktada kötüleşir ve tıpkı evliliğinizdeki gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz,” diyor.





GÜVENSİZ HİSSEDİYORSUNUZ





Belki biraz kilo aldınız, belki saçlarınız dökülmeye başladı ve belki de kariyeriniz planladığınız gibi gitmiyor. Hayatınızın bir bölümünden endişe duymaya başladığnızda, bu endişe hayatınızın diğer alanlarına da sıçrayacaktır. İlişkinizin de buna dâhil olduğunu söyleyen Cadell, “Aldatarak hala bir şeyleri başarabildiğinizi kanıtlamak isteyebilirsiniz. Erkekler sadece evliliklerinde sıkıntı yaşadığı ya da bir şeylerden sıkıldığı için değil, özgüvenlerini artırmak ve cinsel olarak güçlü olduklarından emin olmak için de aldatır,” diyor.





Josephs’e göre, güvensiz ya da mutsuz hissediyorsanız, size antidepresan ya da danışmanlık verecek bir terapistle görüşmek daha sağlıklı bir yoldur. Bununla birlikte eşinize düzenli olarak üstü kapalı iltifatlarda bulunabilirsiniz. Cadell, “Kadınlar bunu anlayacak ve size aynı şekilde cevap verecektir,” diyor.





DAHA FAZLA SEKS VE MACERA ARAYIŞINDASINIZ









Eskortlar, tek gecelik ilişkiler ve ofis kaçamakları dâhilindeki cinsel ilişkilerin, erkeğin yeteri kadar cinsel çeşitlilik ve yenilik elde edememesinden kaynaklandığını söyleyen Josephs, “Bunları partnerinizle konuşmadığınızda, ihtiyacınızı başkalarıyla giderme arayışına girersiniz,” diyor. Cadell, “Bazı kadınların libidosu oldukça düşükken, bazı erkeklerin cinsel dürtüsü ise muazzam derecede fazladır,” şeklinde konuşuyor. Lehmiller ise, “Araştırmalar, erkeklerin yaşamları boyunca kadınlara kıyasla daha çok sayıda seks partnerine düşkün olduğunu söylüyor,” diyor. Ayrıca Josephs’e göre erkekler, finansal sorunlardan, çocuklardan ve ev işlerinden dolayı sorun çıkarabiliyor.





Birçok erkek cinsel fantezileri hakkında konuşmaktan korksa da hem Cadell hem Josephs, partnerinizle dargınlıklar başlamadan önce cinsel hayatınız hakkında pazarlık yapabilmenin çok önemli olduğunu söylüyor. Siz her gün sevişmek isterken partnerinizin kafasındaki rakam haftada birse, haftada üç kez sevişmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca monoton seks hayatınızı gerek yatak odasının içinde, gerekse dışındaki yeni maceralarla renklendirebilirsiniz. Partnerinizle salsa ya da buz pateni yapabilir, tantracı seksi deneyebilirsiniz. Böylelikle yapacağınız planlar açıklanabilir hale gelecektir.





İNTİKAM ALMAK İSTİYORSUNUZ





Josephs, aldatmanın en büyük tetikleyicilerinden birinin de aldatılmak olduğunu söylüyor. Erkekler ayrıca kendilerine yalan söylendiğinde ya da toplum içinde küçük düşürüldüklerinde egolarını iyileştirmenin en hızlı yolunun intikam almak olduğunu düşünebiliyor.





Partnerinizden intikam almak cezbedici olabilir fakat aldatmanın daha büyük sorunlar yaratacağını aklınızdan çıkarmayın. Cadell, “Kızgınlığınızın ve aşağılanmanızın etkileri daha da büyümeden önce hamle yapmak isteyebilirsiniz,” diyor. Bunun yerine ne hissettiğinizi söyleme konusunda dürüst olun. Cadell’in tavsiyesi, partnerinize bu yaptığının sizi yaraladığını ve artık sizi sevmediğini düşündüğünüzü söylemeniz. Travmayı atlatamadığınız noktada ise danışmanlık almaktan çekinmeyin.





ATMOSFERE KAPILIYORSUNUZ









Erkekler fırsatını bulduğu zaman kadınlardan daha çok aldatıyor. Lehmiller, “Erkekler, partnerinin olmadığı iş gezileri ve tatillerde, birkaç içkinin ardından yatak odasında sonlanan flörtlere başlayabiliyor,” diyor.
Aldatma dürtülerine karşı önlemlerinizi alın. Bu tarz olayların içinde çoğu zaman alkolün rol oynadığını söyleyen Lehmiller, barlardaki ve kulüplerdeki tüketiminizi azaltmanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte geleceği düşünerek ilişkinizi birinci sıraya koyun. Josephs, “İhanetin doğuracağı travmalara dair empati kurabilirseniz, bu riski almak istemezsiniz,” diyor.





ALDATMAK İÇİN YARATILMIŞSINIZ









Liseye ve üniversiteye giden insanların büyük bir kısmı ilişkileri bir oyun gibi görerek aldatmayı heyecanlı bir serüven olarak düşünür. İnsanların çoğu zaman hevesini aldığını ve oyun oynamanın bir işe yaramadığını anladığını söyleyen Josephs, “Alacağı hazzı erteleyebilen ve eylemlerinin uzun vadeli sonuçlarını kestirebilen kişiler aldatmanın matah bir şey olmadığını anlarlar,” diyor.





Ancak bazı erkekler bu anlamda olgunlaşamaz. Josephs, “Bu tarz kişiler bekârken seks konusunda seçici olmaz ve evlendiklerinde aldatmaya meyilli olurlar,” diyor. Aldatmaktan vazgeçmeyen kişilerin psikolojide karanlık üçlü olarak bilinen karakteristik özelliklere sahip olduğunu ifade eden Josephs, bunların narsizm (kibirlilik), psikopati (diğer insanların duygularını önemsememe) ve Makyavelist zekâ (ilişkilerinde manipülatif olma yolunu tercih edenler) olduğunu söylüyor. Bu kişiler özgürce davranarak kuralları yıkabileceklerini düşünür ve aldatma konusunda suçluluk hissetmezler. Bununla birlikte genel olarak değişime kapalıdırlar ve çoğu zaman evlilikleri tamamen bittiğinde reforma giderler.
Cadell, “İnsanlar güçlerini kötüye kullanabilir ve aldatmanın kendilerini üstün kıldığını düşünebilirler. Ancak bu sonsuza dek süremez. Sağlıklarında ya da maddi durumlarında sıkıntı yaşadıkları bir noktada uyanırlar ve her şeyin tozpembe olmadığını anlarlar,” diyor. Sevdiğiniz tüm özelliklere sahip olan bir kişi bulduğunuzda kendinizde hala yoldan çıkma potansiyeli görüyorsanız, terapist yardımı almak en doğrusu olacaktır.





İlişkiniz ve Cinsel Yaşamınız Hakkında Konuşun





Birçok erkeğin zayıflıklarını göstermekten ve duygularından bahsetmekten hoşlanmadığını söyleyen Josephs, “Öte yandan kendini doğru şekilde ifade edebilmek ilişki kalitesi ve tatminle bağlantılıdır,” diyor. Bu nedenle partnerinizle seks yaşantınıza dair neler beklediğinizi ve sorunlarınızı konuşun. Aynı zamanda partnerinizle aldatmaya nelerin yol açtığına dair bir noktada buluşun. İnsanların genellikle farklı fikirlere sahip olduğunu belirten Lehmiller, “Neyin kabul edilebilir olduğuna dair fikir birliğine vararak belirsizliklerin üstesinden gelebilir ve herhangi bir tarafın zarar göreceği davranışlardan kaçınabilirsiniz,” diyor. Bu tarz şeyleri konuşmak için en uygun zamanlar ilişkinin ilk evreleridir. Çünkü Lehmiller’a göre, bu konuşmalardan ne kadar kaçınırsanız, sonrası da aynı oranda rahatsız edici ve zorlayıcı olur.





Aldatmaya niyetleniyorsanız, bu eylemin ilişkiniz üzerindeki uzun vadeli etkilerini düşünün ve bu dürtünüzün temelinde yatan sebepler üzerinde durun. İnsanların samimiyetsiz olduğunda ve ilişkilerine dair hassasiyet göstermediğinde ayrıldığını söyleyen Josephs, “Risk almaya ve dürüst olmaya niyetli kişilerin daha iyi ilişkileri olur. Biraz korkutucu olsa da, bu kişilerin mühim karar anları olabilecektir,” diyor.





Son olarak, partnerinizi aldattıysanız, bu durumu halının altına süpürmek yerine yaptığınız şeyi üstlenin. Josephs, “Bazı ilişkiler, yapılan ihanet kabullenildiği zaman eskisinden daha iyi hale gelebiliyor,” diyor.


banner36
Yorumlar (0)
banner6