banner26

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

banner47

banner57
Güncel 01.07.2025, 15:43
34
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı
banner52
banner32


1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Girne’de kutlandı. Deniz Teğmen İbrahim Çengel, Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki bir diğer zaferi olduğunu kaydederek, bu kanun ile Türk denizciliğinin ekonomideki değişmez yerini aldığını ve denizlerin yabancıların tekelinden kurtarıldığını vurguladı

Girne'de, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 99. yıl dönümü nedeniyle bugün tören düzenlendi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu'nun kabulüyle, Türkiye’nin denizlerindeki hakimiyetini ilan etmesi nedeniyle kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı töreni, Girne Kordonboyu’nda yer alan Atatürk Büstü önünde yapıldı.

Tören, Atatürk Büstü’ne çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Törende, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen İbrahim Çengel günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Deniz Teğmen İbrahim Çengel, konuşmasında, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki bir diğer zaferi olduğunu kaydederek, bu kanun ile Türk denizciliğinin ekonomideki değişmez yerini aldığını ve denizlerin yabancıların tekelinden kurtarıldığını vurguladı.

Çengel, KKTC’de ise 2003 yılında çıkan “KKTC ile TC arasında Denizcilik Anlaşması Yasası” ile Kıbrıs Türk halkına KKTC Mavi Vatanı’nda bu hakkın verildiğini belirtti.

1974 yılında gerçekleştirilen Mutlu Barış Harekatı’nın ardından sıfırdan başlayan Kıbrıs Türk Denizciliği’nin tüm engelleme ve ambargolara rağmen önemli aşamalar kat ettiğine dikkat çeken Çengel, “KKTC’nin mütevazı fakat ülkesine yaptığı hizmetler açısından çok önemli olan deniz ticaret filosu, bugün ülkemizin dışa açılan kapısının oluşturmaktadır.” dedi.

Ulu Önder Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözünü anımsatan Çengel, Türk denizcilerinin kıyılarda Türk ulusunun haklarını koruyarak, uluslararası denizlerde ve limanlarda bayrağı dalgalandırarak, ekonomiye, sanayiye ve savunmaya katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.

Deniz Teğmen Çengel, Türk denizciliğinin gelişmesine katkı koyanlara şükranlarını sundu, denizcilerin ve tüm halkın bayramını kutladı.

Tören, The English School Ortaokulu öğrencisi Ada Karataş’ın “1 Temmuz Denizcilik Bayramı” isimli şiiri okumasıyla sona erdi.

Bu arada, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle, 10.00-17.00 saatleri arasında, TCG İmbat Hücumbotu (P-335) Gazimağusa Ticari Limanı’nda; TCG Karadeniz Ereğli Karakol Gemisi (P-1214) ise Girne Turizm Limanı’nda ziyarete açıldı.

n

banner36
Yorumlar (0)
banner6
Günün Anketi Tümü
Sizce KKTC’nin en büyük sorunu nedir?
Sizce KKTC’nin en büyük sorunu nedir?