banner26

Dizdarlı'dan seçim azalizi

Güncel 15.05.2023, 18:02 15.05.2023, 18:04
56
Dizdarlı'dan seçim azalizi
banner32

Dr. Bülent Dizdarlı, Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Dizdarlı’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu bitti. Tahmin edildiği gibi başa baş bir seçim sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefe ulaşması için ikinci turda % 0,51 oy daha bulması gerekiyor. Bulabilir mi? Evet hem de çok kolay bulur. Bunu yazarken dayanağım var;

1- Millet İttifakı taraftarlarının bir kısmı moral bozukluğuyla oy kullanmaya gitmeyecektir

2- Sayın Oğan’ın %5,17 oyundan en az 2 si Recep Tayyip Erdoğan’a kayması muhtemeldir

3- TBMM’de çoğunluğu ele geçirmenin vereceği moralle Cumhur İttifakı bu seçime çok daha moralli asılacaktır.

Tabi son düdük çalmadan maç bitmez. Benimkisi sadece tahmin. Ama kabul etmelisiniz ki gerçekçi bir tahmin.

Seçimleri yorumlamak gerekirse, kendi adıma, bir iç çatışma olmadan kazasız belasız bitmesinden memnunum. Belki yüz yıldır Türkiye’ye demokrasi bir çok nedenden dolayı tam anlamıyla gelemese de en azından kavgasız seçim yapmayı beceriyorlar. Evet bu seçimde belki Anadolu Ajansı’nın ayıbı biraz bu güzelliği karartsa da, gerek katılım olayı, gerek olaysız bitmesiyle örnek bir seçim yapıldığı kabullenilmelidir.

Seçimlerin dış politikada çok şeye gebe olduğu ortadadır. Çin-Hindistan- Rusya trendine Türkiye’nin de katılması hiçten bile değildir. Rusya’nın güven vermediği bir ortamda Eski ipek yolunun Türkiye üzerinden yeniden kurulması, özellikle bu üç ülke yanında Avrupa ve Türkiye’nin de çıkarına olacaktır. Tabi burada ABD faktörünü dışlamak mümkün mü emin değilim. Ancak eğer Türkiye yüzyılından bahsediliyorsa ABD ninde Türkiye önünü tıkayacak engeller çıkarmamasını sağlayacak formüller bulunacaktır. Nitekim bu yolda Türkiye , Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini destekleyerek batıya mesaj vermektedir.

Bütün bunlar yaşanırken KKTC siyasetinde ne olacak diye sorarsanız, belki çok kızacaksınız ama size sadece “Türkiye planlar bizde günü yaşarız” diyebilirim.”

banner36
Yorumlar (0)
banner6