banner26

Ertuğruloğlu meydan okudu: "Gerekirse hadlerini bildireceğiz”

Güncel 04.11.2022, 15:42
314
Ertuğruloğlu meydan okudu: "Gerekirse hadlerini bildireceğiz”
banner32

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: “Rum milli ordusunun silahlanması ve eğitilmesi Kıbrıs Türkü'ne karşı ve Türkiye'ye karşı tehdit edicidir. Bunu oturup seyretmeyeceğiz. Tedbirlerimizi alacağız. Gerekirse muhataplarımıza hadlerini bildireceğiz”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Kıbrıs’ta silahlanma girişimlerini “oturup seyretmeyeceklerini” ve GKRY’nin atacağı adımlara göre gerekli tedbirlerin alınacağını söyleyerek, deniz üssü kurulmasının da bu tedbirlerden birisi olabileceğini açıkladı.

Ertuğruloğlu, Doğu Akdeniz bölgesinde hidrokarbon kaynakları ile yaşanan gelişmeler, ABD’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilişkileri gibi bazı konularda Alman haber kanalı Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

Ertuğruloğlu, ABD’nin Kıbrıs politikasına ilişkin şunları söyledi:

“‘Eskiden ABD daha dengeli bir politika yürütüyordu’ deniliyor. Ama ben o zaman da çok dengeli olduğunu düşünmüyorum. Amerika'daki Yunan lobisinin ne kadar etkili olduğu herkesçe bilinen bir şey. O etkili Yunan lobisine karşılık Pentagon'un da dengeleyici girişimlerde bulunduğu da bir realite. Ama her zaman için sadece ABD’de değil tüm Batı dünyasında Yunanlılar bizden daha avantajlı bir konumda görülmüştür. Bize uygulanan ambargolar, insanlık dışı izolasyon tedbirleri kimseyi rahatsız etmiyor. Kıbrıs sorununu yaratan BM Güvenlik Konseyi'dir, yani beş ülkedir. Kıbrıs Türkleri hep dezavantajlı bırakılmıştır ve bize sahip çıkan sadece ana vatanımız olmuştur.”

“Ana vatanımız sayesinde hâlâ Kıbrıs Adası'nda varız ve var olmaya devam edeceğiz. Ne Ada üzerindeki ne Doğu Akdeniz'deki hak, çıkar ve güvenliğimizi asla Rumların insafına terk etmeyeceğiz” diyen Ertuğruloğlu, “Rum tarafında silahlanma varmış, Rumlarda ve Yunanistan'da askeri yığınak varmış… Bunları oturup seyredecek değiliz. Gereken tedbirler alınmaktadır zaten.” dedi.

DW Türkçe’nin “Gerekenler yapılıyor dediniz, biraz açabilir misiniz? Türkiye'nin askeri mevcudiyetinin artırılması, bir güncelleme söz konusu olabilir mi? Bir deniz üssünden bahsedilmişti bir dönem?” sorusu üzerine Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, şu yanıtı verdi:

“Kesinlikle. Oturup da seyredecek değiliz tabii ki. Yani güvenliğimizi tehdit edecek adımlar atılırken bizler de çaresiz oturup seyredecek değiliz. Anavatanımızla birlikte ne yapılması gerekirse onları yapmaya devam edeceğiz. Ama bunlar detaylandırılabilecek şeyler değil. Drone'lar zaten biliniyor, havaalanına konuşlanmışlardır. Ben daha önce de ifade ettim; bir deniz üssü kurulması gerekir diye düşünüyorum. Ama bu tür tedbirler reklamı yapılarak duyurulacak şeyler değil. Karşı tarafın hamleleri izlenir, onlara karşılık, onlara haddini bildirecek şekilde ne yapılması gerekirse hiç çekinmeden yapılır. Bu kadar basit.”

Ertuğruloğlu, devamla şunları söyledi:

“Amerikan ordusu Rumların Milli Muhafız Ordusu'nu eğitecekmiş. Kime karşı? Soruyoruz Amerikalılara. Kime karşı? Ruslara mı? Rum milli muhafız ordusunun Ruslarla ne alakası var? Rum milli ordusunun silahlanması ve eğitilmesi Kıbrıs Türkü'ne karşı ve Türkiye'ye karşı tehdit edici bir politikadır. Bunu oturup seyredecek miyiz yani? Tedbirlerimizi alacağız. Gerekirse de muhataplarımıza hadlerini bildireceğiz.”

“Bu durumda Türkiye'nin askeri mevcudiyetini artırmasının söz konusu olup olmadığının” sorulması üzerine Ertuğruloğlu, “Bu tür konular Güney’in atacağı adımlarla şekillenir. Durup durduğumuz yerde gereksiz yere asker sayısını artırma veya gereksiz yere asker sayısını azaltma diye bir gündemimiz olmayacaktır. Adada caydırıcı güç olan tek bir ordu vardır; Türkiye ordusu. Türk ordusu saldırı ordusu değildir. Güneydeki saldırganlık bu caydırıcılığı tehdit ettiği oranda caydırıcılığın ölçüleri artırılır. Biz caydırıcı rolündeyiz, saldırgan rolünde olan güneydekilerdir. Onlara haddini bildirmek de eğer başka kimse bunu yapamayacaksa bize kalmış bir görevdir.
“Son dönemde Ukrayna savaşının da etkisiyle Rusya'nın KKTC'yi tanıması, açılacak yeni Ercan havalimanına uçuş gerçekleştirmesi ya da ofis açması gibi bazı ihtimallerden söz edildiğinin” hatırlatılması üzerine Ertuğruloğlu, şöyle konuştu:

“Öncelikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda dünyaya KKTC'yi resmen tanıyın çağrısını herkes ciddiye almak zorunda. Ama bunun Rusya'nın KKTC'yi tanıyacak noktasına gelmesi anlamında da yorumlanmaması lazım. Şu anda gündeme gelen yorumlar erken ve biraz de bence sansasyonel habercilik sonucu. Rusların KKTC'de bir ofis, temsilcilik açma düşüncesi gündemde. Geçen yıl Güney’deki Rus Elçiliği'nin elemanları bakanlığımıza gelerek Kuzey’de ofis açmakla ilgili mevzuatımızın ne olduğunu sormuştu. Biz de cevabını vermiştik. Şimdi burada bir ofis açabilirler. Bizim hiçbir itirazımız yok. Açacaklar da, ama bu Rusya'nın KKTC'yi tanıdığı yorumuna yol açmaz. Bizde niye ofis açacaklar? Çünkü Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan binlerce Rus vatandaşı var. Buraya yerleşmişler. Bu Ruslar Güney Kıbrıs'a geçemiyor. Rumlar Ada’ya KKTC limanlarından giriş yapan yabancıların güneye geçişine izin vermiyor. Dolayısıyla burada yaşayan binlerce Rus'la ilgili konsolosluk hizmetidir gerekçe.”

Ertuğruloğlu, konuya ilişkin devamla şunları söyledi:

“Rus turistler buraya gelir mi? Gelir. Rus uçakları buraya iner mi? Bilmiyorum. Şu anda öyle bir somut bilgi elimizde yok. Buraya gelen Rus vatandaşlarını bugüne kadar THY ya da Pegasus gibi Türk şirketleri getirdi. Avrupa Birliği (AB) ambargosu kapsamı dışında kalan Rus uçakları Türkiye'ye inip, ondan sonra kalkıp KKTC'ye teknik olarak gelebilir mi? Gelebilir. Ama bu yönde de somut bilgi yok. Yeni havaalanının açılması da teknik nedenlerle 2023'e kaldı. Yani bunlar şu an için somut dayanağı olmayan iddialar ama inşallah mümkün olur. Rus uçakları Ercan'a iner, Rus turistler buraya gelir. Bizim kimseyi dışlayan bir politikamız yok. Tam tersine bizi dışlayan bir dünya var.”

Yorumlar (0)
banner6