banner26

“İpin bir yerde kopacağı belliydi, sonunda koptu”

Güncel 31.08.2021, 19:01
668
“İpin bir yerde kopacağı belliydi, sonunda koptu”
banner32

Dr. Bülent Dizdarlı: “Biri öldüğünde bu yaştaydı, falan falan hastalıkları vardı diye teselli aranıyor. Ama hiç düşündünüz mü? 101 yaşında ölen ninenin hayatı kaç kadeh şampanya ediyor?”

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin Emekli Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, koronavirüs konusunda “İpin bir yerde kopacağı belliydi. Sonunda koptu.” dedi.

Yönetim hatalarına ilaveten ülke insanının usandığını ve tedbiri bıraktığını dile getiren Dizdarlı, “Birinin bir şey yapmasını beklemeyin artık. Yapacak olan sizsiniz.  Maskenizi çift takın. Mesafeye uyun. Temizliğe çok dikkat edin. Kurallara uyun ve aşıya koşun” uyarısı yaptı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dr. Bülent Dizdarlı’nın açıklaması şöyle:

“Covid belası çıktığı ilk dönemde ülkemizde bir yılda 10 ölüme sebep olmuşken, şimdi bu sayıya nerdeyse iki hafta içinde ulaşıyoruz. Bunun nedenini hiç düşündünüz mü?

Ben düşündüm. Çünkü hakkında çok şey bilmediğimiz bu hastalıktan, korkmuştuk. Okuduklarımız duyduklarımız hatta televizyonda gördüklerimizden çok ürkmüştük.

Hatırlarsanız o dönemde, Kıbrıs Tabipler Birliği ve bir çok hekim on beş gün kapanıp toplumun hızla taranmasını talep etmiş, bu doğrultuda hazırlanan rapor dönemin Cumhurbaşkanına sunulmuştu. O da doğal olarak tedbir alınmazsa raporda bahsedilen kayıp rakamları kamuoyu ile paylaşmıştı.

Dönemin hükümeti bu önerileri gecikerek ve kısmen de olsa büyük ölçüde uyguladı. Toplam da bu uygulamalara büyük destek verdi. Sonuç olarak geçici bir başarı elde edildi. Ne yazık ki bu başarı iç siyasetçe istismar edildi. Kapanmanın getirdiği ekonomik sıkıntının sorumlusu Sayın Akıncı ve ona raporu hazırlayanlar ilan edildi. Hatta bir gazetecimiz “ Akıncıyı kim neden yanılttı” başlıklı bir yazı ile doğrudan ithama yöneldi. Oysa rapor gerçekçiydi. Tamamen tıbbi istatistiki verilere göre hazırlanmıştı. Ve hiç önlem alınmaması halinde olacakları öngörüyordu. Nedense “Hiç önlem alınmaması halinde” cümlesi hiç dikkate alınmadan eleştiriler yapılmıştı.

Zaman geçtikçe hastalık hakkında bilgi arttı. Daha rahat daha hayatı sürdürebilir tedbirler alınması ön görüldü. Açılmanın -planlı olarak yapılabileceği dillendirildi. Hızlı aşılama istendi. Bu kez de dikkate alınılmadı. Yatak sayısı artırılmadan, güvenli karantina sistemi kurulmadan, en önemlisi artık yorulan filasyon ( Temas takip gurubu) güçlendirilmeden hızlı açılmalar yapıldı. Kısacası tedbirler kalktı ve Mart 2020’de hazırlanan o raporda verilen rakamlara yakın rakamlarla tanışmaya başladık. Günlük vaka sayıları ortalama yüz elli, ölü sayısı 2-3.

Yönetim hatalarına ilaveten ülke insanı da usandı. Tedbiri bıraktı. Aşılama hâlâ tamamlanmadı. Düğünler, eğlenceler konserler gırla gitti.. İpin bir yerde kopacağı belliydi. Sonunda koptu.

Şimdi biri öldüğünde bu yaştaydı, falan falan hastalıkları vardı diye teselli aranıyor.

Ama hiç düşündünüz mü? 101 yaşında ölen ninenin hayatı kaç kadeh şampanya ediyor? diye…

Birinin bir şey yapmasını beklemeyin artık. Yapacak olan sizsiniz.

Maskenizi çift takın. Mesafeye uyun. Temizliğe çok dikkat edin. Kurallara uyun ve aşıya koşun.”

Yorumlar (0)
banner6