banner26

"Karma evlilik çocuklarının geçişi engellenebilir"

Güncel 05.06.2023, 13:55 05.06.2023, 14:03
41
"Karma evlilik çocuklarının geçişi engellenebilir"
banner32

Farklı görüşlere sahip karma evlilik mağdurlarının örgütlendiği iki ayrı hareket, bu kez eylem konusunda birbirlerine zıt düştü.

Karma evlilik mağdurlarının örgütlendiği hareketlerden biri olan ve Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının çocuklarının ve eşlerinin eşit yurttaşlık hakkını savunan Kimliksizler Derneği, 17 Haziran Cumartesi günü saat 17.00’de Ledra Palace’tan başlayacak bir yürüyüşle Kıbrıs Cumhuriyeti Meclisi’ne yürüyecek.

Ancak bu eyleme Karma evlilik mağdurlarının örgütlendiği diğer hareket olan

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi, karşı çıktı.

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi, karma evlilikten doğan çocuklara “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı verilmemesini protesto için yapılacak yeni bir eylemin, karma evlilikten doğan çocukların Güney Kıbrıs’a geçişlerini zorlaştıracağını savundu.

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, eylemlerin Kıbrıslıların arasını açtığı ve sorunun çözümünü olumsuz etkilediği, çözüm için Güney Kıbrıs’ta kamuoyu yaratmak gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Kasım 2022’de yapılan eyleme Hareketin destek vermediği, üyeleri arasında yapılan oylamada yapılacak yeni eyleme de destek verilmemesi sonucu çıktığı kaydedildi.

Açıklamada, sorunun çözümünün Kıbrıs Rum Yönetiminin inisiyatifinde olduğu, bunun Avrupa Komisyonu'nun konuyla ilgili kararında da görülebileceği ifade edildi.

Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletlerin yaptırıcı gücü bulunmadığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Henüz bir bürokrasi, bir müzakere ortamı oluşturulmadan, Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri ile bu konu hakkında görüşülmeden ve en önemlisi Kıbrıs Cumhuriyeti’nde sorunumuzla ilgili bir kamuoyu oluşturmadan tekrar bir eylem hazırlığına girmenin son derece yanlış olduğunu düşünmekteyiz.

Kasım ayındaki eylem gerçekleşmeden toplumumuzu, yukarıda bahsettiğimiz adımlar atılmadan yapılacak bir eylemden sonra, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olmayan karma evlilik çocuklarının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçişlerinde zorluk çıkartılabileceği, noktasında uyarmıştık. Ve eylem sonrasında uyardığımız gibi Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçişlerimiz zorlaşmıştır. Tekrar uyarıyoruz… Bu eylemden sonra, karma evlilik çocuklarının Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçişi daha da zorlaşabilir, hatta engellenebilir.”

banner36
Yorumlar (0)
banner6