banner26

Papa: "Kıbrıs'ın en çok sızlayan yarası işgal"

Güncel 03.12.2021, 18:52 03.12.2021, 19:05
59
Papa: "Kıbrıs'ın en çok sızlayan yarası işgal"
banner32

Güney Kıbrıs’ta ziyaret eden Katolik kilisesinin ruhani lideri Papa Francis’in katılımıyla 7 bin kişinin katıldığı ayin düzenlendi. Papa, bu ülkenin en çok sızlayan yarasının işgal olduğunu iddia etti

Güney Kıbrıs ziyaretini bugün de sürdüren Papa Francis,  sabahki temasları çerçevesinde ilk olarak Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos ve Sen Sinod Meclisi üyeleriyle bir araya gelirken, Güney Lefkoşa’daki GSP stadyumunda yaklaşık 7 bin kişinin katıldığı bir de ayin gerçekleştirdi.
Rum haber kaynakları, Papa Francis’in dün sabah saatlerinde ilk olarak Başpiskopos II. Hrisostomos’la görüştüğünü, ardından Sen Sinod meclisi üyeleriyle bir araya geldiğini bildirdiler.
Haberlere göre Papa Francis, Sen Sinod Meclisiyle gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ta olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Katolik ve Ortodoks kiliselerinin İncil’in ortak yolundan geldiklerine vurgu yaptı.
İki kilise arasında dostluk ve karşılıklı anlayışın artması temennisinde de bulunan Francis, Kıbrıs’tan geçerek Avrupa’ya giden St. Barnanas ve diğer azizlerin önemine vurgu yaptı.
Öte yandan II. Hrisostomos ise konuşmasında özetle, Avrupa’nın Hristiyan köklerinin Kıbrıs’ta olduğunu ifade ederken 1974 Barış Harekatı’na da değindi.
Öte yandan Papa’nın Sen Sinod Meclisi’yle toplantısına, Limasol Metropoliti Atanasios, Omorfo Metropoliti Neofitos ve “Amathunda” Piskoposu Nikolaos’un katılmadıkları bildirildi.
Atanasios, Neofitos ve Nikolaos’un Papa’nın ziyaretine neden katılmadıklarına ilişkin herhangi bir bildirimde de bulunmadıklarına işaret edildi.
Rum haber kaynakları ayrıca, Papa’nın Güney Lefkoşa’daki GSP Stadyumu’nda gerçekleştirdiği ayinin büyük bir katılımla yapıldığını, Papa’nın ayindeki konuşmasında, Hristiyan dünyasının birlik olması ve İsa’nın yolunda yürümesi gibi dini mesajların ağırlıklı olarak yer aldığını da ifade ettiler.
Öte yandan stadyuma girmek isterken üzerinde bıçak bulunan bir kişi tutuklanırken, stadyum dışında Papa’yı protesto eden bazı pankartların da asıldıkları belirtildi.
Öte yandan
Papa Francis’in dün Güney Kıbrıs’a giderek resmi ziyaretine başlaması ve gerçekleştirdiği temaslar bugünkü Rum basınında geniş yer buldu.
Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Başkanlık Sarayı’nda Papa’yı resmi kabulü sırasında yaptığı konuşmada, “Kıbrıs halkının tamamı, Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Maronit, Latin ve Ermeniler arasında barışın ve kardeşliğin sağlanması, insan haklarının tesis edilmesi için mücadele etmeye devam edecekleri” mesajını verdiğini belirtti.
Türkiye’nin “uzlaşmaz tutumu ve gerginliği arttırıcı eylemleriyle karşı karşıya oldukları” iddiasında da bulunan Anastasiadis, Rum tarafının kapalı bölge Maraş ve sözde Güney Kıbrıs MEB’i konularında iddialarını yineledi.
Papa ise konuşmasında; “Bu ülkenin en çok sızlayan yarasının işgal olduğunu, zor bir yol olsa da barışa giden tek yolun diyalog olduğunu” öne sürdü.


 

banner36
Yorumlar (0)
banner6