
“Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın İmkan ve Kabiliyetleri” Başbakan Ünal Üstel’in katılımıyla Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Metehan Eğitim ve Tatbikat Alanı’nda sergilendi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ve Başbakanlığın katkılarıyla 2022 yılından itibaren Başkanlığın envanterine 40 yeni araç kazandırıldı.
Etkinlikte konuşmaların ardından mobil ünitelerin ve sivil savunma araçlarının tanıtımı yapıldı. Başbakan Ünal Üstel, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği içerisinde birçok çalışmanın sürdüğünü belirterek, olası bir doğal afete karşı Sivil Savunma Teşkilatı’nın güçlendirilmesine yönelik yapılan bu çalışmanın bunun en güzel örneklerden biri olduğunu söyledi.
AFAD ile yapılan bir protokol çerçevesinde kurulan Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi’ne de değinen Üstel, şu açıklamalarda bulundu:
“Ülkede daha önce 12 deprem istasyonu bulunuyordu ve tamamı Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’na bağlıydı. Biz bu istasyonları Deprem İzleme ve Değerlendirme Merkezi çatısı altında birleştirdik ve 3 yeni istasyon ekleyerek sayıyı 15’e çıkardık. Hedefimiz, bu sayıyı 22’ye ulaştırmak. Merkezin tamamlanmasıyla birlikte bölgede meydana gelecek depremler hakkında halkımız anında bilgilendirilecek.”
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca da, ülkenin bulunduğu jeolojik kuşak dikkate alındığında adanın depremselliğinin her dönemde ciddi bir tehdit olduğunu kaydetti. Karaca, “Son günlerde Ege denizinde yaşanan deprem silsilesi, aynı sistem içinde bulunan ülkemizin de depremsellik açısından ne derecede risk altında olduğunu bize hatırlatır niteliktedir” dedi.
Türkiye’de 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlere değinen Karaca, “Yaşanan bu tecrübe, sadece müdahaleci ekiplerin varlığının yetersiz kaldığını, depremlerin yıkıcı etkilerine karşı alınacak en iyi önlemin bina güvenliğinin sağlanması olduğu gerçeğini adeta bir tokat gibi yüzümüze vurmuştur” diye konuştu.
Yıllar içinde eskiyen ve ekonomik miadını dolduran motor araçların, anavatan Türkiye Cumhuriyeti devletinin maddi desteği ve Başbakanlığın katkılarıyla son yıllarda yenilendiğine dikkat çeken Karaca, şu bilgileri verdi:
“Bu kapsamda 2022 yılından itibaren envanterimize katılan 1 adet arazöz, 8 adet arama kurtarma aracı, 1 adet kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KRBN) ajanlara müdahale aracı, 7 adet yangına ilk müdahale (YİM) aracı, 1 adet vinçli kamyon, 1 adet mobil mutfak aracı, 1 adet mobil komuta aracı, 1 adet buzluklu kamyon ve üst yapı projesi devam eden 1 adet su tankeri olacak kamyon şasesi olmak üzere toplam 40 adet yeni araç, Başkanlığımızın afet ve acil durumlara müdahale kapasitesini önemli derecede artırmıştır. Aynı zamanda iş aracı parkımızı da geliştirme gayretlerimiz devam etmektedir.”
Envantere katılan KRBN ajanlara müdahale aracı ile 1 arama kurtarma aracının, TC Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’na hibe edildiğini söyleyen Karaca, envantere katılan bazı araçların teknik özelliklerinden de bahsetti.
Üst yapısı tamamen Başkanlığın ihtiyaçları doğrultusunda imal edilen arama kurtarma araçlarının dünya standartlarında hizmet vermek üzere hazırlandığını kaydeden Karaca, araçların, arazide hareket kabiliyeti sayesinde, meydana gelebilecek her türlü acil durumda olay bölgesine hızlı bir şekilde intikal edebildiğini belirtti.
AMAÇ ARNAVUTOĞLU ANISINA “GRAL” İSİMLİ ARAZÖZ
6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden Sivil Savunma personeli Amaç Arnavutoğlu’nun anısına “Gral” ismi verilen arazözün ise orman yangınlarına müdahale gücünü önemli ölçüde artırdığını vurgulayan Karaca, aracın beş ton su kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.
Yangına ilk müdahale aracı olarak dizayn edilen yedi aracın 500 litrelik su kapasitesine sahip olduğunu ve bu araçların her bölge müdürlüğünde bir tane olacak şekilde konuşlandırıldığını belirten Karaca, envantere alınan araçlardan bir tanesinin ise arama kurtarma malzemeleriyle donatıldığını söyledi. Karaca, beş adet arazi aracının arama kurtarma üst yapısına kavuşması için üretim çalışmalarının devam ettiğini de kaydetti.
Koordinasyonu verimli bir şekilde sağlamak adına özel olarak imal edilen Mobil Komuta Aracının 2024 yılının sonunda teslim alındığını dile getiren Karaca, telli ve telsiz muharebe sistemiyle donatılan aracın, ekiplerin müdahalesinde eşgüdümün sağlanmasında kritik bir rol oynadığına dikkat çekti.
Karaca, yenilenen araç filosunun etkin bir şekilde kullanılması için personel kapasitesinin artırılmasının da zaruri olduğunu ifade etti.