banner26

UBP’nin Ad-Hoc Komite önerisine oy çokluğuyla onay

Güncel 14.06.2021, 16:43
50
UBP’nin Ad-Hoc Komite önerisine oy çokluğuyla onay
banner32

Erken seçim tarihiyle ilgili UBP’nin Ad-Hoc Komite önerisi oy çokluğuyla kabul edildi

Saat 10:00’da toplanması beklenen KKTC Cumhuriyet Meclisi bugün yine 4 saat rötarla toplanabildi. Geçtiğimiz hafta da 4 saat rötarla açılan Cumhuriyet Meclisi’nde bugün de yine aynı sıkıntı yaşandı.

Erken seçim tarihiyle ilgili UBP’nin “komite üstüne komite” kurulması önerisi, azınlık hükümetine mensup Milletvekillerinin oylarıyla, oy çokluğuyla kabul edildi.

Oylama öncesi yerinden konuşan CTP Milletvekili Doğuş Derya, YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu’nun partisinden istifa ettiğini duyurduğunu, bunu Genel Başkanı Erhan Arıklı’nın da doğruladığını Meclis Başkanı’na anımsattı.
Bunun üzerine Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu, “İstifa ile ilgili yazılı gelen bir müracaat yok. Meclis Başkanlığı, yazılı müracaatları değerlendirir. Gazetelerde veya Facebook’ta yapılan açıklamaları kabul etmeyiz” diyerek, oylamaya geçti.

Öneri; 24 kabul, 16 ret ve 1 çekimser oyla kabul edildi.

Erken seçim tarihiyle ilgili görüşmenin, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışişlişkiler Komitesi'nde görüşülmesi gerekiyordu. Ancak Komite'de yeterli çoğunluğa sahip olmayan UBP, kendi istediği seçim tarihinin geçerli olması adına, özel bir "ad-hoc komite" kurulmasını önermişti. 

Söz konusu ad-hoc komitede, Meclis İç Tüzüğü'nün çiğnendiği ifade ediliyor. Zira UBP'nin önerisine göre,  Meclis'te 6 Milletvekili bulunan Halkın Partisi'ne Komite'de 1 üye verilirken, resmi olarak 2, gazetelere bakıldığında ise 1 Milletvekili bulunan YDP ve DP'ye de 1'er temsilci hakkı veriliyor. Muhalefetin, söz konusu kararı, yargıya taşıması bekleniyor. 

Öte yandan erken seçim tarihinin Hukuk Siyasi İşler Dışilişkiler Komitesi yerine Geçici ve Özel Ad-Hoc Komitesi’nde görüşülmesine ilişkin gündem Meclis’i gerdi.

Başbakan Ersan Saner'in "Bu Meclis'te koltukların yüzde 40'ı UBP'ye aittir" sözlerine karşılık, CTP Milletvekilli Erkut Şahali, "Yüzde 40'tır varlığın ama komitelerde talebin yüzde % 57" sözlerini kullandı.
Saner, UBP’nin komitelerde 4 üyesi olması gerektiğini belirtti.

Bu sırada Meclis’te sesler yükseldi, CTP Milletvekili Salahi Şahiner, “Çarpım tablosunu bilmiyorsunuz” diye eleştirdi.
Saner, Şahiner’e “Çarpım tablosunu da oranların nasıl hesaplanması gerektiğini öğretiriz” diyerek cevap verdi, Meclis’te sesler yükseldi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de Saner’e tepki gösterdi, Saner Şahali’ye “Hukuk ile matematiği ayır, konuşacağız” şeklinde konuştu. 

Başbakan Saner, komite üyelerinin sayıların çarpıtılmasına anlam veremediğini dile getirdi, “Maskaralık nerede oldu, topluma anlatalım” dedi.

Başbakan Ersan Saner, partilerin grup oluştururken temsiliyet belirlemesinin,  siyasi partilerin parlamentodaki ağırlıklarına göre olduğunu söyledi. 

UBP’nin üzerine düşen sayıyı komitelere göndermek durumda olduğunu dile getiren Saner, sayıların çarpıtılmasına anlam veremediğini söyledi. 
Saner, sayıların partilerin ağırlığına bağlı olması gerektiğini, daha önce uzlaşıyla vazgeçtikleri bir üyeliği geri istediklerini belirtti. 

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi gündeminde bulunan seçim yasasının, komite kararı olmadan, başka bir komite gündemine alınmasına ilişkin eleştirilere de değinen Saner, “Bir komite gündeminde olan bir konunun başka bir komite gündemine alınması daha önce de Özkan bey döneminde yapılmıştı” dedi.
Mahkemenin birtakım konularda verdiği kararlar da bulunduğunu söyleyen Saner, İç Tüzük ile ilgili mahkeme kararlarına atıfta bulundu. 

banner36
Yorumlar (0)
banner6