banner26

Uzm Dr. Tülücü’den önemli uyarılar

Güncel 31.05.2022, 17:59 31.05.2022, 22:38
150
Uzm Dr. Tülücü’den önemli uyarılar
banner32

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) üye ülkelerde 31 Mayıs, 1987 yılından bu yana “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü bu yaklaşımla, sigarayı kullanıcıların hayatından kalıcı olarak uzaklaştırmayı hedefliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzm. Dr. Fadime Tülücü, 31 Mayıs’ta tüm tütün ve tütün ürünü kullanıcılarını, 24 saat süreyle, sigarayı bırakmaya çağırıyor.

Tütün ve tütün ürünleri kullanımı; cilt bozukluğu, dişeti hastalıkları, ağız ve yutakta tat alma eksikliği, gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinde hasar, ani bebek ölümleri, kalp ve damar hastalıkları, kısırlık, iktidarsızlık ve birçok kanser türüne sebep oluyor. Bu zararlar sigara kullanıcıları tarafından bilinmesine rağmen hala bir çok kişi tütün ve tütün ürünü kullanmaya devam ediyor.

Tütün ve tütün ürünleri sadece kullanıcıya değil, çevresindeki kişilere de zarar veriyor
Tütün ve tütün ürünleri kullanımında pasif içicilik diğer adı ile sigara dumanından ikinci el maruziyete ek olarak artık üçüncü el içicilik ya da üçüncü el maruziyet tanımı da literatüre girmiş durumda.

İkinci el içicilik, sigara kullanıcısından çıkan dumanın solunması, üçüncü el içicilik ise sigara kullanıcısının eline, tenine hatta nefesine yapışan duman içerisindeki toksik maddelerin,  kullanıcının özellikle eş ve çocukları başta olmak üzere, birinci derece yakınlarını etkilemesi durumudur. Uzm. Dr. Fadime Tülücü üçüncü el içicilerde görülen sağlık sorunları ile ilgili; “Sigara içen anne ve babaların çocuklarında solunum yolu enfeksiyonlarını oldukça sık görmekteyiz. Bunlar tedavisi zor sağlık sorunları da olabiliyor. Direkt içici olmadıkları halde ileride sigara ile ilişkili hastalıklara yakalanma yada sigara bağımlısı olma olasılıkları da çok daha yüksektir” ifadelerini kullanıyor.

Yorumlar (0)
banner6