banner26

“Yönetenlerin acizliği”

Güncel 10.05.2023, 12:33
7
“Yönetenlerin acizliği”
banner32

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, KKTC’de 660 engellinin iş ve aş beklediğini, 2006 yılından beri kamuda tek bir engellinin dahi işe alınmamasının KKTC’yi yönetenlerin acizliği ve ayıbı olduğunu söyledi.

Yücetürk, ülkede bir “Engelliler Dairesi”nin açılmamasının ülkedeki en büyük sorun olduğunu kaydederek, bu dairenin açılmasının engelli sorunlarının yüzde 80’lik bölümünün çözümü anlamına geleceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu dün, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim ve Kültür Salonu’nda Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonuna bağlı dernek başkanlarının katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Yasa gereği devlette 25’e 1 oranında engelli istihdamı yapılmasının zorunlu olduğunu dile getiren Yücetürk, bu anlamda ülkeyi yönetenlerin, Meclis de dahil olmak üzere sınıfta kaldıklarını ifade etti.

İktidarın bugün 70 kişiyi mevsimlik işçi adı altında sınavsız-münhal açılmadan işe aldığını, buna karşın tek bir engellinin işe alınmamasını üzgün ve kızgın olarak izlediklerini kaydeden Yücetürk konuyu yakın bir zamanda Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını da belirtti.

Hayır kurumu olarak yapılan piyango, balo vb. faaliyetlerden devletin yüzde 5 KDV aldığını da belirten Yücetürk, “Yani devlet bize değil, biz devlete yardım yapıyoruz” diyerek, hayır kurumları için bütçede ayrılan paranın da deprem vb. çeşitli sebeplerle hayır kurumlarına verilmediğini, bu ve bunun gibi mali sıkıntıları Maliye Bakanı Alişan Şan’la yapacakları görüşmede ele alacaklarını ve sorunları çözeceklerine inandıklarını kaydetti.

Yücetürk, İmar Yasası’na göre, imara açık tüm yerlerde engellilerin erişimine uygun yapılar ve imkânların bulunmasının şart olmasına ve 2016 yılında yapılan Engelli Standartları Tüzüğü üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen bir arpa boyu yol alınmadığını, her şeyde olduğu gibi bunun da maddiyata gelip takıldığını söyledi.

Özel Eğitim yasası çıkartılmasına rağmen tüzüklerin çıkartılamadığından da bahseden Yücetürk, Engelsiz Yaşam Evi projesinin 48 yataktan 32 yatağa düşürüldüğünü, ne yasasının ne de kadrosunun tamamlanabildiğini kaydetti.

Yücetürk, binanın atıl durumda bırakıldığını, ülkedeki “ipsiz-sapsız” kişilerin buraya girerek teknik tesisatı çaldığını ve Engelsiz Yaşam Evine 2 milyon TL zarar verdiğini de anlattı.

banner36
Yorumlar (0)
banner6