banner26

Başbakan Açıkladı: Ekonomi Uçuyor

 Cumhuriyet Meclisi bu günkü oturumunda , mali protokol, et ithali ve asgari ücret konularında konuşmalar yapıldı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, mali protokolle ilgili konuşmasında, bu konuda yaşanan “keşmekeşin” sürdüğünü, sorulara yanıt alamadıklarını, bilgi elde edemediklerini ve tüm bilgilere araştırma yaparak ulaşabildiklerini kaydetti.

Gündem 03.02.2020, 20:56 03.02.2020, 20:56
46
Başbakan Açıkladı: Ekonomi Uçuyor
banner32

 Cumhuriyet Meclisi bu günkü oturumunda , mali protokol, et ithali ve asgari ücret konularında konuşmalar yapıldı.





CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, mali protokolle ilgili konuşmasında, bu konuda yaşanan “keşmekeşin” sürdüğünü, sorulara yanıt alamadıklarını, bilgi elde edemediklerini ve tüm bilgilere araştırma yaparak ulaşabildiklerini kaydetti.





İki ülke arasında yapılan yeni bir anlaşma olduğunu ancak bu konuda ne Meclis’e bilgi verildiğini, ne de Resmi Gazete’de yayınlandığına işaret eden Erhürman, Türkiye’de Resmi Gazete’de yayınlanan protokoldeki rakamlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erhürman, rakamların yanlışlıklar içerdiğini ve aslında kaynakların hiç kullandırılmayan kaynaklar olduğunu söyledi.





Erhürman, Türkiye ile imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nı okuyarak, maddeler üzerinden değerlendirmeler yaptı ve bu rakamların kullandırılan kaynaklar üzerinden kalan miktarlar ile kullandırılmayan miktarların toplamı olduğunu anladığını kaydetti.





Türkiye Cumhuriyeti Teknik Heyeti’nin kararıyla bu miktarların kullandırılabileceğine de işaret eden Erhürman, Başbakan Ersin Tatar’ın açıkladıklarıyla gerçek arasında “fersah fersah” farklılık olduğunu, hiçbirinin doğru çıkmadığını söyledi.





TATAR İLE ERHÜRMAN TARTIŞTI





Başbakan Tatar, Erhürman’ın sözleri üzerine oturduğu yerden “Benim hatam nedir?” diye sordu. Tatar ile bir süre karşılıklı tartışan Erhürman, konuşmasının devamına, Meclis’te “ciddiyet” sorunu olduğunu söyledi. Erhürman, kaynakların kullanımı hakkında Başbakanın açıklamaları üzerinden soru sormanın da yapılamayacağını ifade ederek, Tatar’ı anlamakta zorluk çektiğini kaydetti.





Tufan Erhürman, Tatar’ın muhalefette iken her Meclis günü mali protokolü konu ettiğini ancak şimdi kendilerinin gündeme getirdiğinde “celallendiğini” ifade etti. Erhürman, “Gerçekten şaşkınlık içerisindeyim. Ben böyle ciddiyetsizlik görmedim. Ben eleştirmedim bile. Sadece açıklamalarını dile getirdim. Bu kadar üsluplu konuşmaya bile dayanamıyorsa anlayamam, yaptığınız her anlaşmayı sorgulayacağız, neyi yapabildiğinizi ve yapamadığınızı öğreneceğiz” dedi.





Başbakan Ersin Tatar da söz alarak, şunları söyledi:





“Biz hükümet olarak protokolün devamı ve para akışının sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye de kendine göre sıkıntıları aşıp bu yönde adımları atıyor, ekonomimiz için olumlu gelişmelerden mutluyuz. Türk hükümetine teşekkür ediyoruz. İşler çok iyi yönetiliyor. 2020 protokolünde de hazırlıkları tamamladık ve ilgili yerlere iletildi, mutlaka imzalanacaktır. Yerel gelirlerimiz de artıyor, faizlerdeki düşüşler de piyasaya ekonomiye çok olumlu yansıdı. Memnuniyet vericidir”





Meseleye büyük ve geniş çerçeveden bakılması gerektiğini kaydeden Tatar, para akışının devam etmesinin, Türkiye’nin KKTC’ye destek olmasının, Türkiye Cumhurbaşkanının anlaşmayı imzalamasının ekonominin gelişmesi ve ülkeye güvenin artması açısından önemli olduğunu ifade etti. Tatar, vatandaşlar ve yatırımcılara, “Bize güvenin, KKTC’nin geleceğine, gelişmelere güvenin, yatırımlara devam edin” çağrısında bulundu.





Tatar, Erhürman’ın konuşmasını eleştirerek, Maliye Bakanlığı’nın protokol ve kaynak akışlarını takip ettiğini, bazı kaynakların gelmesinin gecikebileceğini ancak önemli olanın ilişkilerin ve ekonominin geliştirilmesi olduğunu vurguladı.





Taşınmaz Mal Komisyonunun da önemli olduğunu ve mülkiyet konusunda bir kaynak yaratılması için bazı adımlar atıldığını kaydeden Tatar, bu konuyu önemsediklerini ve bu alana daha fazla kaynak yaratmak için çalıştıklarını söyledi.





Başbakan Tatar’ın konuşması sırasında CTP milletvekilleri ile Tatar arasında tartışma yaşandı.


Yorumlar (0)
banner6