banner26

Maraşı Açma Ezberlenmiş 3-5 Cümle İle Olmaz

Gündem 11.08.2020, 12:20
294
Maraşı Açma Ezberlenmiş  3-5 Cümle İle Olmaz
banner32

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, son günlerde çok konuşulan Kapalı Maraş’ın açılması konusunda kritik noktalar olduğunu belirtti.KIBRIS Gazetesi köşe yazarı Hasan Hastürer’in sorularını yanıtlayan Özersay,

Gerekli hazırlık yapılmadan sırf seçimde somut bir şey göstermek için bir adım atılırsa Kapalı Maraş’ı açma politikasının zarar göreceğine dikkat çeken Özersay, “Kapalı Maraş’ın açılması ancak ve ancak uluslararası alanda gerekli ön hazırlıkların diplomatik girişimlerin yapılması ertesinde mümkün olabilir. İyi bir uluslararası hazırlık yapılmadan açma yoluna gidilirse kafamıza giyeriz” dedi.

Bakanlık olarak Maraş’la ilgili politikayı Bakanlar Kurulu’na getirdim, kabul gördü ve hükümetin politikası oldu. Envanter Komisyonu kurdum, envanter çalışması hazırladık, son aşamasındayız geçen ay DAÜ ile bir protokol imzaladık, Mühendislik Fakültesi bina durumunu ve envanterini bitirdiğinde ilk aşama tamamlanmış olacak.    Bu açıdan iki kritik nokta var:

1) Seçime kadar olan sürede gerekli hazırlık yapılmadan sırf seçimde somut bir şey göstermek, “bir şey yapmış olmak” için bir adım atılmaya kalkılırsa bu ana değin Dışişleri olarak hassas bir diplomasi ile yürütüp bu aşamaya getirdiğimiz Kapalı Maraş’ı açma politikası zarar görür. Ben buna özen gösteriyorum, herkes de göstermeli. Kaldı ki Kapalı Maraş’ı KKTC’nin, kendi kontrolünde açıyor olduğu noktasından uzaklaşıp “Türkiye Maraş’ı açıyor” havasını yaratacak hallere girilirse, bu hem politikamızın başarısını olumsuz yönde etkiler hem de Türkiye’ye de zarar verir.   

2) Kapalı Maraş’ın açılması ancak ve ancak “uluslararası alanda gerekli ön hazırlıkların diplomatik girişimlerin yapılması ertesinde” mümkün olabilir. İyi bir uluslararası hazırlık yapılmadan açma yoluna gidilirse “kafamıza giyeriz”. Bu nedenle Cumhurbaşkanı seçilmem durumunda ilk ele alacağım konu bu olacak ve uluslararası alanda diğer aktörleri bunun “ne olduğu ve ne olmadığı” noktasında hazırlık için diplomatik girişimler yapacağım, açılma bu uluslararası alandaki adımlara paralel olarak gelecek, gelmeli. Diplomasi, dış politika ve uluslararası hukuk bilgim ve deneyimim ile bunu başaracağıma samimiyetle inanırım ve o nedenle halka bu sözü verdim. Benim açımdan bu ezberlenmiş 3-5 cümlelik bir seçim malzemesi değil, gerçekleştirilebilir bir “game cahnger”dir. Herkesin yapabileceği bir şey de değil.

Yorumlar (0)
banner6