Türkiye, Güney Kıbrıs’ta dün yapılan AB üyesi ülkelerin parlamentolarının AB İşleri Komitesi Başkanları Toplantısı’na (COSAC) temsilci göndermedi.
Güney'de yayımlanan Fileleftheros gazetesi, önceki günkü COSAC toplantısının, Türkiye'nin Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı çerçevesinde düzenlenecek Avrupa toplantılarına katılımına ilişkin niyetini netleştirmek için "önemli bir fırsat" olduğunu savunarak; ancak yapılan davete rağmen katılmamayı tercih ettiğini yazdı.
Gazete, Güney Kıbrıs’ın hem Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı nisan ayındaki gayri resmi Avrupa Konseyi toplantısına, hem de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı gayri resmi Dışişleri Konseyi toplantısına davet etmeyi planladığını; ancak ne Erdoğan’ın ne de Fidan’ın bu davetlere olumlu yanıt verme niyetinde olduğunu iddia etti.
COSAC toplantısının açılışında konuşan Meclis Başkanı Annita Dimitriu,
AB Dönem Başkanlığı’nın AB’yi Güney Kıbrıs'a, Güney Kıbrıs'ı da AB’ye yaklaştırdığını, aradaki coğrafi mesafeyi kapattığını ve AB’nin Doğu Akdeniz'e olan yakınlığı ile bölgedeki aktif katılımın önemini tanıma fırsatı sunduğunu ifade etti.
Rum Meclisi Dış İlişkiler ve Avrupa İşleri Komitesi Başkanı Haris Yeorgiadis ise, COSAC toplantısının ve AB Dönem Başkanlığı’nın, “tahriklerle dolu bir dönemde” gerçekleştiğine işaret ederek, AB'nin gerçek bir jeopolitik güç haline getirilmesine odaklanmak gerektiğini vurguladı.






