banner26

Düşük yapan kadına 30 yıl hapis!

Dünya 11.05.2022, 18:10
201
Düşük yapan kadına 30 yıl hapis!
banner32

El Salvador'da yaşayan bir kadın düşük yaptığı için ağırlaştırılmış cinayetten 30 yıl hüküm giydi

El Salvador'da düşük yapan bir kadın cinayet suçundan 30 yıl hapse mahkum edildi.
Kimliği "Esme" olarak paylaşılan kadın, pazartesi günü görülen duruşmada hamileliğini sonlandırmak için düşük yaptığı ve cinayet işlediği gerekçesiyle hapis cezası aldı.
Esme, iki yıl önce düşük yaptıktan sonra devlet hastanesine gidip tıbbi yardım almak istediğinde polis tarafından yakalanmıştı.
İki yıldır tutuklu yargılanan Esme için verilen hapis cezası, kadın hakkı gruplarından büyük tepki topladı.
Kürtajın Suç Olmaktan Çıkarılması İçin Yurttaş Grubu'nun (Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto-ACDATEE) başkanı Morena Herrera, hapis cezasını "ağır bir darbe" olarak niteledi.
Herrera, düşük vakalarının bir suç değil kamu sağlığı durumu olarak değerlendirilmesi çağrısı yaptı.
Kadınların Eşitlik Merkezi adlı grubun direktörlüğünü yapan uluslararası insan hakları avukatı Paula Avila-Guillen ise "Esme'ye verilen hapis cezası, El Salvador'da gebelikle ilgili acil yardım gerektiren durumlardan mustarip kadınların, haksız şekilde suçlu olarak gösterilmesine karşı elde edilen kazanımlar açısından çok yıkıcı bir gerileme" ifadelerini kullandı.
El Salvador, kürtaj hakkındaki sert politikalarıyla sık sık gündeme geliyor. Ülkede 1998'de uygulamaya giren kanunla birlikte tecavüz vakalarında ya da annenin veya fetüsün hayati risk taşıdığı durumlarda bile kürtaj yaptırılması yasak. Buna uymayan kadınlarsa cinayet suçundan yargılanabiliyor ve 50 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.
Son 20 yılda ülkede bu şekilde 180'den fazla kadın hapis cezasına çarptırıldı. Aralıktan bu yana uzun dönemli hapis cezası alan 8 kadının cezaları hafifletildi.

Yorumlar (0)
banner6