banner26

Lokantalarda hesabın yarısını devlet ödeyecek

Dünya 04.08.2020, 16:43
59
Lokantalarda hesabın yarısını devlet ödeyecek
banner32

İngiltere’de bugünden itibaren lokantalarda yemek yiyenlerin hesaplarının yarısını devlet ödeyecek.

Hükümetin koronavirüs salgınında yeme-içme sektöründe zora giren işletmeleri desteklemek amacıyla başlattığı program kapsamında ülke genelinde 72 bin lokanta, pub ve kafelerde 20 sterline kadar olan hesapların 10 sterline kadar olan bölümü devlet tarafından karşılanacak.

Yemekle birlikte tüketilen alkollü içecekler ise kapsam dışı bırakıldı.

Uygulama Ağustos ayı boyunca Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri geçerli olacak.

Karantina sürecinde restoranlar kapalı kaldı ve büyük darbe aldı. İngiliz hükümeti, onlara destek olmak için 3-31 Ağustos tarihleri arasında pazartesi, salı ve çarşamba günü yenecek yemeklerin yarısını devletin karşılayacağı ‘Dışarıda yiyerek yardım et’ planını hayata geçirdi.

Bugün başlayan kampanya, İngilizler’in restoran ve kafelerin önünde uzun kuyruklar oluşturmasına neden oldu. İndirim tutarı en fazla 10 pound olabilecek.

Dışarıda yiyerek yardım et' planına göre 3-31 Ağustos tarihleri arasında; pazartesi, salı ve çarşamba günleri yenecek yemek ve alkolsüz içeceklerin yarısını devlet karşılıyor. Ancak yasaya göre bu rakam 10 poundu geçemez. Bu kampanyanın hükümete maliyetinin 500 milyon pound (Yaklaşık 4,5 milyar TL) olması bekleniyor.

MICHELIN YILDIZLI RESTORANLAR BİLE KATILDI

Maliye Bakanı Rishi Sunak, 72 binden fazla işletmenin bu programa kayıt olduğunu açıkladı. Katılım yapan işletmeler arasında kafeler, barlar, iş ve okul kantinleri ile yemekhaneler bulunduğu gibi 40 tane Michelin yıldızlı restoran da yer alıyor. McDonald's, Nando, Pizza Express gibi restoran zincirleri de kampanyaya katılım sağladı.

HALK KAMPANYANIN ADINI DEĞİŞTİRDİ: RISHI'NİN YEMEKLERİ

Vatandaşlar bu uygulamadan son derece memnun. Warner Bros.'un dijital pazarlama bölümünde çalışan 23 yaşındaki Matt Healey, klasik İngiliz kahvaltısını Londra'daki bir kafede her zamankinin yarı fiyatına yapabildiği için mutlu ama aynı zamanda endişeli. Healey, “Bu biraz dengeleyici bir hareket. Muhtemelen dışarıda yiyerek alınacak risk, yüzde 50 indirimden daha fazla olabilir” ifadelerini kullandı.
BBC sunucusu Jeremy Buxton ise konuyla ilgili tweet atarak, “Manchester Havalimanı'nda aile kahvaltısı yarı fiyatına! Teşekkürler Rishi Sunak” diye yazdı. Halk arasında, Maliye Bakanı Rishi Sunak'a atıf yapılarak bu kampanyaya ‘Rishi'nin Yemekleri' denilmeye başladı.

UZMANLARIN VİRÜS VE OBEZİTE ENDİŞESİ

Hükümetin planı işe yaradı. Birçok restoranın önünde uzun kuyruklar oluştu. Öyle ki bazı uzmanlar, bu kampanyanın ülkedeki obezite sorununu artırabileceği yönünde endişelerini bile bildirdi. Ayrıca bu kadar insanın restoran önlerinde ve içinde bir araya gelmesinin corona virüs salgınının yeniden hız kazanacağı yönünde uyarılarda bulunan uzmanlar da var.

YÜZ BİNLERCE ÇALIŞANIN İŞİ TEHLİKEDE

Hükümetin açıkladığı verilere göre Nisan’da bu sektördeki işletmelerin yüzde 80’i hizmet veremedi.

1 milyon 400 bin sektör çalışanı zorunlu izne çıkarıldı.

4 Temmuz’da yeniden açılan restoran ve pub’lar karantina önlemleri kapsamında halen düşük kapasiteyle hizmet veriyor.

Programa katılan işletmeler arasında McDonald’s da var.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, programın amacının yeme-içme sektöründeki 1 milyon 800 bin şef, garson ve işletme sahibini korumak olduğunu söyledi.

Sunak, “Koronavirüs salgınından ağır şekilde etkilenen bu sektör ekonomimiz için yaşamsal önemde. Güvenli bir şekilde yazın keyfini çıkarın ve sevdiğiniz mekanlara destek olun. Hesabın yarısı bizden” dedi.

banner36
Yorumlar (0)
banner6