banner26

“Engelliler, asgari ücretin yüzde 60’ıyla geçiniyor”

Güncel 10.05.2023, 12:33
31
“Engelliler, asgari ücretin yüzde 60’ıyla geçiniyor”
banner32

Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı, engelli sorunlarının hiçbir zaman bitmeyeceğini, engellilere sahip çıkılması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Arı, mevcut şartlarda engellilere ne eğitim ne istihdam sağlanabildiğini, engellilerin asgari ücretin yüzde 60’ıyla geçinmek zorunda bırakıldığını belirterek, engellilerin sağlık sorunları nedeniyle fizik tedavi hizmetini her gün almak zorunda olduklarını, başka ülkelerde engelli evlatlarına bakmakla yükümlü annelere bakım ücreti ödendiğini, özel eğitim merkezlerinde fizik tedavi için personel eksikliğinin yanı sıra spor ve müzik eğitmeni bulunmadığını aktardı.

Erken tanının önemine de dikkat çeken Arı, 0-2 yaş aralığında engelli bireyin engelinin doğar doğmaz tespit edilerek kayıt altına alınıp ona göre devletten gerekli tüm desteği alması gerektiğini de belirtti ve ülkede şu an kaç engelli grubunda ne kadar engelli bulunduğunun bilinmediğini savundu.

Engelli bireylerin de toplumun içinde olmak ve üretmeye hakkı olduğunun altını çizen Arı, engellileri eve kapatmanın doğru olmadığını kaydetti.

Arı, 16 derneğin bir araya gelip Platformu oluşturduğunu Platformun Engelli Yaşam Evinin donanımını karşılamak için yıllardır zorluklar içinde para biriktirdiğini ifade ederek, binanın atıl durumdan kurtarılması ve işlevsel hale getirilmesini beklediklerini kaydederek, “Devlet yapamıyorsa bize versin, Platform orayı döner sermayeyle çalıştırır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
banner6